Dohodári sa možno dočkajú zmeny až v roku 2016

Zmeny pre ľudí pracujúcich na dohody by mali prísť až v roku 2016.Zmeny pre ľudí pracujúcich na dohody by mali prísť až v roku 2016. Zdroj: photl.com

Súčasné zmeny pre dohodárov, ktoré boli zavedené v tomto roku, sú možno dočasné. V roku 2016 avizuje minister práce Ján Richter ich prehodnotenie. Ten by prijal, aby bolo menej dohodárov a viac stabilných pracovných miest.

Nastavenie odvodov pre dohodárov v súčasnej podobe je iba dočasným riešením. Avizuje to minister práce Ján Richter (Smer-SD), ktorý chce celý systém opätovne prehodnotiť po spustení systému jednotného výberu daní a odvodov, čo by malo byť v roku 2016.

"Tri roky to bude v takejto podobe, a potom bude rozhodnutie, či to úplne zrušiť, alebo nastaviť isté veci vzhľadom na príjem tak, že sa vyčlenia isté kategórie ľudí, ktorým sa dá možnosť zárobku aj v tomto prípade, ale za úplne iných odvodových povinností," priblížil Richter.

V súčasnosti však dôvod na zavedenie ďalších výnimiek pre dohodárov nevidí.Šéf rezortu práce by podľa vlastných slov uprednostnil, keby väčšina dohodárov v budúcnosti podľa možnosti skončila v klasickom pracovnoprávnom pomere.

"Ak bude menej dohodárov, ale viac stabilných pracovných miest, tak je to dobré," podčiarkol.

"Zmenami boli poškodení prakticky úplne všetci, ktorí na tie dohody pracujú a poškodení boli aj ich zamestnávatelia - a teraz hovorím najmä o rôznych neziskových organizáciách, treťom sektore a centrách voľného času. Tí všetci nemajú peniaze na to, aby platili 35-% odvody," oponoval Richterovi exminister práce Ján Mihál (SaS).

Vláde vyčíta, že napriek stabilite, ktorú jej zabezpečuje vládnutie bez koaličných partnerov, nedokázala urobiť ani jedno opatrenie v prospech obyčajných ľudí. Nerozumie ani tomu, prečo sociálni demokrati odkladajú rozhodnutie o dohodároch o tri roky a nie sú schopní spustiť systém UNITAS skôr ako vo volebnom roku.

"UNITAS je projekt, ktorý Slovensko veľmi potrebuje. Prečo ho chcete zaviesť až o tri roky?" pýtal sa Mihál.

"To sa pýtajte pána Ivana Mikloša (exminister financií, SDKÚ-DS), ten to "dovrzal". Otázka je, či náhodou alebo úmyselne - či to nemá až trestnoprávny rozmer," reagoval na túto výčitku Richter.

Viac o téme: Domáce Dohoda Dohodári
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy