Rebríček krajín s lacnou pracovnou silou

Napriek kultúrnym rozdielom sú firmy ochotné riskovať a začať svoj biznis práve v krajinách s lacnou pracovnou silou.Napriek kultúrnym rozdielom sú firmy ochotné riskovať a začať svoj biznis práve v krajinách s lacnou pracovnou silou. Zdroj: rgbstock.com

Je všeobecne známe, že výroba sa presúva do krajín s lacnou pracovnou silou. Moderné technológie nahrádzajú ľudí a firmy sa snažia o maximalizáciu svojho zisku a minimalizáciu svojich nákladov. Sú dokonca ochotné riskovať kultúrne rozdiely, len aby znížili svoje náklady kvôli lacnej pracovnej sile.

Ak sa aj firma rozhodne pre investíciu v cudzej krajine, musí si byť istá, či bude mať v danej oblasti dostatočnú a hlavne kvalifikovanú pracovnú silu. Do úvahy sa berie aj  vybudovaná infraštruktúra, verejná doprava alebo dostupnosť komunikačných sietí. Rozhodujúcim faktorom je pre firmu aj cena pracovnej sily v krajine, dane či miera korupcie. Napriek kultúrnym rozdielom sú však firmy ochotné riskovať a začať svoj biznis práve v krajinách s lacnou pracovnou silou.

Pozrite si krajiny, v ktorých je pracovná sila najlacnejšia:

  1. Madagaskar
    Hodinová mzda: 0,18 dolárov/hod.
    Práca v krajine: Madagaskar je krajina s najlacnejšou pracovnou silou na svete. Krajina poskytuje lacné účtovné a IT služby a taktiež je známa výrobou oblečenia.
     
  2. Bangladéš
    Hodinová mzda: 0,23 dolárov/hod.
    Práca v krajine: Bangladéš má vysoký počet absolventov vysokých škôl, ktorí si ťažko hľadajú uplatnenie na trhu práce. Krajina patrí medzi jednu z najviac skorumpovaných na svete. K priaznivým podmienkach im tiež nepridávajú časté záplavy v období monzúnových dažďov a povesťou krajiny, v ktorej závodoch pracujú deti.
     
  3. Pakistan
    Hodinová mzda: 0,32 dolárov/hod.
    Práca v krajine: V Pakistane, tak ako v Indii, je možné dohovoriť sa anglicky. Do krajiny sa sťahujú firmy, ktoré poskytujú služby v oblasti podpory zákazníkom (call centrá) a IT služieb. Najväčšou prekážkou pre firmy však predstavujú zákony v krajine.
     
  4. Ghana
    Hodinová mzda: 0,32 dolárov/hod.
    Práca v krajine: V Ghane je taktiež možné dohovoriť sa v anglickom jazyku. Krajina je známa pre využitie služieb v oblasti call centier pre spoločnosti. Problémom však zostáva slabá komunikačná infraštruktúra.
     
  5. Vietnam
    Hodinová mzda: 0,39 dolárov/hod.
    Práca v krajine: Vietnam otvoril svoje dvere podnikaniu prostredníctvom série ekonomických a politických reforiem. Krajina má dobrých odborníkov v oblasti tvorby softvéru a navrhovania a tvorby digitálnych hier. Problémom v tejto krajine ostáva vysoká kriminalita.
     
  6. India
    Hodinová mzda: 0,48 dolárov/hod.
    Práca v krajine: India je populárnou krajinou na outsourcing viacerých činností. Jej výhodou je veľké množstvo vzdelaných obyvateľov hovoriacich po anglicky. Krajina je známa pre svoje call centrá, programovacie štúdiá a lacnú pracovnú silu vo výrobe odevov a textilu.
     
  7. Keňa
    Hodinová mzda: 0,50 dolárov/hod.
    Práca v krajine: Keňa má taktiež vybudované veľké množstvo call centier a je známa pre svoje obchodné aktivity. Jej ľudia sa plynule dohovoria anglicky, pretože je to bývalá kolónia Spojeného kráľovstva.
     
  8. Senegal
    Hodinová mzda: 0,52 dolárov/hod.
    Práca v krajine: Senegal ponúka lacnú pracovnú silu v oblasti podpory zákazníkom a v oblasti informačných technológií. Problémom je však, že úradným jazykom je francúzština.
     
  9. Srí Lanka
    Hodinová mzda: 0,62 dolárov/hod.
    Práca v krajine: Obyvatelia Srí Lanky vedia rozprávať anglicky a sú odborníkmi v v oblasti účtovníckych služieb a nastavovania obchodných procesov. Ako jediná krajina v južnej Ázii má vysoký index ľudského rozvoja.
     
  10. Egypt
    Hodinová mzda: 0,80 dolárov/hod.
    Práca v krajine: Egypt je obľúbenou destináciou pre európskych výrobcov odevov aj vďaka vzdialenosti od Európy. Problémom však je ich politická nestabilita a náboženský extrémizmus v krajine.
Viac o téme: Práca Sila Rebríček Plat Mzda Pracovná Hodinová
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: therichest.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy