Máte povedať šéfovi, že vás niečo trápi? Áno, tu je niekoľko tipov, ako na to

Vedenie ľudí nie je jednoduchá práca. Niektorí ľudia sú v nej dobrí, iní nie. Dokonca aj šéfovia robia chyby. A robia ich aj podriadení, takže nie je potrebné vyčítať svojmu nadriadenému každú maličkosť. Niekedy sa však určité situácie často opakujú alebo nesprávne správanie šéfa jednoducho prekročí únosnú mieru. Vtedy je čas ozvať sa.

Neustále ma kontroluje

Niektorí šéfovia potrebujú neustále všetko detailne kontrolovať. Sedia svojim podriadeným "na krku" a pýtajú sa, či to alebo ono bolo odoslané alebo začaté. Väčšinu ľudí časté kontrolovanie otravuje a radšej by úlohy zvládali viac sami.

Dôvodom, prečo to šéf robí, je často nedostatok dôvery. Jedným zo spôsobov je presvedčiť nadriadeného, že vám môže dôverovať. Choďte za ním a pokúste sa ho presvedčiť, aby vám zveril nejakú úlohu alebo projekt s tým, že mu budete podávať správy v pravidelných primeraných intervaloch. Pripomeňte mu, že v minulosti ste úlohy plnili bez problémov a že neexistuje dôvod, prečo by ste tak nemali robiť aj teraz, a to aj za predpokladu, že máte voľnejšie ruky.

Kričal na mňa

To môže byť naozaj nepríjemné. Šéf môže byť v iných ohľadoch v poriadku, ale keď sa nahnevá, lietajú blesky. Niektorí ľudia to znesú, ale iní to naozaj neznášajú. Je to správna vec. Ale nie takým spôsobom, aby ste kričali aj vy. To len vystupňuje konflikt. Pokúste sa udržať nervy na uzde a pokojne nadriadenému povedzte, že v tejto emóciami nabitej atmosfére nechcete diskutovať a že sa k tomu vrátite neskôr. A odíďte.

Keď šéfa hnev prejde, choďte za ním a vysvetlite mu, že vám nie je príjemné, že na vás zvyšuje hlas a že to bráni vecnej diskusii, ktorá by posunula problém k riešeniu. Preto nechcete, aby na vás kričal. Možno máte v tej chvíli pocit, že vaše slová nič nezmenia, pretože šéf reaguje negáciou, ale nemýľte sa. Zo začiatku má väčšina ľudí tendenciu brániť sa. Neskôr im to však zvyčajne prejde do hlavy. A nabudúce budú pri jednaní s vami opatrnejší.

Nedáva mi jasné zadania

Vedomosť o tom, čo mám urobiť a do kedy, je pre mňa nevyhnutná, aby som mohol dobre vykonávať svoju prácu. Ak sú však šéfove úlohy chaotické, ťažko sa na nich pracuje. Preto požiadajte nadriadeného o písomné zadania. Skúste na tom trvať s tým, že kým nemáte zadanie čierne na bielom, nemôžete na ňom začať pracovať. Pripomeňte tiež nadriadenému, že keď ste naposledy dostali dobré zadanie, bolo vypracované načas a bez problémov. Mať písomné zadanie v pošte alebo niekde vo firemnom systéme je dobré aj pre prípad, že sa niečo nepodarí a hrozí, že vina padne na vás.

Stále ma kritizuje, dokonca aj na stretnutiach.

Pochvala nikoho nič nestojí, a predsa sa na slovenských pracoviskách používa len veľmi zriedkavo. Vrcholom je, keď sa kritizuje podriadený, a to dokonca na porade pred ostatnými. Ak sa to stane vám, nie je úplne strategické ísť do otvoreného konfliktu pred publikom. Ale nechať to tak, najmä keď vám šéf krivdí, nie je dobré pre vaše nervy ani pre vašu povesť. Preto je najlepšie povedať, že s tým, čo bolo povedané, nesúhlasíte, ale nechcete o tom diskutovať pred ostatnými.

Čo najskôr potom choďte za svojím šéfom a prediskutujte s ním problém. Zároveň ho požiadajte, aby vás pred ostatnými neobviňoval zo žiadneho previnenia a že si s ním o tom radi pohovoríte v súkromí. A ak vidí chyby len vo vašej práci, upozornite ho aj na to. Vyjadrite to slovami: "Mrzí ma, keď stále počúvam len kritiku, hoci sa mi veľa vecí darí, napríklad to a to." Alebo: "Nepomáha mi to, demotivuje ma to..." atď. Skôr sa vám to podarí, pretože hovoríte o svojich pocitoch a nekritizujete priamo nadriadeného. Ten to nemusí prijať dobre.

Dáva mi príliš veľa práce

Ak človek preukáže, že je schopný, môže to mať za následok, že šéf na neho bude hádzať stále viac a viac práce. Nemusí si to ani uvedomovať. Preto sa musíte v prvom rade ozvať. Neváhajte si urobiť zoznam vecí, na ktorých pracujete, a ku každej z nich si napíšte počet hodín, ktoré vás týždenne stoja. Snažte sa, aby ste sa nezaväzovali príliš alebo príliš málo. Zoznam ukážte svojmu šéfovi.

Ak vás nadriadený presviedča v zmysle: "A komu to mám dať, nikto iný to nedokáže urobiť," nedajte sa na túto lacnú lichotku. Stojte si za svojím a odpovedzte, že vy však neviete, že musíte obmedziť povinnosti, pretože, tu je to čierne na bielom, máte toho nad hlavu. Nebojte sa to opakovať stále dokola.

Ozval som sa a stále sa nič nezmenilo

Pri čítaní uvedených situácií všetko vyzerá jednoducho, ale v skutočnosti postaviť sa šéfovi vôbec nie je jednoduché. Majte však na pamäti, že je to vaše právo. Uistite sa, že nekonáte v hneve a všetko si vopred premyslite. Pripravte si argumenty a vypočujte si názor svojho šéfa. Možno ide väčšinou o nedorozumenie.

Váš nadriadený by nemal brať vaše požiadavky na ľahkú váhu a mal by s vami o probléme diskutovať. A v ideálnom prípade vám aspoň čiastočne vyhovieť. Ak vás paušálne odmietne alebo váš problém bagatelizuje, zamyslite sa, či sa vám oplatí zostať pod takýmto nadriadeným. Nikto nemá povinnosť nechať sa okrikovať alebo sa snažiť plniť chaotické príkazy. V takom prípade je lepšie hľadať si iné miesto.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED, Jobs
 
Staršie správy
Staršie správy