Investor prinesie prácu pre ďalších 200 ľudí

Novotvorený podnik CEO Carcoustics v Novákoch.Novotvorený podnik CEO Carcoustics v Novákoch. Zdroj: TASR

Investícia za 5 miliónov eur by mala priniesť v Novákoch prácu až pre 250 zamestnancov vo finálnej fáze. Do roku 2015 však zamestná dvesto ľudí.

Dvesto pracovných miest chce do roku 2015 vytvoriť nemecká spoločnosť Carcoustics vo svojej prevádzke v Novákoch. Firma, ktorá sa zaoberá výrobou tepelných ochranných šildov na vozidlá, momentálne zamestnáva 50 pracovníkov, nové pracovné miesta chce zabezpečiť s rozšírením svojej výroby o výrobu polyuretánových dielov. Uviedol to pri otvorení haly spoločnosti v Novákoch predseda predstavenstva Carcoustics Peter Schwibinger.

Carcoustics plánuje v budúcom roku požiadať vládu SR o investičné stimuly.

"V princípe sme sem prišli preto, lebo je tu pripravenosť podporiť takéto projekty. Doteraz sme sem privážali iba starú technológiu, ktorá sa rekvalifikuje, ale v momente keď dovezieme nové technológie, tak sa o túto podporu prihlásime a budeme ju žiadať," doplnil Schwibinger.

"Máme eminentný záujem, aby sa táto firma trvalo etablovala tu na hornej Nitre. Myslím si, že sú tu vytvorené všetky predpoklady a preto chceme v maximálnej miere podporiť investíciu a samozrejme aj vytváranie nových pracovných miest," vyhlásil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) s tým, že rezort práce je pripravený v rámci druhej fázy dopĺňania zamestnancov podporiť spoločnosť prostredníctvom finančnej podpory vzdelávania potenciálnych zamestnancov či podpory pre nové pracovné miesta, a to prostredníctvom nástrojov, ktoré ponúka aktívna politika trhu práce.

"Bude na investorovi, aby si zhodnotil naše možnosti, našu ponuku a na základe toho prejavil konkrétny záujem. Myslím si, že je tu veľmi veľký priestor pre spoluprácu," doplnil.

Carcoustics je podľa slov riaditeľa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Prievidzi Radka Gavliaka prvým investorom, ktorý začal prijímať ľudí v regióne vo väčších číslach.

"S daným zamestnávateľom intenzívne komunikuje dlhšiu dobu a hľadáme možnosti podpory zo strany štátu," doplnil.

Firma podľa jeho slov na začiatku obsadila pracovné pozície pri obslužných činnostiach, konkrétne v administratíve.

"V súčasnosti sa pracuje na zamestnávaní a už aj zamestnávajú ľudí priamo vo výrobe, kde sa jedná o ľahké strojárske činnosti," objasnil Gavliak.

Primátor Novák Dušan Šimka príchod investora víta.

"Zhruba pred 15 rokmi predalo mesto pozemky súkromnému investorovi a je to dobrá investícia. Je to dobrá perspektíva, že to pomôže znížiť aj dosť vysokú nezamestnanosť v našom okrese," povedal.

Nemecká strojárska firma Carcoustics sa zaoberá výrobou produktov pre automobilový priemysel a ďalšie priemyselné odvetvia. Má celkom 11 podnikov v Európe, Amerike a Ázii. Okrem prevádzky v Novákoch má jeden závod aj v Senci, kde zamestnáva približne 200 pracovníkov. Vo svojej prevádzke v Novákoch predpokladá vo finálnej fáze s 250 zamestnancami obrat 50 miliónov eur, výška jeho investície tu bude asi päť miliónov eur.

Ste z Trenčianskeho kraja? Pozrite si aktuálne pracovné ponuky.

Viac o téme: Domáce Zamestnanosť Miesta Pracovné Carcoustics Nováhy
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy