Strach v živote človeka

strachstrach

Keď sme sa pred niekoľkými rokmi pozerali na americký film, čudovali sme sa, že takmer každý Američan má svojho psychológa.

Ešte aj dnes sa u nás využitie pomoci psychológa považuje za hanbu. Avšak postupný prechod na „západný“ životný štýl si čoraz častejšie vyžaduje potrebu využitia služieb psychológa či psychoanalytika. Dobrý psychický postoj je totižto dôležitý nielen pre šťastný osobný život, ale aj pre spokojnosť v zamestnaní.

Jedným z hlavných psychologických problémov dnešného sveta je strach. A to strach v rôznych podobách: strach z budúcnosti, z choroby, zo staroby, strach o zamestnanie, o deti a blízkych, pred vojnou a v novej dobe aj strach pred terorizmom.

Rozlišujeme dva základné druhy strachu:
 

  • Strach vonkajší - uvedomelý
    Tento druh strachu sa väčšinou týka konkrétnych situácií - bojíme sa napr. hromu, cestovania lietadlom, výšok, určitej osoby a pod. Existujú aj vrodené dispozície k nejakému vonkajšiemu strachu. Sú to tzv. fóbie, z ktorých najbežnejšia je klaustrofóbia - strach z uzavretého priestoru. Niektoré z týchto obáv môžu vzniknúť na základe objektívnych skúseností, napr. ak sme už vyhoreli, boli okradnutý, havarovali sme a pod.
  • Strach vnútorný - obvykle neuvedomelý
    Tento druh strachu je väčšinou podvedomý. Ak si ho vôbec nie sme vedomí, odráža sa len v našom jednaní a konaní. V podstate sú ľudia, majúci "neuvedomelý strach" ľuďmi zarazenými, neistými a nepriebojnými, ktorí o sebe pochybujú a navonok neprejavujú tie pracovné a osobné kvality, ktoré v majú. Preto nie sú vhodní na vedúce postavenie v zamestnaní, aj keď by im nechýbali potrebné znalosti a schopnosti. Obvykle títo jedinci nie sú šťastní ani v osobnom živote, pretože zo strachu pred možným, aj keď nereálnym ohrozením, odstupujú od kvalitných medziľudských vzťahov alebo iných skutočností, ktoré by prispeli k ich šťastiu a spokojnosti.

    Strach má svoje príčiny:
    - vo vrodených dispozíciách každého človeka
    - vo výchove a skúsenostiach z mladosti. Preto musí byť výchova od najútlejšieho veku zameraná na prevenciu vzniku strachu. Preto dieťa zásadne nestrašíme . Veci, ktoré u dieťaťa vyvolávajú pocit strachu z jeho života neodstraňujeme, ale snažíme sa mu ich vysvetliť. Nezabúdajme, že hlavnou prevenciou je rodičovská láska a výchova k harmonickej a sebaistej osobnosti. Takisto dieťa nevedieme k tomu, aby sa vyhýbalo bežným životným záťažiam a stresom. Výchova proti strachu musí byť zároveň výchovou k zodpovednosti.

    Strach je u dnešnej mládeže jednou z hlavných príčin úniku k drogám alebo alkoholu. Tí, ktorí si uvedomujú svoj handicap strachu, majú veľmi ťažký život. Pretože boj so strachom v dospelosti je omnoho ťažší, než prevencia jeho vzniku v detstve.
Viac o téme: Karierny rast
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy