Študenti sa dohodli na odvodoch z dohôd

Študenti do 18 rokov majú bezodvodovú alebo nízku odvodovú čiastku z dohôd.Študenti do 18 rokov majú bezodvodovú alebo nízku odvodovú čiastku z dohôd. Zdroj: photl.com

Študenti do 18 rokov majú bezodvodovú alebo nízku odvodovú čiastu z dohôd. Nad 18 rokov majú študenti denného štúdia činnosť zodvodnenú vo výške 1,05 percent.

Zástupcovia študentov podpísali s ministrom práce Jánom Richterom memorandum upravujúce odvody z dohôd pre študentov a zároveň memorandum o vzájomnej spolupráci.

"Chcem sa poďakovať našim partnerom za ústretovosť a spoluprácu," adresoval Richter študentom na tlačovej konferencii v Bratislave.

Podpis oboch memoránd je podľa predsedníčky Študentskej rady vysokých škôl Kataríny Stolárikovej dôležitým míľnikom v spolupráci medzi študentmi a ministerstvom práce.

"Som veľmi rád, že sa dnešným dňom začína veľmi aktívna spolupráca medzi študentskými radami a ministerstvom," doplnil prezident Študentskej rady stredných škôl Andrej Barborka.

Memorandum o spolupráci tak dalo základ pre budúcu spoluprácu medzi zástupcami študentov a rezortom práce pri tvorbe zákonov súvisiacich so študentmi či mládežou. V decembri sa opäť stretnú a dohodnú sa na hlbšej spolupráci pri konkrétnych opatreniach.

Z memoranda, ktoré upravuje odvody z dohôd pre študentov, vyplýva, že študenti do 18 rokov majú bezodvodovú alebo nízku odvodovú čiastku z dohôd 1,05 % do 66 eur. Nad 18 rokov majú študenti denného štúdia do 26 rokov pri brigádach túto činnosť zodvodnenú vo výške 1,05 % do 155 eur.

"Nad úroveň 155 eur platia sadzbu, ktorá je pre študentov daná, a to 29,8 %," doplnil štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian.

Podpredseda KDH Miloš Moravčík označil ústupok vládnej strany za výsmech študentom.

"Študenti, ktorých nefinancujú rodičia, budú mať problém vyžiť zo 155 eur na mesiac. Ak dajú mesačne 100 eur za internát, dopravu a študijné potreby, tak im zostane menej ako dve eura na stravu na deň," podotkol v reakcii na podpis memoranda.
 

Viac o téme: Domáce Dohoda Študenti Odvody Dohody
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy