Neistá budúcnosť: Zamestnanosť v podnikoch neporastie

Zamestnanosť v podnikoch v najbližšom období neporastie.Zamestnanosť v podnikoch v najbližšom období neporastie. Zdroj: photl.com

Napriek rastu zamestnanosti vo vybraných odvetviach očakávania zamestnanosti z pohľadu podnikov ostávajú na pesimistických úrovniach. Niektorí pracujúci dohodári prešli totižto za posledné mesiace na štandardné pracovné zmluvy.

Zamestnanosť na Slovensku v marci 2013 medziročne vzrástla v piatich sledovaných odvetviach. Relatívne najviac vo vybraných trhových službách o 9,1 %. Vyššia bola aj v informačných a komunikačných činnostiach o 5,4 %, doprave a skladovaní o 4,5 %, činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 1,4 % a v ubytovaní o 0,6 %.

Počet zamestnaných osôb v rovnakom období klesol v stavebníctve o 5,3 %, priemysle o 1,7 %, predaji a oprave motorových vozidiel o 0,7 %, vo veľkoobchode o 0,6 % a v maloobchode o 0,4 %.

Zamestnanosť v priemere za 1. štvrťrok 2013 medziročne vzrástla vo vybraných trhových službách o 9,5 %, doprave a skladovaní o 4,5 %, informačných a komunikačných činnostiach o 2,8 %, činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 1,1 % a v ubytovaní o 0,6 %. Klesla v stavebníctve o 5 %, priemysle o 1,8 %, predaji a oprave motorových vozidiel o 1,2 %, veľkoobchode o 0,5 % a v maloobchode o 0,4 %.

Zamestnanosť vo vybraných odvetviach ekonomiky v marci 2013, ako aj počas celého 1. štvrťroka podľa analytikov menového úseku Národnej banky Slovenska pomerne výrazne rástla.

"Táto odlišnosť od vývoja v roku 2012 sa ťažko zdôvodňuje ukazovateľmi reálnej ekonomiky, keďže ekonomická aktivita začiatkom roka nezaznamenáva výrazné oživenie. Navyše, očakávania zamestnanosti z pohľadu podnikov ostávajú na pomerne pesimistických úrovniach."

"Naďalej teda možno tvrdiť, že mesačné údaje môžu byť skreslené a mierne nadhodnotené prechodom niektorých pracujúcich, a to najmä dohodárov, na štandardné pracovné zmluvy. Odhliadnuc od týchto jednorazových zmien by bol vývoj zamestnanosti menej priaznivý, ale pravdepodobne nie v takej miere ako koncom roka 2012, keď panovala veľká neistota na trhu práce a zamestnávatelia obmedzovali prijímanie nových zamestnancov. Takéto vnímanie štatistík zamestnanosti teda neindikuje významnejšiu úpravu prognózy NBS na 1. kvartál 2013," dodali analytici NBS.

Viac o téme: Zamestnanosť Prognóza Odhad Dohodári Analitici Analitik
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy