800 pracovných miest do piatich rokov. Takáto je prognóza v Žiline

Kórejský investor má v Žiline vytvoriť v novom závode 300 pracovných miest.Kórejský investor má v Žiline vytvoriť v novom závode 300 pracovných miest. Zdroj: thinkstock.com

Kórejský investor otvára po pobočkách v Južnej Kórei, Indii, Číne, Rusku a Česku závod aj na Slovensku. V Žiline má v novom závode vytvoriť 300 pracovných a neskôr až 800.

V súvislosti s automobilovým priemyslom by mal v Žiline vyrásť nový závod kórejskej spoločnosti SUNGWOO HITECH. Investícia vo výške viac 50 miliónov eur má vytvoriť vyše 300 pracovných miest a do piatich rokov až 800. Na tlačovej konferencii o tom informoval primátor Žiliny Igor Choma.

Kórejský investor je podľa žilinského primátora na 90 % rozhodnutý postaviť nový závod v Žiline.

„S predstaviteľmi spoločnosti veľmi intenzívne rokujeme. Ako mesto dávame plnú podporu tomuto projektu, ktorý by mal byť umiestnený v mieste bývalého areálu Doprastavu. Malo by tam vzniknúť viac ako 300 pracovných miest, do piatich rokov až 800 pracovných miest,“ povedal Choma.

Zdôraznil, že napriek nezamestnanosti v Žiline na úrovni 7,9 % môže jej opätovné zníženie mestu len a len pomôcť.

„I keď je zrejmé, že nie všetci ľudia, ktorí tam budú pracovať, budú priamo obyvatelia Žiliny. Ale dá sa predpokladať, že minimálne polovica si tam prácu nájde. Ešte budem hovoriť na túto tému s ministrom hospodárstva. Ministerstvo ponúklo benefity, spoluprácu pre investora a mesto bude maximálne nápomocné tiež, aby sa podarilo uskutočniť tento projekt,“ uviedol primátor.

SUNGWOO HITECH má podľa oficiálnej internetovej stránky v súčasnosti pobočky v Južnej Kórei, Indii, Číne, Rusku a Česku. Spoločnosť SUNGWOO HITECH Slovakia, s.r.o., bola v roku 2006 založená ako logistické centrum pre koordináciu dodávok z ostravskej spoločnosti SUNGWOO HITECH, s.r.o., do Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom.

„Logistické činnosti v prvom roku pôsobenia tvorili viac ako 80 % výkonov. Postupne - s nárastom výroby v Kia Motors Slovakia, ako aj Hyundai - bola veľká časť výroby presúvaná do Žiliny. Po dobudovaní nových kapacít predstavuje výroba viac ako 70 % objemu našich výkonov. Spoločnosť sa stala výrazne výrobnou,“ uvádza sa na internetovej stránke.

Viac o téme: Domáce Žilina Práca Investícia Pracovné miesta Kórejský investor
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy