Podnikateľské prostredie na Slovensku sa zhoršilo

Podnikateľom sa nepáči daňovo-odovodové zaťaženie a zmeny v Zákonníku práce.Podnikateľom sa nepáči daňovo-odovodové zaťaženie a zmeny v Zákonníku práce. Zdroj: photl.com

Podnikateľom sa nepáčia zmeny v Zákonníku práce, ako aj novela zákona o sociálnom poistení, ktorá zavádza zvýšenie daňovo-odvodového zaťaženia.

Podnikateľské prostredie na Slovensku sa v treťom kvartáli tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom opätovne zhoršilo. Vyplýva to z medzikvartálneho poklesu Indexu podnikateľského prostredia, ktorý zostavuje Podnikateľská aliancia Slovenska, a to takmer o 4 % na 79,1 bodu.

Negatívne hodnotenia podnikateľov vyvolalo najmä zvýšenie daňovo-odvodového zaťaženia a zmeny v Zákonníku práce.

"Slovenskí podnikatelia chápu nutnosť konsolidácie verejných financií, no spôsob, pri ktorom vláda prenáša väčšinu konsolidačného bremena na plecia firiem a živnostníkov, bude mať podľa nich destabilizačný vplyv na podnikateľské prostredie," konštatuje PAS.

V prípade konkrétnych ukazovateľov zaznamenala najvýraznejší pokles položka legislatíva upravujúca dane, poplatky a investície. Jej hodnotenie kleslo oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 11,1 % na 77,3 bodu.

"Podnikatelia veľmi citlivo reagujú na zvyšovanie daní, pokiaľ im nie je zo strany štátu kompenzované lepšími verejnými službami a lepším podnikateľským prostredím," vysvetľuje aliancia.

Druhé najnegatívnejšie hodnotenia pripísali podnikatelia položke legislatíva upravujúca odvody. Rating tejto položky klesol na úroveň 68,1 bodu, čo v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom predstavuje pokles o 10,2 %. Podnikateľom sa nepáči novela zákona o sociálnom poistení zavádzajúca zvýšenie daňovo-odvodového zaťaženia, ktorého výška je dlhodobo jednou z hlavných bariér pri tvorbe nových pracovných miest.

S poklesom ratingu o 10,1 % sa treťou najnegatívnejšie hodnotenou stala položka pracovnoprávna legislatíva s aktuálnou hodnotou 57,7 bodu. Podnikatelia ostro kritizujú novelu Zákonníka práce, ktorá podľa nich spomalí tvorbu nových pracovných miest, v horšom prípade bude mať za následok pokles zamestnanosti. Zmeny v zákonníku považujú za krok späť.

Medzi ukazovatele, ktoré v treťom štvrťroku zaznamenali výrazné poklesy, patria tiež vymožiteľnosť práva, funkčnosť súdnictva, efektívnosť hospodárenia štátu, prístup k štátnej pomoci, uplatňovanie princípu rovnosti pred zákonom, ako aj zrozumiteľnosť, použiteľnosť a stálosť právnych predpisov.

"Najmä zle fungujúca justícia patrí dlhodobo k hlavným prekážkam zlepšenia podnikateľského prostredia," dodáva.

Rast v poslednom sledovanom období zaznamenalo podľa PAS len šesť z 33 hodnotených položiek indexu podnikateľského prostredia. Tieto sa týkajú vlastného fungovania podnikov. Podľa podnikateľov sa zlepšila informačná otvorenosť firiem, ich vzťah k životnému prostrediu, vystupovanie voči obchodným partnerom, systém riadenia a manažment ľudských zdrojov, úroveň technológií či kvalita produkcie.

Základným obdobím na výpočet IPP, s referenčnou hodnotou indexu 100 bodov, bol 1. júl 2001. Respondenti prvý raz hodnotili zmeny v podnikateľskom prostredí za tretí štvrťrok 2001. Podnikatelia združení v PAS sa snažia presadzovať princípy zákonnosti, etickosti, solidárnosti a transparentnosti v podnikaní. Členovia aliancie dosahujú ročné tržby na úrovni 16,93 miliardy eur a zamestnávajú približne 64.000 pracovníkov.
 

Viac o téme: Domáce Podnikateľ Práce Podnikatelia Zákonník Odvody Prostredie Podnikateľské ZP
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy