Populácia starne. Pracujúcich bude čoraz menej

Starším ľuďom majú pomôcť nájsť si zamestnanie aj vzdelávacie kurzy.Starším ľuďom majú pomôcť nájsť si zamestnanie aj vzdelávacie kurzy. Zdroj: photl.com

V roku 2050 bude na Slovensku chýbať 21 percent pracovnej sily. Preto vláda postupnými krokmi podniká, aby takémuto veľkému skoku nedošlo. Poslúžiť by mali vzdelávanie kurzy pre starších ľudí či dávka v preddôchodkovom veku.

Vzdelávanie v rámci rôznych kurzov, či motivovanie zamestnávateľov, aby vytvárali delené pracovné miesta. Aj takýmito formami chce Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR pomôcť ľuďom nad 50 rokov nájsť si zamestnanie.

Vláda preto minulý týždeň schválila Národný program aktívneho starnutia na roky 2014 až 2020. Jednou z priorít národného programu je práve podpora zamestnanosti a zamestnateľnosti starších ľudí.

"Práve oni sú jednou z ohrozených skupín na trhu práce, čo môže v budúcnosti negatívne ovplyvniť vývoj našej spoločnosti," skonštatoval tlačový odbor rezortu práce.

V dôsledku starnutia populácie bude podľa MPSVR v roku 2050 chýbať na Slovensku 21 % pracovnej sily.

"Zamestnávatelia by sa už teraz mali snažiť vytvárať vhodné podmienky na prácu starnúcej populácie a motivovať starších zamestnancov k čo najdlhšiemu zotrvaniu v pracovnom živote," priblížilo MPSVR.

Nájsť si prácu do budúcnosti by tak starším ľuďom mali pomôcť najmä rôzne kurzy, ktoré budú zamerané napríklad na prácu s internetom.

Dôležitým cieľom programu je aj zváženie možnosti zavedenia postupného odchodu do dôchodku a garantovanie adekvátneho príjmu v starobe. Ministerstvo práce chce preto pripraviť zmenu zákona o sociálnom poistení, ktorou ustanoví minimálny dôchodok.

"Ten zabezpečí ekonomicky aktívnym ľuďom, aby sa po odchode do dôchodku neocitli v systéme sociálnej pomoci," približuje tlačový odbor rezortu práce.

Ministerstvo taktiež plánuje zanalyzovať aj možnosti zavedenia novej dávky pre ľudí v preddôchodkovom veku, ktorá by bola poskytovaná z doplnkového dôchodkového sporenia, teda z takzvaného tretieho piliera.

MPSVR pracuje aj na zlepšení kvality sociálnych služieb.

"Pokračujeme v transformácii veľkokapacitných zariadení sociálnych služieb na komornejšie zariadenia, ktoré sú viac orientované na potreby konkrétnych klientov. Zároveň podporujeme rozvoj sociálnej rehabilitácie v domácej starostlivosti, aby si ľudia čo najdlhšie udržali nezávislý spôsob života," dodal rezort práce.

Viac o téme: Domáce Ľudia Starší Balíček Záchranný
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy