Slovensko hľadá budúcich vedcov

PlagátPlagát Zdroj: fpv.ucm.sk

Fakulta prírodných vied Univerzity Sv. Cyrila a Metoda sa aj tento rok rozhodla hľadať nové talenty slovenskej vedy. V študijných odboroch biotechnológia a chémia ponúka záujemcom o štúdium možnosť absolvovať všetky tri stupne vysokoškolského štúdia. V odbore informatika ponúka prvý stupeň.

Absolventi FPV UCM sa na trhu práce nestratia

Na Slovensku stúpa počet absolventov práva a ekonomiky. Absolventi spomínaných študijných odborov ale často len ťažko hľadajú uplatnenie v praxi. Fakulte prírodných vied UCM záleží na tom, aby sa jej študenti uplatnili v praxi, a preto vzdelávanie prispôsobuje požiadavkám trhu. Absolvent je schopný už po úspešnom ukončení prvého stupňa štúdia realizovať sa v zamestnaní podľa vlastných predstáv a možností trhu práce. Absolventi FPV UCM sa uplatňujú hlavne ako výskumníci, vedecko-pedagogickí pracovníci na katedrách alebo ako špecialisti analytici na servisných pracoviskách.

 

Výhody štúdia na FPV UCM

Podľa dekana, doc. Ing. Stanislava Hostina, PhD., hlavným benefitom štúdia na FPV UCM je fakt, že „poslucháčov od prvého ročníka vyučujú pedagógovia s dlhoročnými skúsenosťami, ktorí tiež dosiahli mimoriadne významné úspechy vo vedecko-výskumnej oblasti. Študenti sa môžu tiež počas štúdia oboznámiť s najmodernejšou prístrojovou technikou, porovnateľnou so svetovými výskumnými pracoviskami, čo dáva predpoklad ich uplatnenia aj v zahraničí.“ Technická vybavenosť výskumných laboratórií sa výrazne zlepšuje. Za posledné 3 roky sa investovalo do prístrojového vybavenia okolo 200 000 EUR.

Regionálna dostupnosť, pokojné prostredie, dostatok priestoru pre vedeckú prípravu a prácu patria podľa Prof. Ing. Romana Boču, vedca roku 2011, medzi ďalšie výhody štúdia na FPV UCM.

Fakulta tiež spolupracuje s výskumnými organizáciami a niekoľkými vysokými školami v zahraničí, ktoré umožňujú študentom získavať nové poznatky, skúsenosti a zážitky.

 

Prečo študovať na FPV UCM očami študenta

FPV UCM predstavuje počtom študentov malú fakultu v porovnaní s fakultami „kamenných univerzít“, čo jej však neuberá na hodnote. Práve naopak. Prináša individuálny prístup vyučujúcich k študentom. „Jednotlivých študentov poznajú pedagógovia po prvom mene, a tak môžu presnejšie sledovať ich študijné výsledky a pomôcť im v ďalšom smerovaní,“ pochvaľuje si študentka Lucia Remenárová. Ďalšou prednosťou FPV UCM, ktorú oceňuje študentka Lucia, sú dobré podmienky pre vedeckú činnosť. „Za to vďačíme najmä faktu, že svoj výskum môžeme viesť v už dobre zabehnutom pracovnom tíme. Zaujímavá je tiež možnosť prezentácie našich výsledkov na študentských vedeckých konferenciách, ktoré každoročne usporadúva aj naša fakulta.“

Na fakulte je tiež bohatý kultúrno-spoločenský život. Organizujú sa rôzne podujatia, ako napr. divadelný krúžok, kulinárske súťaže, turistika, majáles, beánia, vianočná kapustnica, krúžkovice a pod.

 

Ako sa stať ešte tento rok študentom FPV UCM

Dodatočné prijímacie konanie v akademickom roku 2012/2013 je bez prijímacích skúšok a poplatkov. Stačí, keď podáte prihlášku do 17. augusta 2012. Viac informácií ako sa zapísať medzi slovenských vedcov nájdete na webovej stránke www.fpv.ucm.sk.

 

Najúspešnejší absolventi FPV UCM

Za najúspešnejších absolventov FPV UCM možno považovať viacerých, ktorí úspešne zastávajú významné posty vo výrobných a vedecko-výskumných inštitúciách. Z absolventov zastáva funkciu prodekana na FPV UCM RNDr. Martin Pipíška, PhD.

Na univerzite Harvard Medical School, USA pracuje RNDr. Andrej Jedinák, PhD.

Úspešný pobyt absolvovala na Max Planck inštitúte RNDr. Martina Valachová, PhD.

RNDr. Katarína Valachová, PhD., získala v roku 2010 cenu Najlepší mladý vedecký pracovník SAV.

Mgr. Monika Marecová-Kováčová je úspešná podnikateľka v oblasti zavádzania, poradenstva a auditu medzinárodných noriem ISO pre kvalitu životného prostredia a bezpečnosť.

RNDr. Miroslav Horník, PhD., je mladý, vedecký pracovník a pedagóg Katedry ekochémie a rádioekológie, organizátor študentských a vedeckých konferencií, autor viacerých publikácií v medzinárodných uznávaných a karentovaných časopisoch, člen AS FPV UCM, spolueditor vedeckého časopisu Nova Biotechnologica et Chimica.

RNDr. Miroslav Ondrejovič, PhD., je mladý, erudovaný pedagóg a výskumný pracovník na Katedre biotechnológií FPV. Po ukončení druhého stupňa vysokoškolského vzdelania v roku 2006 nastúpil na Výskumný ústav potravinársky na pozíciu výskumného pracovníka v oddelení Biocentrum Modra. Po ukončení externého doktorandského štúdia na Fakulte biotechnológií a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v roku 2010 nastúpil ako pedagóg vyššie uvedenej katedry FPV UCM.

RNDr. Zita Puterová, PhD., pracuje ako vedecká a pedagogická pracovníčka na Farmaceutickej fakulte UK v Bratislave, zúčastnila sa pobytov na viacerých zahraničných univerzitách.

RNDr. Ján Titiš, PhD., je mladý, vedecký pracovník a pedagóg Katedry chémie, autor viacerých publikácií v medzinárodných uznávaných a karentovaných časopisoch, vedúci projektu VEGA.

RNDr. Zdenka Dulajová, riaditeľka výrobného závodu Coca-Cola Bottling Co. Slovakia.

RNDr. Radoslav Varga, product manager Merck Slovensko.

Mgr. Juraj Jakubík, mladý biotechnológ, vedúci výroby a kvality v biotechnologickej firme NATURES s.r.o., ktorá sa špecializuje sa na vývoj, výskum a výrobu prírodného imuno- stimulátora fungálneho beta- 1,3/1,6-D-glucanu.

RNDr. Miriam Hvojníková, analytik – špecialista, Oddelenie vývoja analytických metód NCHZ, a.s. Nováky.

Mgr. Ľubica Uvačková, PhD., vedecká pracovníčka Ústavu genetiky a biotechnológií rastlín Slovenskej akadémie vied.

Viac o téme: Studium absolventi
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: fpv.ucm.sk
 
Staršie správy
Staršie správy