Ako ovplyvňuje Váš výkon v práci firemná kultúra?

zaujimavostizaujimavosti

Každé spoločenstvo ľudí, či už ide o štát alebo rodinu, má svoju kultúru. Rovnako je to aj vo firme.

Firemná kultúra je súborom základných hodnôt, noriem a pravidiel, ktoré vo firme vládnu. Týka sa všetkých zamestnancov aj vrcholového manažmentu, ktorý by mal byť istým vzorom pre ostatných pracovníkov.

Stotožnenie sa s firemnou kultúrou je veľmi dôležité pre dobré adaptovanie sa a ďalšiu realizáciu vo firme. Ak vám vyhovuje voľnosť v prejavení vlastných nápadov a zistíte, že nemáte priestor sa slobodne vyjadriť, pretože sa od vás očakáva len plnenie úloh, môže to znamenať nesúlad vašich hodnôt s hodnotami firmy postavenej viac na pravidlách a kontrole. Naopak sú firmy, ktoré dajú svojim zamestnancom voľnosť a tolerujú isté chyby, pretože ich považujú za príležitosť na rast.

Ako čo najskôr rozpoznáte aké hodnoty prijala firma za svoje?

Zásady firemnej kultúry nemusia byť formálne opísané v interných dokumentoch. K firemným hodnotám môže patriť napríklad aj úcta k životnému prostrediu, ktorá sa prejavuje dôsledným triedením odpadu na pracoviskách. Manažment môže nepísaným pravidlom prejavovať zásadu rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom tým, že nezvoláva porady po 16:00 hodine. Vo všeobecnosti pocítite firemnú kultúru v komunikácii s kolegami na pracovisku. Ak tam boli prijatí pred vami, znamená to, že sa rovnako s hodnotami firmy najprv museli stotožniť a čiastočne ju aj ovplyvnili. Rýchlo zistíte, či vám ich prítomnosť vyhovuje alebo spôsobuje nepríjemné kŕče v bruchu.

S firemnou kultúrou sa stretnete už na pohovore.

Všímajte si ako vás privítali, kto sa pohovoru zúčastnil a aká je jeho rola na pohovore. Aký priestor vám dávajú na vyjadrenie vašich názorov, máte vôbec možnosť položiť nejaké otázky? Ste rovnocenným partnerom v debate? Všetky reakcie s ktorými sa stretnete na pohovore vás s veľkou pravdepodobnosťou budú sprevádzať aj po nástupe na pozíciu, o ktorú sa uchádzate.

Viac o téme: Zaujimavosti
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy