Nezamestnanosť sa zvýšila vo väčšine štátov EÚ

Počet nezamestnaných sa zvýšil vo väčšine štátov Európskej únie.Počet nezamestnaných sa zvýšil vo väčšine štátov Európskej únie. Zdroj: photl.com

V medziročnom porovnaní sa nezamestnanosť v decembri zvýšila v 20 štátoch únie a v siedmich klesla. Najvyššiu mieru nezamestnanosti malo Grécko a Španielsko.

Sezónne upravená miera nezamestnanosti v eurozóne aj v celej Európskej únii v decembri stagnovala. Konkrétne v krajinách, ktoré zaviedli spoločnú menu, zostala na úrovni 11,7 % a v EÚ na úrovni 10,7 %. Informoval o tom európsky štatistický úrad Eurostat.

V medziročnom porovnaní sa však nezamestnanosť v oboch blokoch výrazne zvýšila. Na porovnanie, v decembri 2011 dosiahla nezamestnanosť v eurozóne 10,7 % a v celej únii 10 %.

Eurostat odhaduje, že vlani v decembri bolo v EÚ bez práce 25,926 milióna mužov a žien, z toho 18,715 milióna v eurozóne. Oproti novembru 2012 vzrástol počet nezamestnaných v EÚ o 154.000 a v eurozóne o 113.000 ľudí. V porovnaní s decembrom 2011 sa však počet nezamestnaných v celej únii v závere minulého roka zvýšil o 1,763 milióna osôb a v krajinách, ktoré zaviedli euro, pribudlo za rok dokonca 1,796 milióna nezamestnaných.

Spomedzi členských štátov únie, ktoré Eurostatu dodali údaje za december 2012, najnižšiu nezamestnanosť malo Rakúsko (4,3 %), Nemecko a Luxembursko (zhodne 5,3 %), a Holandskom (5,8 %). Naopak, najvyššiu mieru nezamestnanosti zaznamenalo Grécko, ktoré však má zatiaľ len štatistiky za október, keď sa nezamestnanosť v krajine vyšplhala na 26,8 %, a Španielsko, kde miera nezamestnanosti v decembri dosiahla odhadom 26,1 %.

Miera nezamestnanosti na Slovensku podľa Eurostatu v decembri stúpla na 14,7 z novembrových 14,5 %.

 

Viac o téme: Nezamestnanosť Únia Eurozóna Európska Miera Zahraničné Nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy