Štrajk učiteľov môže ohroziť ekonomiku

Podľa zamestnávateľov štrajk nevyrieši zásadné problémy spojené s financovaním vzdelávania na Slovensku.Podľa zamestnávateľov štrajk nevyrieši zásadné problémy spojené s financovaním vzdelávania na Slovensku. Zdroj: photl.com

Zamestnávatelia vyzývajú pracovníkov školstva, aby odvolali neobmedzený štrajk pripravovaný na pondelok 26. novembra.

Podľa zamestnávateľov štrajk nevyrieši zásadné problémy spojené s financovaním vzdelávania na Slovensku, no môže negatívne vplývať na ekonomiku. Vo svojom vyhlásení to uviedol Klub 500, ktorý združuje firmy nad 500 zamestnancov.

"Absolútne rešpektujeme snahu zamestnancov v školstve na dosiahnutie spravodlivej odmeny za vykonanú prácu, ktorej súčasná výška je nedostatočná," podotkol predseda Klubu 500 Vladimír Soták. Zamestnávatelia však nesúhlasia so spôsobom presadzovania týchto požiadaviek.

Vyhlásenie časovo neobmedzeného štrajku v školstve zasiahne podľa nich aj ekonomiku Slovenska. "Dotkne sa žiakov a študentov, čím sa spôsobia značné problémy ich zamestnaným rodičom, zamestnávateľom a negatívny dopad bude aj na ekonomiku Slovenska," opísal Soták.

Zamestnávatelia tak odporúčajú pracovníkom školstva riešiť problémy za rokovacím stolom. Aby spolu s ministrom školstva prijali spoločný návrh financovania takej siete škôl a školských zariadení, ktorý zabezpečí dostatok prostriedkov na prevádzku škôl a finančné ohodnotenie jej pracovníkov.

"Toto opatrenie nie je možné bez racionalizácie siete škôl a školských zariadení, ako aj počtu zamestnancov v školstve," uviedli zamestnávatelia v stanovisku.
 

Viac o téme: Domáce Štrajk Školstvo Učitelia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy