Najímanie nových zamestnancov nevyzerá ružovo

Náborové plány zamestnávateľov do budúceho roka sú neisté.Náborové plány zamestnávateľov do budúceho roka sú neisté. Zdroj: photl.com

Nábor nových zamestnancom v budúcom roku je veľmi neistý. Nárast nových pracovníkov očakávajú hlavne vo veľkoobchod, maloobchode a spracovateľskom priemysle.

Spoločnosť Manpower Slovensko prezentovala v Bratislave výsledky prieskumu Manpower Index trhu práce na prvý štvrťrok 2014. Z prieskumu vyplynulo, že slovenskí zamestnávatelia hlásia neisté náborové plány s Čistým indexom trhu práce v hodnote -2 %.

Z výskumu tiež vyplýva, že 7 % zamestnávateľov plánuje nárast počtu pracovných síl, 9 % predpovedá ich zníženie a 81 % neplánuje žiadne zmeny v počte svojich zamestnancov. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku náborové plány zoslabli o 3 percentuálne body, no v medziročnom porovnaní sú o 6 percentných bodov silnejšie.

"Predpovede na prvý štvrťrok sú už tradične najslabšie z celého roka. Aj táto predpoveď nadväzuje na nevýrazný rok 2013 s rastúcou nezamestnanosťou, klesajúcimi výdajmi vo veľkoobchode a maloobchode, službách a rozvoji priemyselnej výroby na Slovensku. Napriek sklamaniu z predpovede zamestnávateľov máme sľubnejšie správy pre uchádzačov so špecifickými zručnosťami. Nedávny prílev firiem vyžadujúcich hi-tech zručnosti a strojárenské vzdelanie nás kvôli nedostatku domácich talentov núti vyhľadávať uchádzačov s požadovanou odbornosťou spoza slovenských hraníc," povedala Jaroslava Rezlerová, generálna riaditeľka Manpower Česká a Slovenská republika.

Zamestnávatelia v troch z 10 odvetví očakávajú v prvom štvrťroku 2014 pozitívne náborové prostredie. Oproti 4. štvrťroku 2013 náborové plány oslabli v ôsmich z 10 odvetví a v medziročnom porovnaní zosilneli v deviatich. Najoptimistickejšie náborové aktivity očakávajú odvetvia veľkoobchod a maloobchod a spracovateľský priemysel (+6 %).

Viac o téme: Domáce Zamestnávatelia Nábor Prijímanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy