Pracujete s rozdielnymi kultúrami? Pozor na ich oči!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Podnikatelia si počas svojej podnikateľskej dráhy budujú partnerstvá. Avšak nielen oni prichádzajú do styku s rozdielnymi kultúrami, ktoré môžu mať na uzatvorenie biznisu vplyv. Aj zamestnanci, pracujúci hlavne v medzinárodných spoločnostiach prichádzajú do styku s cudzincami.

Ľudia inej národnosti majú rozdielne neverbálne prejavy. Odlišná je ich proxemika (odďaľovanie a približovanie tela), haptika (napríklad podávanie ruky), ich postoj tela, gestá alebo pohľad očí. A práve očný kontakt využívajú ľudia z rôznych krajín sveta odlišným spôsobom.

V mnohých západných krajinách, vrátane USA, osoba, ktorá neudržiava očný kontakt je považovaná za trochu podozrivú alebo nečestnú. Američania nevedomky považujú ľudí, ktorí sa vyhýbajú očnému kontaktu za nie veľmi priateľských či neistých, nedôveryhodných, nepozorných a neosobných.

Avšak, v kontraste s takýmto prejavom, japonské deti sa v škole učia smerovať ich pohľad na oblasť učiteľovho ohryzku alebo uzol kravaty a dospelí Japonci znížia svoj pohľad, keď hovoria so svojim nadriadeným ako prejav rešpektu.

V krajinách Latinskej Ameriky rovnako ako v afrických krajinách, udržujú dlhší očný kontakt
. Predĺžený očný kontakt od niekoho s nižším statusom je však považovaný za neúctivý.

V USA je považované civenie za drzé, bez ohľadu na to, kto na koho sa díva. V protiklade, slušný Angličan je učený udržovať striktnú pozornosť rečníkovi, pozorne načúvať a mrkne očami na znak toho, že porozumel. Američania signalizujú svoj záujem a porozumenie pokývaním hlavy.

Rozšírenie očí môže byť interpretované taktiež rozdielne, v závislosti od okolností a kultúre. Američana a Číňana diskutujú o podmienkach návrhu zmluvy rozdielne. Bez rozdielu, v akom jazyku bol návrh vypracovaný, americký vyjednávač si môže vysvetľovať rozšírené oči u Číňana ako vyjadrenie údivu namiesto varovného signálu. V skutočnosti rozšírené oči znamená slušné vyjadrenia hnevu.

Ak si chcete vybudovať pevné partnerstvá, nezabudnite na niekoľko dôležitých vecí.
 

Základné pravidlá pri obchodovaní s cudzincami 1 from Andrea Miklasová

Základné pravidlá pri obchodovaní s cudzincami 2 from Andrea Miklasová
Viac o téme: Kultúra Biznis Cudzinec Tím Rozdiely Cudzinci Obchodovanie Kultúrne Partnerstvá Medzinárodní
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: Royal school

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy