Odborári obhajujú Zákonník práce

Odborári obhajujú Zákonník práce.Odborári obhajujú Zákonník práce. Zdroj: flickr.com, Healthnewsnet

Zákonník práce v súčasnom znení nie je príčinou rastu nezamestnanosti, ktorá v januári dosiahla úroveň 14,8 %, tvrdia odborári. Problém zvyšujúcej sa nezamestnanosti je nedostatok zákaziek.

Predstavitelia OZ KOVO sa odvolávajú aj na vlastný prieskum v desiatkach firiem vo všetkých regiónoch Slovenska. 

 

"Drvivá väčšina dôvodov prepúšťania sú veci, ktoré pramenia zo zákazkovej náplne. Jednoducho zamestnávatelia a firmy nemajú zákazkovú náplň, a preto končia svoju výrobu a niektoré odchádzajú napríklad do Rumunska, kde majú lepšie podmienky, ale tá kvalita výroby nie je taká ako na Slovensku," povedal na tlačovej konferencii v Bratislave predseda OZ KOVO Emil Machyna.

Podľa jeho slov dnešný Zákonník práce už je dostatočne flexibilný, a preto jeho kritika nie je na mieste. Odborári napríklad argumentujú aj tým, že dosiaľ v tomto roku nebolo ohlásené hromadné prepúšťanie, kde by zamestnávateľ mal zvýšené náklady spôsobené novým znením Zákonníka práce.

"Odchádzali viac-menej ľudia, ktorí boli na dobu určitú, agentúrni zamestnanci, živnostníci alebo dohodári," doplnil Machyna.

Novelu Zákonníka práce z rastu nezamestnanosti vinia viacerí predstavitelia opozície, ako aj niektorí ekonomickí analytici.

"Keby ste išli na Ekonomickú univerzitu a poviete, že nepružný Zákonník práce nespôsobí nárast nezamestnanosti, obávam sa, že v slušnej škole ani skúšku neurobíte. A ja mám premiéra, ktorý toto tvrdí verejne miliónom ľudí," podotkol tento mesiac predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

"Opozícia dnes nemá témy, nie je to pre nich o hľadaní riešenia krízy," reagoval Machyna. Podľa neho by riešeniu nezamestnanosti pomohol rast hrubého domáceho produktu, priame investície do ekonomiky, ako aj úprava pracovného času.
 

Viac o téme: Domáce Odborári Nezamestnanosť Práce Zákonník Miera Nezamestnanosti ZP
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy