Miera nezamestnanosti pod úroveň 10 % je v ČR, Nemecku a v USA

Miera nezamestnanosti v ČR sa pohybuje na úrovni 8 percent.Miera nezamestnanosti v ČR sa pohybuje na úrovni 8 percent. Zdroj: photl.com

Napriek tomu, že v Čechách je miera nezamestnanosti pod desať percent, je najvyššia vo svojej novodobej histórii. Miera nezamestnanosti v Nemecku v januári prekvapujúco klesla, prvýkrát po 10 mesiacoch a dosiahla najnižšiu úroveň za 20 rokov. Pozrieme sa aj na mieru nezamestnanosti v Poľsku, Bulharsku, Španielsku a v USA.

V januári pribudlo v Českej republike vyše 40.000 nezamestnaných a celkový počet ľudí bez práce dosiahol rekordných 586.000. Miera nezamestnanosti v krajine sa pohybuje na úrovni 8 %. Na prvý pohľad je tak v porovnaní s vlaňajším decembrom nižšia, ale len preto, že sa počíta podľa novej metodiky, konštatuje idnes.cz, internetový portál pražského denníka Mladá fronta Dnes.

Noviny pripomínajú, že podľa starej metodiky dosiahla miera nezamestnanosti v Česku v decembri 9,4 %, ale pri novej forme výpočtu by bola len 7,4-%, takže januárová nezamestnanosť je o 0,6 percentuálneho bodu vyššia.
A naopak, keby sa januárová miera nezamestnanosti prepočítala podľa starého systému, vyšplhala by sa na rekordných 10,1 %, upozorňuje analytik Patria Finance David Marek.

"Počet osôb v evidencii úradov práce nebol nikdy v novodobej histórii českej ekonomiky vyšší," pripomína Marek.

V januári tohto roka pribudlo v evidencii českých úradov práce 40.498 ľudí, a v porovnaní s januárom 2012 registrovali úrady v ČR takmer o 52.000 nezamestnaných viac.

Negatívnou správou pre pracovný trh tiež je, že ubudli voľné pracovné miesta. V januári ich podniky ponúkali 33.794, čo je o vyše 3000 menej ako v decembri.

Podľa Libora Stodolu z poradenskej spoločnosti PwC Česká republika sa počet nezamestnaných v krajine bude zvyšovať až do jari, keď sa začnú sezónne práce.

"Celkovo v tomto roku očakávam skôr stabilizáciu pracovného trhu. To ukázal aj nedávny prieskum medzi generálnymi riaditeľmi najväčších českých firiem. Približne tretina z nich plánuje tento rok prijímať nových ľudí, tretina prepúšťať a tretina ponechá stav zamestnancov bez zmeny," dodáva Libor Stodola.

Nezamestnanosť v Poľsku vzrástla pravdepodobne na 6-ročné maximum
Miera nezamestnanosti v Poľsku dosiahla v januári pravdepodobne najvyššiu hodnotu za posledných šesť rokov. Oznámilo to dnes poľské ministerstvo práce, čo znamená, že poľská ekonomika bude mať problémy vrátiť sa po prudkom oslabení aktivity k výraznejšiemu rastu.

Ekonomiku Poľska spomalil najmä prudký pokles spotrebiteľských výdavkov, čo do veľkej miery spôsobila rastúca neistota obyvateľov, či sa im podarí udržať si v najbližšom období prácu. Zvyšujúca sa nezamestnanosť v posledných mesiacoch minulého roka naznačuje, že vývoj ekonomiky sa bude zhoršovať.

Podľa predbežných údajov ministerstva práce dosiahla miera nezamestnanosti v januári 14,2 % oproti 13,4 % za posledný mesiac minulého roka.

"Očakávali sme, že január bude náročný mesiac a ukazuje sa, že naše odhady sa aj potvrdzujú," povedal pre agentúru Reuters štátny tajomník ministerstva práce Jacek Mecina.

Na základe týchto údajov dosiahol počet registrovaných nezamestnaných v Poľsku 2,3 milióna, čo je najvyššia hodnota od marca 2007. Mecina zároveň dodal, že za február počíta ministerstvo s miernym poklesom nezamestnanosti, pričom za celý rok 2013 by nemala prekročiť 15 %.

Poľsko bolo jedinou ekonomikou Európskej únie, ktorá sa dokázala vyhnúť po nástupe finančnej krízy v roku 2008 recesii. Minulý rok sa však rast ekonomiky začal prudko spomaľovať a dosiahol len 2 %, čo je menej než polovica v porovnaní s tempom rastu za rok 2011. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters predpokladajú, že ekonomika bude v tomto trende pokračovať a tento rok dosiahne rast len okolo 1,5 %. Ak sa prognóza vyplní, bude to najslabší hospodársky rast Poľska za posledných 11 rokov.

Miera nezamestnanosti v Bulharsku vzrástla v januári na 11,9 %
Miera nezamestnanosti v Bulharsku pokračovala v raste aj v januári. Na sezónne upravenej báze dosiahla 11,9 % a v porovnaní s decembrom 2012 sa zvýšila o 0,5 percentuálneho bodu, citovala agentúra DPA správu bulharského úradu práce.

Bez práce bolo v januári tohto roka 391.683 Bulharov, čo je o 15.913 viac ako v decembri.

Sociálno-liberálna opozícia neustále poukazuje na to, že údaje o nezamestnanosti sú neúplné, pretože zahŕňajú len nezamestnaných registrovaných na úradoch práce. Mimoriadne znepokojujúca je vysoká nezamestnanosť medzi mladými, ktorej miera sa pohybuje okolo 30 %.

Miera nezamestnanosti v Nemecku v januári klesla
Miera nezamestnanosti v Nemecku v januári prekvapujúco klesla, prvýkrát po 10 mesiacoch a dosiahla najnižšiu úroveň za 20 rokov. To je ďalší zo signálov, ktorý naznačuje, že nemecká ekonomika by mohla nabrať tempo.

Podľa rýchleho odhadu spolkového štatistického úradu, počet ľudí, ktorí sú bez práce, sa na sezónne očistenej báze tento mesiac znížil o 16.000 na 2,92 milióna osôb. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom odhadovali, že v Nemecku ubudne v januári 8000 nezamestnaných. Miera nezamestnanosti tak po očistení od sezónnych vplyvov klesla na 6,8 % z decembrových 6,9 %.

Bez zarátania počtu pracovných dní sa však nezamestnanosť v najväčšej ekonomike eurozóny tento mesiac zvýšila o 0,7 % na 7,4 %. Na príčine sú však sezónne faktory, vlaňajší január bol totiž o jeden pracovný deň kratší.

Nezamestnanosť v Španielsku v januári opäť vzrástla
Nezamestnanosť v Španielsku, ktoré sa zmieta v recesii, v prvom mesiaci roka opäť vzrástla. Podľa údajov ministerstva práce v januári 2013 pribudlo v krajine 132.000 nezamestnaných. Informujú o tom agentúry DPA a RTTNews.

Po miernom decembrovom poklese sa počet nezamestnaných v štvrtej najväčšej ekonomike v januári zvýšil medzimesačne o 2,7 % a medziročne o 8,28 %. Úrady v krajine na konci januára registrovali 4,98 milióna nezamestnaných. Celkovo je však v krajine bez práce takmer 6 miliónov ľudí.

Štatistický úrad v Madride zverejňuje iba kvartálne údaje o vývoji na trhu práce a v poslednom štvrťroku 2012 dosiahla oficiálna miera nezamestnanosti 26,02 %.

Dôvodom decembrového mierneho poklesu nezamestnanosti boli sezónne faktory, a to zvýšený nábor krátkodobých zamestnancov počas vianočnej nákupnej a dovolenkovej sezóny.

V Španielsku aktuálne žije tretina nezamestnaných z celej eurozóny. Dôvodom zhoršujúcej sa situácie na trhu práce sú úsporné opatrenia, ktoré musí vláda zavádzať, aby stlačila schodok v rozpočte na povolenú úroveň.
Kabinet odhaduje, že v tomto roku klesne výkon španielskej ekonomiky o 0,5 %. Viacerí analytici sa ale domnievajú, že je to príliš optimistická prognóza. Medzinárodný menový fond koncom januára predpovedal, že hrubý domáci produkt krajiny sa tento rok prepadne až o 1,5 %.

Nezamestnanosť v USA vzrástla v januári na 7,9 %
Miera nezamestnanosti v USA sa v januári 2013 zvýšila na 7,9 % zo 7,8 % v decembri 2012, uviedlo americké ministerstvo práce. Nezamestnanosť je aktuálne najvyššia od októbra 2012. Ekonómovia očakávali, že miera nezamestnanosti zostane na decembrovej úrovni, informovala agentúra DPA.

Americká centrálna banka Fed sa v decembri rozhodla, že bude pokračovať vo svojej expanzívnej menovej politike, kým miera nezamestnanosti neklesne pod úroveň 6,5 %.

V januári 2013 vzniklo v USA 157.000 nových pracovných miest. Okrem toho ministerstvo práce uviedlo, že v decembri a novembri 2012 vzniklo o 127.000 viac pracovných miest, než sa pôvodne predpokladalo. To signalizuje, že zotavovanie najväčšej svetovej ekonomiky pokračuje aj napriek jej prekvapivému poklesu v poslednom kvartáli minulého roka.

Väčšina novovzniknutých miest je v maloobchode, stavebníctve a zdravotníctve.

Aktuálne je bez práce 12,3 milióna Američanov. Mimoriadne vysoká zostáva nezamestnanosť mladých, ktorej miera predstavuje 23,4 %.

Viac o téme: Nezamestnanosť Miera USA Nemecko Španielsko Poľsko Bulharsko ČR Nezamestnanosti Zahračné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy