Dôchodok v tridsiatke? Aj to je možné...6 krokov, ako to dosiahnuť

Užívať si dôchodok v tridsiatke? Áno, aj to je možné.Užívať si dôchodok v tridsiatke? Áno, aj to je možné. Zdroj: thinkstock.com

Finančná sloboda a skorší odchod do dôchodku je skutočnosťou pre niektorých šikovných a motivovaných ľudí, ktorí začali nad touto skutočnosťou uvažovať už od svojej dvadsiatky, zatiaľ čo ich rovesníci navštevovali diskotéky.

Ak si stanovíte váš životný cieľ, že odídete do dôchodku v tridsiatke a budete mať túto úlohu ako hlavnú prioritu vo svojom živote, budete disciplinovaní na ceste k jej získaniu, mali by ste byť schopní odísť do dôchodku vo veku, ktorý ste si stanovili a stráviť ho podľa vašich predstáv.

Návod, ako odísť skôr do dôchodku:

  1. Definujte si váš sen podľa vašich životných predpokladov
    Pred uskutočnením svojej vízie si položte otázky: Ako chcem stráviť zvyšok života? Chcem skutočne skôr odísť do dôchodku? Kde chcem bývať? Čo skutočne chcem robiť? Koľko peňazí približne miniem za jeden rok na dôchodku? (Potrebujete to vedieť, aby ste vedeli, aká má byť výška vašich našetrených peňazí.) Ako budete na dôchodku zhodnocovať vaše peniaze? Kam investujete, aby ste mohli platiť povinný platby a žiť podľa vašich predstáv?  Nezabudnite ani na dôležitú vec, ako  je inflácia. Hodnota peňazí sa mení. Najlepšie spravíte, ak si vaše očakávané budúce výdavky na dôchodku spíšete do tabuľky a spravíte si malú analýzu.
     
  2. Stačí vám dobre platená práca
    Najrýchlejším spôsobom, ako môžete prísť k peniazom je nájsť si dobre platené zamestnanie, v ktorom zotrváte niekoľko rokov. Vyberajte si preto prácu v spoločnostiach, v ktorých máte väčší potenciál zarobiť – audit, softvér alebo výboj  technológii. Mali by ste si však zvážiť či vám takáto práca stojí za peniaze, ktoré zarobíte. Zohľadniť  by ste mali psychické vyčerpanie, čas na súkromný  život a čas strávený v práci. Pred sebou by ste však mali mať iba jeden cieľ – „vidinu“ skorého odchodu do dôchodku. Práca pod neustálym stresom alebo denno-denné prepracovanie by ste nemali vykonávať dvadsať rokov. Ak by ste sa chceli zabezpečiť, uvažujte aj nad tým, že časť vašich zarobených peňazí rozumne investujete.
     
  3. Znížte si svoje životné náklady
    Väčšina obyčajných ľudí zarába peniaze, aby dokázali vyžiť – mali kde bývať, mohli sa stravovať, či platiť všetky účty. Dôvodom, prečo ľudia, ktorí dobre zarábajú sa ešte stále držia na pracovných pozíciách je preto, že svoje výdavky nemajú pod kontrolou. Kupujú si „nepotrebné hračky“, podkrovné apartmány, luxusné autá, diamantové prstene , iba preto, aby si spravili radosť a ukázali celému svetu, že na takýto luxus majú. Pritom však stačí iba odolať  nutkaniu z kúpy hmotných vecí a uskromniť sa.

    Ak chce človek odísť do dôchodku po desiatich odpracovaných rokoch, nemal by zabúdať na myšlienku, prečo sa rozhodol obetovať časť svojho života na prácu a väčšiu časť na oddych. Aj pri vyššom plate sa dajú znížiť životné náklady. Je tu možnosť prenajať si menší byt, nestravovať sa v luxusných reštauráciách, nekupovať si  značkové oblečenie. Jednoducho mať svoj rozpočet pod kontrolou.
     
  4. Rozumne investujte
    Ľahko sa povie, ale ťažšie sa uskutoční. Zoberte si príklad od najbohatších ľudí sveta. Tí investujú do nehnuteľností alebo obchodujú na burze. Pamätajte si však, že čím viac budete hrať na istotu, budete takto žiť až do dôchodku. Na druhej strane, čím viac budete hazardovať, tým viac riskujete stratu svojich peňazí  alebo naopak ich zhodnotenie. Iba pozor, aby ste si odchod do dôchodku nemuseli posunúť o ďalší rok alebo dva.
     
  5. Myslite na svoj cieľ
    Nie každý človek je stvorený na takýto druh života a nie každý známy bude nadržiavať vášmu šialenému tempu. Aj v tých najhorších prípadoch si však budete musieť pripomenúť váš zámer, prečo postupujete celú tortúru - odísť do dôchodku v tridsiatke.
     
  6. Investujte do zručnosti
    Výbornou investíciou sú vaše zručnosti. Investujte preto hlavne do tých, ktoré vám pomôžu na vašej kariérnej ceste. Ak ste sa napríklad rozhodli obchodovať na burze, vaše peniaze nemusíte zveriť finančnému maklérovi, ale sami sa môžete pustiť do študovania zákonitosti správania sa na trhu a spravovať si vaše investície. K tomu sa však musíte začať vzdelávať. Čítajte odborné články, komentáre a rady, ktoré nájdete v príručkách alebo na internete. Vypočujte si aj ponuky finančných maklérov a pýtajte sa ich na zákonitosti fungovania systému obchodovania. Všetko môžete robiť rafinovane, stačí predstierať, že máte záujem o službu. Zo začiatku ich môžete nechať pracovať  s vašimi peniazmi, neskôr môžete prevziať kontrolu nad vašimi financiami.
     
Viac o téme: Peniaze Relax Oddych Dôchodok Tridsiatka Prepracovanie Skorý dôchodok
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Wikihow.com, Text:

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy