Návod, ako sa stať ‚trénerom‘ sám sebe alebo známym

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Buďte koučom vo svojom vlastnom živote a nenechajte, aby vám prekážky zahatili cestu k vašim snom. Prinášame vám návod, ako sa pomocou koučingových metód vybrať v živote správnym smerom a dosiahnuť to, po čom túžite.

Každý človek, zamestnaný alebo nezamestnaný, má svoje sny. Niekto si ich rozloží na čiastkové plány, iný zas viac zasníva. O tom, že aj čitatelia pracovného portálu Kariéra.sk snívajú a chcú sa vzdelávať, sme sa presvedčili z ich odpovedí na otázku, ako by v budúcnosti využili koučing. „V budúcnosti by som chcela pomáhať druhým ľuďom v oblasti personálneho poradenstva,“ napísala Lucia J. „V práci je dôležitá správna komunikácia, chcem vedieť lepšie pochopiť seba a svojich kolegov,“ tvrdí Vikto R. Marianna Š. Ch. zas tvrdí: „Je potrebné pochopiť sám seba a nájsť cestu k dosiahnutiu vytýčeného cieľa.“ Ak chcete zmeniť svoj život, začať musíte od vášho myslenia. Takúto myšlienku zas priniesla čitateľka Adulík T. V.

Rozmýšľali ste aj vy nad tým, ako by ste urýchlili plnenie vašich snov? V športovej oblasti je za dosahovanie výsledkov zodpovedný tréner, vo firme manažér a v živote človek sám. Pri dosahovaní jeho cieľov mu môže pomôcť koučing. V nasledujúcich riadkoch vám ukážeme jednoduchý model (GROW), vďaka ktorému je možné využiť koučingové nástroje a metódy v bežnom živote aj v práci.

„Metódu GROW je možné využiť v bežnom živote, pri vyjednávaní, pri práci v tíme, pri konfliktoch alebo v obchodnom rozhovore,“ hovorí Silvia Langermann z Coachin-poradňa.sk.

Efektivita modelu spočíva v tom, že sám človek je jasným návodom, ktorý umožňuje na základe konkrétnych krokov určiť stratégiu a postup pri riešení problému. Model GROW je možné aplikovať aj ako skryté koučovanie, čo znamená, že koučovaný akoby nevedome spolupracuje s koučom, resp. nevie, že je koučovaný.

Otázky, ktoré sa používajú v koučovacom procese (metóda GROW): 

Stanovenie cieľov (Goal Setting)

Prvým krokom je stanovenie (v prípade manažéra) alebo vypočutie si (v prípade kouča) objektívneho stavu a situácie, vďaka čomu sa stanovia konkrétne ciele. Môže sa to zdať nelogické, pretože ciele by mali vychádzať zo súčasného stavu, ale v skutočnosti to tak nie je. Sú to práve ciele, ktoré vychádzajú z aktuálnej reality a sú často opečiatkované problémami dnešných dní. Zväčša vychádzajú z toho, čo sa dosiahlo v minulosti, a sú formulované negatívne, namiesto toho, aby boli formulované pozitívne a vychádzali z toho, čo všetko vieme urobiť. 

„Ciele, ktoré sú formuláciou ideálneho dlhodobého riešenia a neskôr sa poskladajú z realistických krokov, sú oveľa inšpiratívnejšie,“ hovorí Silvia Langermann.

Realita (Reality)

Druhým krokom je overená objektívna realita, skutočný aktuálny stav, v ktorom sa nachádzate pri dosahovaní svojich cieľov. To znamená, že sa pokúsite vymenovať kroky, ktoré ste už uskutočnili, aby ste boli k svojmu cieľu bližšie, a zhodnotíte, kde zhruba sa pri plnení vašich cieľov aktuálne nachádzate (znázorniť si to môžete napríklad na osi alebo môžete použiť jednoduché škálovanie: 0 – ste veľmi ďaleko, 10 – cieľ ste dosiahli).

„Efektívne je, ak si v tomto kroku definujete aj existujúce alebo potenciálne prekážky a limity, ktoré vám môžu stáť v ceste pri dosahovaní cieľa,“ hovorí Langermann.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Možnosti (Options)

Niektorí odborníci uvádzajú, že pod písmenom „O“ sa môžu skrývať aj prekážky (obstacles). Pokiaľ si však možné prekážky definujeme už v druhom kroku GROW, tak „O“ pre vás predstavuje možnosti, alternatívne stratégie alebo postupy činnosti. Vidieť pod „O“ možnosti je efektívnejšie. Pri dosahovaní cieľov je dôležité sústrediť sa najmä na pozitívny prístup a mať na pamäti riziká, no nezaoberať sa nimi viac, ako je potrebné.

„Podstatou tohto kroku je spísať všetky možnosti, ako môžem pri dosahovaní cieľa postupovať. Je dôležité sústrediť sa a aplikovať do tvorby stratégie postupu naše silné stránky, ktoré si môžeme zhrnúť a definovať napríklad na základe efektívnej a známej SWOT analýzy,“ hovorí Langermann z Coaching-poradňa. 

Čo, kedy, kde, kedy urobím a aká je moja vôľa (What will you do - What, When and Who)

Je dôležité si uvedomiť, že ak cieľ, realita, možnosti, voľba (čo, kedy, kto) nie sú vnímané v kontexte reality a zodpovednosti, nemajú veľký význam.

Model GROW je založený jednak na schopnosti klásť otázky a na druhej strane na schopnosti vnímať realitu a brať zodpovednosť za výsledok.

Viac o téme: Tréner Coach Trénovať Coaching Silvia langermann Coaching-poradna-sk
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Silvia Langermann/Coaching-poradňa.sk; Facebook/Kariéra.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy