Ako sa vám pomstí psychopat? A ako sa účinne brániť?

Ste príliš dôverčiví a často na to doplácate? Ľahko podliehate manipulátorom a neviete, ako sa proti nim brániť? Podchyťte situáciu včas a naučte sa odhaliť klamára v niekoľkých jednoduchých krokoch. Predídete tak mnohým nepríjemnostiam a vypestujete si radar na ľudí s postrannými úmyslami.

 

Koľko je na svete psychopatov?

Psychopati sú častejšie vo väzení ako ostatní ľudia, ale zároveň väčšina z nich vo väzení nie je. Existuje mnoho ľudí, ktorí nemajú svedomie alebo necítia empatiu a normálne sa zúčastňujú bežného života. A so všetkou pravdepodobnosťou máte čo do činenia aspoň s jedným.

Psychológia nie je čierna a biela a tak aj psychopatia je škála, nie vlastnosť, ktorú niekto má alebo nemá. Plnohodnotných psychopatov je približne 1 % populácie. Takže len v SR to predstavuje okolo 55 000 ľudí. Ale Ronald Schouten, autor knihy Takmer psychopat , odhaduje, že 5-15% ľudí možno označiť ako subklinických psychopatov. A teda je ich dosť na to, aby ste v živote niekoho takého stretli.

Môžu to byť machiavellskí manipulátori v práci, ktorým ide iba o to dostať sa na čo najvyššiu pozíciu. Zlí priatelia a priateľky, ktorí vás privádzajú k šialenstvu, a to niekedy úplne zámerne. Alebo nejaký minulý partner, ktorý vami manipuloval iba, aby dostal to, čo chcel.

Čo to znamená byť psychopat?

Psychopatia je psychologický stav, keď jedinec prejavuje hlboký nedostatok empatie pre pocity druhých. To, že nie je empatický , ale neznamená, že tomu konceptu nerozumie. Medzi psychopat príznaky patrí napríklad extrémna egocentricita alebo ochota zapojiť sa do nemorálneho či antisociálneho správania za účelom krátkodobých ziskov. Psychopaté sú narcistickí a impulzívni. A pretože im chýba empatia, vidia ostatných ľudí ako predmety, ktoré je možné na svojej ceste za cieľom použiť.

Psychopat a jeho prežívanie pocitov

Psychopati vykazujú špecifický nedostatok emócií, ako je úzkosť, strach a smútok. Cítia ale emócie, ako je šťastie, radosť, prekvapenie a znechutenie, podobne ako väčšina ľudí. Takže aj keď môžu mať problémy s rozpoznaním ustrašených alebo smutných tvárí a menej reagujú na hrozby a tresty, dokážu rozpoznať šťastné tváre a na odmenu reagujú pozitívne, hoci potrebujú väčšie odmeny ako ostatní, aby to v nich vyvolalo rovnakú reakciu. 

Vie zostať pokojný aj vo vypätých situáciách

Psychopati vedia ľahko očariť a majú schopnosť sebavedome riskovať. Sú bezohľadní, cieľavedomí a vedia robiť odvážne rozhodnutia, čo ich niekedy môže postaviť do dobrého svetla. Vďaka tomu sa dobre hodí do prostredia ako Wall Street, vysoký manažment či politika. 

Mali by sme tiež podotknúť, že ich nedostatok emócií, ako úzkosť a strach, im pomáha zostať v desivých situáciách pokojnými. Experimenty ukázali, že majú zníženú úľakovú reakciu. Zatiaľ čo ostatní nevedia, ako sa upokojiť , psychopati v situáciách vyvolávajúcich strach reagujú oveľa menej intenzívne. To môže byť užitočná vlastnosť, ak sú vojaci, chirurgovia alebo pracujú v špeciálnych jednotkách.

Emočná bolesť psychopatov

Obraz o ich živote ale nesmie byť čiernobiely. Psychopati tiež môžu trpieť emocionálnou bolesťou a to z rôznych dôvodov. Rovnako ako ktokoľvek iný, psychopati si želajú byť milovaní a opatrovaní. Táto túžba však zostáva často nenaplnená, pretože pre ostatných nie je ľahké zostať v ich blízkosti. 

Psychopati si aspoň občas uvedomujú dopady svojho správania na ostatných a môžu byť úprimne zarmútení svojou neschopnosťou sa ovládať a zapadať do normálnej spoločnosti. V živote väčšiny psychopatov chýbajú stabilné sociálne siete alebo vrelé a úzke väzby s ostatnými ľuďmi. Ak sa teda mstí, môže to byť spôsobené týmito nedostatkami.

Ako sa mstí psychopat? 

Psychopati nie sú vždy pomstychtiví. Ale keď už sa mstia, vedia byť neuveriteľne vynaliezaví. Sliedia, sú posadnutí a mnohí tak robia legálnym spôsobm. Často to robia tak, že sa ich spôsoby môžu zdať legitímne aj tým najskúsenejším. 

Hlavným problémom, keď sa mstí psychopat, teda je, že vie, ako na vás. Ak vás poznajú, majú úplne jasnú predstavu o tom, kde a ako zaútočiť a podniknúť všetky kroky na to, aby vás ich činy zasiahli tam, kde to bolí. 

Ak je človek v prostredí plnom psychopatov, tak je oveľa väčšia šanca, že bude také sklony mať tiež. Výchova, ľudia a prostredie formujú jedincov. Ak chcete vedieť, ako sa mstí psychopat, tak máte určitý návod. Samotná pomsta je určitým definičným znakom psychopatov. A následná krutosť, bezohľadnosť je výsledkom, ktorý dopadne na obeť.

Ako usvedčiť psychopata

Samozrejme nemôžete hneď nazvať každého, kto sa k vám zachoval zle, psychopatom. Buďte ale skeptickí k ľuďom , ktorí sa agresívne snažia zapáčiť, rovnako ako k tým, ktorí sú milí k svojim nadriadeným, ale zlí na svojich podriadených. Všímajte si, ako sa títo ľudia správajú k čašníkom či iným ľuďom v nižšom postavení.

Zdá sa, že niektorí ľudia dokážu psychopata „vycítiť“. Výskumníci J. Reid Meloy a MJ Meloy študovali fyzické reakcie odborníkov v oblasti duševného zdravia a trestnej justície pri rozhovoroch s psychopatickými páchateľmi alebo pacientmi a zistili, že niektorí dokážu vycítiť, keď jednajú s psychopatom (medzi ich reakcie patrili nervózne pocity v žalúdku, buniek , dýchavičnosť či slabosť vo svaloch). Počúvajte teda svoju intuíciu.

Aká je účinná obrana, keď sa mstí psychopat?

Ak hľadáte, ako zničiť psychopata, potom zrejme nemáme dobrú správu. Zničiť psychopata je nielen náročné. Navyše sa tak sami dostávate na rovnakú úroveň ako on a púšťate sa na cestu, ktorá bude dlhá a bolestivá. A nezabúdajte na to, že on má vždy výhodu, ktorú neprekonáte. Má celoživotnú prax. Začať potom hľadať, ako sa brániť, keď už sa mstí, je neskoro.

To však neznamená, že sa nedá vôbec brániť. Pokiaľ sa psychopat vyskytne vo vašom osobnom živote, jednoducho sa s ním prestaňte stýkať. Problémy, ktoré vám táto známosť prinesie, vám za to rozhodne nestoja. Nemyslite si, že vám sa podarí mať s ním normálny vzťah. Nemyslite si, že vy ho zvládnete alebo zmeníte. Najlepšou obranou je v tomto prípade útek.

Pokiaľ sa psychopatovi vyhnúť nemôžete, napríklad v pracovnom prostredí, základné kroky sú nasledujúce:

1. Nehrajte s ním jeho hry
Nehrajte jeho hry, pretože je v nich lepší ako vy. Už v tom má prax. Ak sa budete hrať na hrdinu, rútite sa do pasce.

Harvardská psychologička Martha Stout hovorí, že si možno myslíte, že ste hrdina, ale v skutočnosti sa rútite do pasce. Odolajte pokušeniu súťažiť so zvodným psychopatom, prekabátiť ho alebo ho analyzovať. Prychopata by ste rozhodne nemali podceňovať . Okrem toho, že sa znížite na jeho úroveň, odvádzate svoju pozornosť od toho, aby ste sa chránili.

2. Spoznajte sami seba
Prijmite, že s niektorými ľuďmi to jednoducho nejde. Skôr, než aby ste hľadali, ako psychopata zachrániť, venujte svoj čas na to, aby ste spoznali lepšie sami seba. Zistite, kde ležia vaše slabé miesta. Pretože psychopati sú experti na ich zisťovanie. Riešte svoje slabé stránky skôr, ako ich zneužijú.

3. Vytvorte si dobrú povesť a silné vzťahy
Vybudujte si dobrú povesť a vzťahy s ľuďmi okolo seba. Psychopati okolo seba často šíria dezinformácie a klamú o každom, kto pre nich môže predstavovať hrozbu. A to v určitej chvíli môžete byť aj vy. Uistite sa, že keď to príde, vaša povesť a vzťahy budú dosť silné na to, aby tento útok prežili.

Naozajstné priateľstvo je dôležité aj v prípade, že sa psychopat vyskytne vo vašom súkromnom živote. Ak vás blízki ľudia pred niekým varujú, mali by ste ich počúvať .

4. Dohody, kde všetci vyhrávajú
Psychopati sú agresívne osobnosti. Chcú vyhrať. Pokiaľ to dokážete urobiť tak, že s vami radšej budú spolupracovať, než sa vám snažiť ublížiť, možno dokážete udržať ich bezohľadnosť na uzde. Len si dávajte pozor, aby ste sa nepridali na jeho stranu. Udržať pred nimi krok bude veľmi únavné az dlhodobého hľadiska toxické.

5. Nebuďte s nimi v kontakte
Ak máte tú možnosť, tak sa ich zbavte a odstráňte ich zo svojho života. Je to najľahší spôsob, ako budete mať lepší a kvalitnejší život bez starostí.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, lifehack, RED
 
Staršie správy
Staršie správy