V podnikoch chýba podpora inovácií

Štátna podpora inovácií v podnikoch na Slovensku nie je dostatočná.Štátna podpora inovácií v podnikoch na Slovensku nie je dostatočná. Zdroj: photl.com

Štátna podpora inovácií v podnikoch na Slovensku nie je dostatočná. Myslia si to zamestnávateľské zväzy, ktoré vidia priestor pre zlepšenie v konkrétnych legislatívnych opatreniach, ako aj v správnom prístupe k podnikateľským projektom.

"Náš výber daní v porovnaní s HDP je nízky, a to determinuje aj možnosti rozpočtu priamo prispievať na aplikovaný výskum. Skôr je tu priestor na to, aby sme sa zapájali našou prácou do väčších projektov medzinárodného významu, ako do nejakých malých projektov v rámci Slovenska," myslí si prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka.

Podľa jeho slov by malo byť v záujme každej firmy, aby zavádzala do svojej výroby nové technológie. V opačnom prípade hrozí, že stratí svoju konkurencieschopnosť.

"Skôr či neskôr sa situácia na Slovensku bude musieť zlepšovať, ale povedať, či sa bude zlepšovať aj v porovnaní s ostatnými krajinami tak, aby sme ten stav vylepšovali v náš prospech, to by bolo veštenie z gule," doplnil Machunka.

Hoci progres v oblasti inovácií nie je vždy vidieť, domnieva sa, že v posledných rokoch sa na Slovensku tento proces zrýchlil. Mierne pozitívny trend v tejto oblasti vidí aj tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták.

"Objem investícií aj možnosti rozvoja v tomto sektore závisia aj od dostupnosti kvalifikovaných pracovných síl, ktoré by vedeli pracovať v tejto oblasti," vysvetlil Hošták.

Nositeľmi modernizácie výrobných procesov na Slovensku sú však dnes podľa neho najmä zahraniční investori. Slovenským firmám chýbajú potrebné zdroje a prekážkou je aj prostredie, v ktorom pôsobia.

"Pomoc štátu by mala spočívať predovšetkým vo vytvorení vhodného legislatívneho rámca, ktorý by motivoval firmy umiestňovať investície, ktoré by generovali vyššiu pridanú hodnotu - mal by vytvárať prostredie príťažlivé pre takýto typ investícií," dodal tajomník RÚZ.
 

Viac o téme: Podpora Domáce Zamestnávatelia Podniky Inovácie Inovácií
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy