Robotníkom sa zvýši mzda, do dôchodku neodídu skôr

Zamestnanci žiadali od vedení firiem vyššie platy a odchod do dôchodku už v 62 rokoch.Zamestnanci žiadali od vedení firiem vyššie platy a odchod do dôchodku už v 62 rokoch. Zdroj: photl.com

Zamestnanci nórskeho ropného sektora, ktorí v lete vyše dvoch týždňov štrajkovali za vyššie platy a skorší odchod do dôchodku, dostanú vyššie mzdy, no so skorším odchodom do dôchodku počítať nemôžu.

Správu oznámilo ministerstvo práce. Zamestnanci žiadali od vedení firiem vyššie platy a odchod do dôchodku už v 62 rokoch. V súčasnosti odchádzajú vo veku 65 rokov. Ropné firmy ale o znížení veku na odchod do dôchodku nechceli ani počuť.

Zamestnanci následne v júli vstúpili do 18 dní trvajúceho štrajku, výsledkom čoho bolo zníženie produkcie ropy približne o 13 %. Do práce sa zamestnanci vrátili až potom, keď vláda nariadila ukončenie štrajku. Ministerstvo práce v tom čase oznámilo, že tak muselo urobiť, aby ochránilo reputáciu Nórska ako dôveryhodného a stabilného dodávateľa ropy. Nórsko je 8. najväčším vývozcom ropy na svete a 2. najväčším dodávateľom plynu v Európe.

Podľa ministerstva sa platy robotníkom na ropných plošinách zvýšia o 4,5 %, vek na odchod do dôchodku sa ale nemení.

"Je pre nás dôležité, aby otázka dôchodkového veku ostala mimo pravidelných rokovaní o platových otázkach," povedal Haavard Hauan, hovorca Nórskej asociácie ropného a plynárenského priemyslu. Výmenou za zvýšenie platov však zamestnanci nesmú vstúpiť do štrajku za rovnaké požiadavky počas najbližších dvoch rokov.

Viac o téme: Robotník Nórsko Mzda Ropný Sektor Zahraničné
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy