Práca načierno vyjde draho. Pokuty sa zvyšujú

Vyššia pokuta hrozí za nelegálne zamestnávanie.Vyššia pokuta hrozí za nelegálne zamestnávanie. Zdroj: photl.com

Pokuta za nelegálne zamestnávanie dvoch a viac ľudí sa zvýši. Dolná hranica bude od novembra 5-tisíc eur. Zvýši sa aj dolná a horná hranica poriadkových pokút.

Dolná hranica pokuty za nelegálne zamestnávanie dvoch a viac ľudí sa od novembra tohto roku zvýši. Po novom by mala byť táto sankcia v sume 5-tisíc eur. Vyplýva to z novely zákona o inšpekcii práce, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič.

V súčasnosti pritom zákon stanovuje pokutu za porušenie zákazu nelegálneho zamestnávania od 2000 do 200-tisíceur. Novelou sa zároveň zvýši aj dolná a horná hranica poriadkových pokút. Zo súčasných 65 až 650 eur vzrastie na 100 až 1000 eur.

Novelu pripravilo ministerstvo práce pod vedením Jána Richtera (Smer-SD). Cieľom týchto opatrení je podľa rezortu zlepšenie dodržiavania pracovných podmienok a podmienok zamestnávania v súlade s pracovnoprávnymi predpismi. Na základe novely sa zároveň bude za závažné porušenie predpisov považovať aj presiahnutie rozsahu pracovného času pri práci na dohodu viac ako o 10 %, najmenej však o 30 minút.

Nelegálnu prácu môže ktokoľvek nahlásiť telefonicky Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny. Ak zanechá svoje kontaktné údaje, môže byť informovaný o výsledku jeho žiadosti.

Viac o téme: Domáce Práca Nelegálne Zamestnávanie Načierno
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR; red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy