Skutočný príbeh: Opustila zamestnanie a presťahovala sa do Paríža

Janice MacLeodJanice MacLeod Zdroj: janicemacleod.com

Každý človek si môže „kúpiť“ svoju slobodu a ísť si za splnením svojho sna. Stačí opustiť konzumný spôsob života a znížiť si životné náklady na minimum. Podarilo sa to aj Američanke Janice, ktorá sa zaradila medzi parížskych umelcov. Tvorí tradične, ale podniká netradičnou formou.

Američanka Janice MacLeod vyrastala v Kanade, kde aj začala jej tvorivá práca. Najprv pracovala ako reklamná copywriterka a nakoniec skončila ako kreatívna riaditeľka. Počas svojej kariérnej cesty pracovala v top agentúrach po Spojených štátoch amerických a v Kanade. Tu  zažila najväčšiu „slávu“, stále však nebola spokojná a túžila ísť svojou cestou – na plný úväzok sa venovať maľovaniu a písaniu.

Janice sa nakoniec po dlhom zvažovaní rozhodla pre ročnú pracovnú prestávku „sabbatical“, ktorú si väčšinou dávajú vyhorení manažéri, aby opäť nadobudli novú energiu, elán a nápady. Stratégia Janice však bola trochu odlišná. Túžila ísť za svojim snom. Preto sa rozhodla cestovať s malým kufríkom a výbavou akvarelových farieb a štetcov. Počas svojej cesty zachytávala krajinu maľovaním listov, do ktorých vpisovala text. Tieto listy nakoniec založila do obálky, napísala adresáta a odoslala list. Janice zo začiatku posielala listy svojim kamarátom. Keď mala nazhromaždenú väčšiu zbierku svojich namaľovaných obrazov, otvorila si on-line obchod, kde ich predávala. Na svojej ceste sa dostala aj do Paríža, ktorý si na prvý pohľad zamilovala.

Po svojom návrate z ciest sa rozhodla radikálne zmeniť svoje návyky a hľadala spôsob, ako čo najviac minimalizovať svoje životné náklady. Svoj sen už mala v hlave. Jej plán bol ušetriť peniaze a odsťahovať sa do Paríža, odkiaľ by mohla zasielať jej maľované listy pre všetkých registrovaných ľudí. Dočasne sa musela vzdať svojho bohémskeho spôsobu života, uťala „opasok“ , zaťala zuby a nakoniec si našetrila 65-tisíc dolárov. Bol to balík peňazí, ktorí jej stačil na presťahovanie do Paríža v roku 2011 a žiť bez práce v krajine po dobu dvoch rokov. Dnes žije v krajine Galského kohúta aj so svojim francúzskym manželom a z jej ilustrovaných listov jej čoskor vyjde kniha.

Ako hovorí MacLeod, každý človek si môže kúpiť slobodu s trochou kreativity a času. Ako sa jej podarilo znížiť životné náklady v Paríži, radí v nasledujúcich bodoch.

5 jednoduchých spôsobov, ako si znížiť náklady a financovať svoj sen

  1. Nepotrebné oblečenie
    Janice sa rozhodla predať svoje oblečenie do second handov. Namiesto zaberania miesta v skrini sa jej aspoň takýmto spôsobom vrátila daň za oblečenie.
     
  2. Domáce raňajky
    Namiesto drahých výživových doplnkoch a maffinoch v kaviarňach prešla Janice na prípravu vlastných raňajok doma. Jej najčastejším pokrmom, ktorý jej na začiatku dňa dodal energiu boli doma zarobené ovsené vločky.
     
  3. Piknik namiesto reštaurácie
    Paríž je mesto, kde nájdete nespočetné množstvo parkov, ktoré sú symbolom stretnutia ľudí a zároveň odzrkadlujú francúzsku kultúru. Obľúbené miesta na pikniky sa nachádzajú pozdĺž rieky Seina. Namiesto drahých reštaurácií sú parky výbornou a zároveň lacnou alternatívou, kde sa dá stretnúť s priateľmi, radí Janice.
     
  4. Začať chodiť do knižnice
    Možno si poviete, že do knižnice by ste nikdy nevkročili. Viaceré knižnice v zahraničí však disponujú nespočetným množstvom najnovšej literatúry, požičovňou  CD alebo DVD. Zároveň je v nich možnosť využívať počítače, či prístup na internet. V akejkoľvek krajine sa stačí registrovať a môžete tu využívať dostupné možnosti na učenie cudzieho jazyka. Aj takýmto spôsobom trávila čas Janice v Paríži.
     
  5. Svadobné dary pre priateľov
    Janice dostávala niekoľko pozvaní  na svadobné ceremónie od svojich kamarátov. Avšak každá jedna svadba by pre ňu znamenala vycestovať do svojej rodnej krajiny. Vzhľadom na jej úsporný šetriaci režim v Paríži bola nútená svadby priateľov odmietnuť. Namiesto seba im však poslala menší dar - svoj maľovaný list z Paríža.

Viac o téme: Práca Paríž Život Príbeh Nový Američanka Sen Túžba Janice Macleod
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: businessinsider.com, Foto: janicemadleod.com, Video: YouTube

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy