Čo hovorí vaše telo, keď sa stravujete pri pracovnom stole?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

V dnešnom svete, kedy sme posadnutí technológiami je ťažké sa od nich odpútať. Jedlo si na pracoviska prinášame až k obrazovkám počítača a čas na prácu a stravovanie sa zrazu prekrýva.

Nedávny americký prieskum priniesol zaujímavú informáciu o stravovaní pri pracovnom stole. Ľudia, ktorí konzumujú pri stole majú nábeh k prejedaniu. Možno to poznáte. V práci si krátite dlhú chvíľu vyjedaním niečo sladkého alebo slaného. Jedenie sa stane vašou pridruženou aktivitou pri práci a ani si  neuvedomíte, ako rýchlo dokážete skonzumovať celý balík. Jedenie pri počítači by ste preto mali vymeniť za iné miesto.

Prestávky v práci sú potrebné

Po jednej až dvoch hodinách práce s počítačom by ste si mali spraviť krátku prestávku. Národný inšpektorát práce odporúča robiť si prestávky podľa konkrétnych činností. Ak pracujete dlhšie ako šesť hodín, mali by ste si spraviť prestávku 30 minút na jedlo a odpočinok. Na chvíľu zregenerujete a budete mať viac síl a chute pustiť do ďalších pracovných povinností.

Ak pracovná zmena trvá napríklad 8 hodín, zamestnávateľ môže stanoviť prestávku v strede pracovnej zmeny. Mladistvému zamestnancovi, ktorého pracovná zmena trvá dlhšie ako štyri a ½ hodiny je zamestnávateľ povinný poskytnúť prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút. Môže sa stať, že svoju prácu nemôžete prerušiť. V takomto prípade vám musí zamestnávateľ zabezpečiť primeraný čas na odpočinok a jedenie.

Chráňte si oči

Pri priemernom pracovnom čas 8 hodín denne si potrebujete spraviť prestávku nielen na jedenie, ale oddýchnuť si potrebujú aj vaše oči, keď celý deň pracujete pri počítači.  Ak tak nespravíte, môžete si privodiť syndróm počítačového videnia. Neustálym pozeraním do monitoru počítača si zaťažujete zrak. Robte si preto očné cvičenia, alebo sa iba pozrite na niekoľko sekúnd pozrite na vzdialený bod.

Socializujte sa s kolegami

Ako ste na tom vy s prestávkou na obed? Máte čas naobedovať sa v pokoji? Mimo vášho pracovného stola? Obedňajšiu prestávku môžete využiť viacerými spôsobmi. Poprechádzajte sa aspoň na päť minút na čerstvom vzduchu namiesto  browsovania na sociálnych sieťach alebo ešte lepšie spravíte, ak obedňajšiu prestávku využite na socializáciu so skutočnými ľuďmi – s vašimi kolegami v práci. Viaceré štúdie ukazujú, že spoločné stravovanie kolegov prispieva k ich celkovému šťastiu, zlepšuje náladu a dodáva chuť do jedla.

Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: photl.com
Ilustračné foto Galéria fotiek (3) Zdroj: photl.com

Vedci zistili aj ďalšie zaujímavosti:

  1. Ľudia, ktorí konzumujú pri počítači zjedia dvakrát toľko, ako ostatní ľudia.
  2. Ak sa venujú iba jednej činnosti, t.j. jedeniu, pamätajú si, ako im chutilo skonzumované jedlo.
  3. Ľudia, ktorí pravidelne pri konzumovaní obeda čítali noviny, mali po dlhšom čas problém udržať v ruke nádobu s vodou.
  4. Pracujúci, ktorí chodia na obedňajšie prestávky sa socializujú s ostatnými kolegami (emaily sa do toho nepočítajú!).
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: businessinsider.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy