To nie je prvý apríl: Polovica Slovákov je v práci spokojná

Viac než polovica Slovákov svoju prácu hodnotí dobre a je s ňou spokojná.Viac než polovica Slovákov svoju prácu hodnotí dobre a je s ňou spokojná. Zdroj: thinkstock.com

Dnes nie je iba Deň bláznov, ale aj Medzinárodný deň zábavy v práci. Zábava v práci je len tam, kde sú ľudia šťastní a spokojní. Slovensko sa spomedzi krajín EÚ umiestnilo na šestnástom mieste v spokojnosti so svojou prácou.

Prvý apríl je Medzinárodný deň zábavy v práci. Na Slovensku je so svojou prácou spokojná vyše polovica pracujúcich.

Deň 1. apríl asi všetci dobre poznáme. Veď kto z nás si niekedy počas neho nevystrelil zo svojich kamarátov či kolegov alebo sa nestal obeťou ich prvoaprílových žartíkov? Málokto z nás už ale zrejme vie, že 1. apríl je aj Medzinárodným dňom zábavy v práci. Vznikol v roku 1996 na podnet americkej organizácie Playfair a jeho cieľom je poukázať na to, že humor a zábava pozitívne ovplyvňujú aj výkonnosť a produktivitu zamestnancov.

Usmievať sa v práci na kolegov či rozveseľovať kolektív nedokáže každý. A už vôbec to nedokáže ten, kto nie je vo svojej práci spokojný a šťastný. Spokojnosť so svojou pracovnou situáciou je teda dôležitým faktorom, vďaka ktorému môžeme byť v práci pozitívne naladení. A vďaka tomu sa zároveň stávame výkonnejšími či kreatívnejšími, čo ocení aj náš zamestnávateľ. V našom aktuálnom rebríčku sme sa teda pozreli na to, ako sú Slováci a ostatní Európania spokojní so svojou prácou. Vychádzali sme z údajov prieskumu Eurobarometer 408.

Viac než polovica Slovákov svoju prácu hodnotí dobre a je s ňou spokojná. V rámci toho však „veľmi dobre“ ohodnotilo svoju pracovnú situáciu len 8 % našich obyvateľov a 43 % použilo len hodnotenie na úrovni „dobre“. Na popredné priečky európskeho rebríčka si však Slovensko nesiahlo. Najspokojnejší so svojou prácou sú Švédi, spomedzi ktorých sa takto vyjadrilo až 81 %. Približne štyri pätiny obyvateľov hodnotia dobre svoju prácu aj v susednom Rakúsku, Dánsku a Luxembursku.

Na opačnom konci rebríčka sa umiestnilo Grécko, kde je so svojou prácou spokojná len zhruba pätina obyvateľstva a viac než polovica s ňou spokojná nie je. Menej než tretina občanov vyjadrila spokojnosť so svojou pracovnou situáciou aj na Cypre a v Rumunsku.

Spomedzi krajín V4 sa najhoršie umiestnilo Maďarsko, kde dobré hodnotenie svojej práci pridelila len tretina obyvateľov. V Poľsku je v práci spokojná rovná polovica ľudí a najlepšie sú na tom obyvatelia Českej republiky, kde spokojnosť vyjadrilo 57 % obyvateľov.

Krajiny, v ktorých sú zamestnanci najviac spokojní:

  1. Švédsko (81%)
  2. Rakúsko (80 %)
  3. Dánsko (79 %)
  4. Luxembursko (79 %)
  5. Malta (75 %)
  6. Fínsko (74 %)
  7. Nemecko (70 %)
  8. Belgicko (69 %)
  9. Holandsko (62 %)
  10. V. Británia (60 %)
  11. ČR (57 %)
  12. Francúzsko (57 %)
  13. Lotyšsko (57 %)
  14. Slovinsko (57 %)
  15. Estónsko (51 %)
  16. Slovensko (51 %)

Spokojnosť v práci dosiahnete, ak budete pracovať v príjemnom pracovnom prostredí. Nájdite si nové zamestnanie!

 

Viac o téme: Banka Práca Spokojnosť Šťastie Poštová Eurobarometer
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poštová banka

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy