Prv než sa zamestnáte cez agentúru, preverte si ju!

Prv než sa zamestnáte cez agentúru, preverte si ju!Prv než sa zamestnáte cez agentúru, preverte si ju! Zdroj: photl.com

Štát viacerým agentúram dočasného zamestnávania pozastavuje činnosť. Ak sa chystáte zamestnať cez agentúru, najprv si ju na stránke Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny preverte, či majú platné povolenie vykonávať činnosť.

Niektorým agentúram dočasného zamestnávania (ADZ) hrozí odobratie licencie. Dôvodom je nezaslanie správy o svojej činnosti za minulý rok Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR.

"K 11. júlu tohto roka sme zaslali 606 agentúram dočasného zamestnávania výzvu o začatí správneho konania," uviedol hovorca ústredia práce Peter Zeman.

O povolenie na vykonávanie činnosti zatiaľ prišlo 29 pracovných agentúr. Ako uviedol Zeman, ústredie im ho zrušilo na základe písomných žiadostí od samotných agentúr.

"Ostatné agentúry sú v riešení v rámci začatého správneho konania," doplnil Zeman.

Ku koncu roka 2013 malo platné povolenie na vykonávanie činnosti 1037 agentúr. Správu o svojej činnosti za vlaňajšok zaslalo ústrediu práce 315 agentúr dočasného zamestnávania.

"V roku 2013 bolo vydaných 102 povolení na činnosť ADZ, k 11. júlu 2014 bolo vydaných 28 povolení na činnosť," doplnil Zeman.

Pracovné agentúry majú povinnosť zasielať ústrediu práce správu o svojej činnosti za predchádzajúci rok zo zákona o službách zamestnanosti. Mali tak urobiť do 31. marca tohto roka. V správe o vykonávaní činnosti museli uviesť, koľko nových dočasných agentúrnych zamestnancov pridelili užívateľským zamestnávateľom, koľko zamestnancov predčasne ukončilo prácu u užívateľského zamestnávateľa. Ústredie práce sa tiež zaujíma o problémy v praxi, ktoré majú agentúry pri prideľovaní zamestnancov. Ak si túto povinnosť pracovné agentúry nesplnia v stanovenom termíne, ÚPSVR im môže zrušiť povolenie na vykonávanie činnosti.

Overenie agentúry pred zamestnaním

Ak sa občan plánuje zamestnať cez agentúru dočasného zamestnávania, mal by si overiť jej činnosť. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny má na svojej stránke uvedený zoznam agentúr, ktoré majú platné povolenie k 31. júnu 2014. V tabuľke je možné nájsť aj zoznam tých, ktoré boli zrušené sankčne, na vlastnú žiadosť, pozastavené sankčne alebo na vlastnú žiadosť.

"Oprávnenia je možné overiť si telefonicky alebo mailom na Ústredí práce, sociálnych vecí a rodiny, na odbore kontroly," povedala Veronika Černá z Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

 

Viac o téme: Domáce Licencie Agentúry Agentúry dočasného zamestnávania
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: TASR; ÚPSVaR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy