Zamestnávatelia využívajú úľavy, zamestnanci dostávajú minimálnu mzdu

Zamestnávatelia využívajú úľavy, zamestnanci dostávajú minimálnu mzdu.Zamestnávatelia využívajú úľavy, zamestnanci dostávajú minimálnu mzdu. Zdroj: thinkstock.com

Zamestnávatelia môžu zamestnať človeka, ktorý bol predtým rok na úrade práce a uplatniť si na neho ročnú úľavu pri platení odvodov. Túto možnosť už využilo 1800 zamestnávateľov, avšak celkovú situáciu s nezamestnanosťou na Slovensku to nerieši.

Zavedenie úľavy pri platení odvodov za zamestnancov, ktorí boli pred nástupom do zamestnania viac ako rok evidovaní na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny ako dlhodobo nezamestnaní, považujú podnikatelia za krok správnym smerom. Ten však problém nezamestnanosti podľa nich nevyrieši.

"Zavedenie odvodovej úľavy je len jedna z mála možností, ako motivovať zamestnávateľov, aby prijímali do zamestnania osoby, ktoré majú prevažne nižšiu alebo nevyhovujúcu kvalifikáciu a slabšie pracovné návyky. Je to tiež opatrenie, ktoré pomôže nezamestnaným nadobudnúť a udržať si pracovné návyky," povedal tajomník Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martin Hošták.

Vo všeobecnosti by však podľa neho bolo vhodné znížiť odvodové zaťaženie pre všetky nízko príjmové skupiny zamestnancov.

"Uvoľniť predpisy regulujúce zamestnávanie a zvýšiť adresnosť nástrojov pasívnej politiky trhu práce." Dodržiavanie týchto princípov by podľa RÚZ mohlo v stredno a dlhodobom horizonte znížiť nezamestnanosť na Slovensku.

Dlhodobo nezamestnaných sa oplatí zamestnávať len tým zamestnávateľom, ktorí potrebujú nových ľudí s nižšou kvalifikáciou, domnieva sa výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Robert Kičina.

"Hoci toto opatrenie môže pomôcť časti nezamestnaných nájsť si prácu, nemožno si od neho sľubovať výraznejšie riešenie problému nezamestnanosti na Slovensku."

PAS navrhuje tiež plošné zníženie odvodov, a tým aj zníženie nákladov na prácu.

"Priestor na zníženie sadzieb poistného sa tu už predsa vytvoril," pripomenul Kičina.

"Začiatkom minulého roka sa rozšírila základňa na platenie odvodov aj za zamestnancov, ktorí pracujú na dohodu, a zvýšili sa aj odvody pre samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO)."

Sociálna poisťovňa: Ročné úľavy na poistnom využilo už vyše 1800 zamestnávateľov

Zamestnávatelia si v Sociálnej poisťovni (SP) môžu uplatniť ročnú úľavu, ak do pracovného pomeru prijmú dlhodobo nezamestnaného evidovaného na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny viac než rok.

"Sociálna poisťovňa eviduje už 3815 registrácií zamestnancov s odvodovou úľavou pre 1847 zamestnávateľov. Z celkového počtu zamestnancov s odvodovou úľavou bolo spracovaných 2852, ostatné registrácie sú v etape spracovania a zamietnutých bolo 860 registrácií," informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Hrubý príjem takej osoby pri pracovných vzťahoch uzavretých v tomto roku nesmie presiahnuť mesačne 539,35 eura. Višváder upozornil, že títo zamestnanci sú len čiastočne poistení.

"Za toto obdobie platí zamestnávateľ iba úrazové poistenie (0,8 %) a garančné poistenie (0,25 %). Nie sú poistení nemocensky, dôchodkovo ani v nezamestnanosti, keďže štát ani zamestnávateľ za nich sociálne poistenie neodvádza. Zamestnávateľ za nich neplatí ani do rezervného fondu solidarity. Úľava na platbách poistného platí pre zamestnávateľa len v období prvých 12 kalendárnych mesiacov od vzniku pracovného vzťahu."

Podmienkami úľavy ďalej sú, že podnik zamestná dlhodobo nezamestnanú osobu v pracovnom alebo štátnozamestnaneckom pomere, že Sociálna poisťovňa voči takému zamestnávateľovi neeviduje pohľadávku na poistnom na sociálne poistenie ani na príspevkoch na starobné dôchodkové sporenie v sume 3,32 eura a viac. 

"Podmienkou poskytnutia úľavy tiež je, že zamestnávateľ z dôvodu zamestnania takéhoto zamestnanca neprepustil svojho doterajšieho zamestnanca počas obdobia, kedy odvodová úľava bude platiť," upozornil ďalej Višváder.

Pripomenul aj, že zamestnávateľ si sám vyhodnotí, či spĺňa podmienky na poskytnutie úľavy.

"Nepotrebuje žiadny súhlas Sociálnej poisťovne. Stačí, ak v Sociálnej poisťovni pri registrácii zamestnanca v registri na formulári Registračný list FO - prihláška vyznačí typ zamestnanca s odvodovou úľavou."

Viac o téme: Domáce Poisťovňa Mzda Zamestnanci Zamestnávatelia Daňová Sociálna Odvody Úľava Minimálna Úľavy SP
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy