Minimálna mzda by sa mala zvýšiť o necelých 50 eur

Minimálna mzda by sa mala od budúceho roka zvýšiť o necelých 50 eur.Minimálna mzda by sa mala od budúceho roka zvýšiť o necelých 50 eur. Zdroj: photl.com

Ministerstvo práce chce zvýšiť minimálnu mzdu z 315 eur na 364,70 eur. Problémom však zostáva dohoda medzi odbormi a zamestnávateľskými organizáciami.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR má záujem v budúcom roku zvýšiť minimálnu mzdu. Plánuje sa tak zapojiť do aktuálnych rokovaní medzi predstaviteľmi zamestnancov a zamestnávateľov o jej budúcoročnom nastavení.

Odbory a zamestnávateľské organizácie sa zatiaľ na navýšení minimálnej mzdy nedohodli.

"Ak sa sociálni partneri nedohodnú na jej výške, vypracujeme vlastný návrh na jej úpravu a predložíme ho na rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady do konca júla 2013," avizuje tlačový odbor rezortu práce.

V prípade nedohody bude navrhovať, aby sa výška minimálnej mzdy vypočítala podľa valorizačného mechanizmu vyplývajúceho zo zákona.

Predstavitelia zamestnancov a zamestnávateľov rokovali o tejto téme v utorok. Odbory navrhujú zvýšiť čistú minimálnu mzdu aspoň na hranicu chudoby, ktorá je aktuálne 315 eur. Preto navrhujú výpočet minimálnej mzdy odvíjajúci sa od tejto sumy, ku ktorej sú pripočítané zdravotné a sociálne odvody. Výsledkom by mal byť minimálny mesačný príjem pre zamestnancov na úrovni 364,70 eur.

Viac o téme: Domáce Mzda Zvýšenie Mzdy Minimum Minimálna
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy