Nediskutujte, ale presvedčujte: Vyskúšajte stratégiu, vďaka ktorej si získate okolie na svoju stranu

Každý sa už ocitol v situácii, keď potreboval presvedčiť toho druhého o svojej pravde. Byť presvedčivý nie je žiadne výnimočné umenie, vyžaduje si len správnu prípravu a vhodne zvolenú stratégiu. Vyskúšajte týchto 20 pravidiel úspešnej stratégie, ako mať rozhovor pod kontrolou a vyťažiť z neho maximum.

  1. Buďte pripravený a pokúste sa vcítiť do role svojho oponenta. Ak správne pochopíte jeho potreby, dokážete lepšie vyhodnotiť východiskovú situáciu a pripraviť vhodnú stratégiu rozhovoru.
  2. Získajte si pozornosť oponenta a dajte mu najavo, že ho počúvate. Nebojte sa parafrázovať alebo polichotiť: „Zaujímavý názor“. Robte si poznámky a nepodceňujte priamy očný kontakt.
  3. Aktívne počúvanie ide ruka v ruke so starostlivým pozorovaním. Všímajte si neverbálnu komunikáciu (mimoslovné prejavy, gestá, mimiku, tón hlasu aj tzv. slovné „barličky“, príliš rýchly tón hlasu, povzdychy a pazvuky svedčia okrem nervozity i o nedostatočnej pripravenosti).
  4. Nehovorte zbytočne príliš veľa, čím väčší priestor dáte svojmu oponentovi, tým viac sa dozviete. Odpustite si neustále prerušovanie a skákanie do reči. Buďte stručný a výstižný, len tak si získate plnú pozornosť druhej strany.
     
  5. Ak druhá strana od začiatku neprejavuje príliš veľký záujem o rozhovor, získajte si jeho pozornosť zdôraznením najpôsobivejších argumentov. Ak sa ocitnete v opačnej situácii a oponenta si okamžite získate, svoje silné tromfy si nechajte na záver. 
  6. Buďte trpezlivý s odhaľovaním svojich názorov a nerobte predčasne unáhlené závery. Počkajte si na kompletné stanovisko oponenta.
  7. Ak sa ocitnete v pozícii, ktorá si vyžaduje predostrieť nepríjemnú správu, najprv vysvetlite a odôvodnite svoj pohľad na vec, až tak vyslovte negatívny záver.
  8. Udržanie dobrej atmosféry rozhovoru, je cestou k vytvoreniu zhody v názoroch. Zdôrazňujte podobné rysy vášho postoja a o rozdielnych sa zmieňujte minimálne.
     
  9. Pokúste sa vytvoriť spojitosť medzi svojimi myšlienkami, návrhmi a vecami, či osobami, ktoré má váš oponent rád alebo ich obdivuje.
  10. V snahe zvýšiť pravdepodobnosť dosiahnutia pozitívnej odozvy od oponenta, siahnite po modifikácii jeho návrhu: „Váš návrh sa mi pozdáva, ale navrhoval by som, aby sme sa to pokúsili spraviť takto...“.
  11. Nedajte druhej strane príležitosť napadnúť vaše slabé miesta. Zdôrazňujte svoje silné stránky a argumenty.  
  12. Nikdy neodpovedajte na otázku, ktorej ste dobre neporozumeli. Nesnažte sa za každú cenu pôsobiť bystrejší, ako ste. Nie nič horšie ako scestná odpovedať na nepochopenú otázku.
  13. Niektoré odznené otázky, si jednoducho nezasluhujú odpoveď. V takom prípade radšej nereagujte a zaujmite postoj protiotázkou.
  14. Veľa sa pýtajte a pozorne počúvajte. Nenechajte sa odbiť vyhýbavými či odmietavými odpoveďami na otázky.
  15. Nechajte oponentovi dostatočný časový priestor na vstrebanie informácií a ocenenie vašich nápadov tzv. „netlačte na pílu“.
  16. Stojte si pevne za svojim názorom a dôverujte si. Nebojte sa využiť nepriestrelné argumenty, ktoré nemá oponent šancu vyvrátiť.
  17. Ak pochybujete o pravdivosti tvrdení svojho oponenta, vyskúšajte ho. Rovnakú otázku položte v rôznym situáciách a v rôznych kontextoch. Všímajte si pri tom jeho správanie a reč tela (potenie, nervózne pohyby, uhýbanie pohľadom...)
  18. Ak druhá strana pristupuje odmietavo, spýtajte sa, aké opatrenia môžete spraviť, aby sa stal návrh prijateľným.
  19. Ak sa chcete vyhnúť priamej odpovedi na daný problém, niekedy stačí záležitosť na okamih odložiť: „Rád by som sa predtým spýtal na ...“
  20. Je prípustné prejaviť nespokojnosť napr. tónom hlasu . Nestrácajte sebakontrolu a držte nervy pevne na uzde.

Presviedčajte rozumom a majte vždy nad vecou nadhľad, v najhoršom prípade sa pousmejte a zmeňte tému. Lebo, ako raz napísal Maxim E. Matkin: „Pre každého je pravda len to, na čo príde sám.“

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

 

Viac o téme: Práca s ľudmi
  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy