Každý štvrtý Španiel je nezamestnaný

Španielsko má naďalej najvyššiu nezamestnanosť v EÚ.Španielsko má naďalej najvyššiu nezamestnanosť v EÚ. Zdroj: photl.com

Na nezamestnanosť v Španielsku najviac doplácajú mladí ľudia do 25 rokov. Tí tvoria až polovicu zo všetkých nezamestnaných ľudí, ktorých stále pribúda.

Počet nezamestnaných v Španielsku aj v októbri vzrástol, už tretí mesiac v rade. Na príčine je prehlbovanie recesie v dôsledku prísnych úsporných opatrení, ktoré musí španielska vláda zavádzať, a tiež končiaca sa letná turistická sezóna.

Podľa predbežných údajov ministerstva práce v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny pribudlo v septembri 128.242 nezamestnaných, čo predstavuje medzimesačný nárast o 2,73 %. Celkovo úrady v krajine evidujú 4,83 milióna nezamestnaných. V medziročnom porovnaní ich počet stúpol až o 10,84 %.

Najviac ľudí prišlo o prácu v sektore služieb a v poľnohospodárstve. Obe odvetvia prinášajú počas letnej sezóny aspoň dočasné pracovné príležitosti.

Štatistický úrad INE zverejňujte iba kvartálne údaje o vývoji na trhu práce, ktoré ukázali, že na konci 3. štvrťroku sa miera nezamestnanosti v krajine vyšplhala až na 25,02 %.

Španielsko sa nachádza v hlbokej recesii a zápasí s najvyššou nezamestnanosťou v rámci celej Európskej únie. Bez práce je každý štvrtý obyvateľ krajiny. Najhoršie sú na tom mladí ľudia do 25 rokov. V tejto vekovej kategórii dosiahla miera nezamestnanosti až 52 %.

Viac o téme: Španielsko Nezamestnanosť Zahraničné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy