Gaslighting: Čo to je, ako vyzerá v práci a ako pri ňom postupovať

Gaslighting je forma emocionálneho zneužívania, ktoré sa stáva stále bežnejšou tématikou v modernom svete. Tento článok sa zameriava na vysvetlenie, čo presne znamená tento pojem, ako rozpoznať gaslighting a čo môžete urobiť, ak ste obeťou. Prečítajte si tento článok a získajte ucelené pochopenie tohto zneužívania a ochránite sa pred jeho deštruktívnymi účinkami.

Čo je to gaslighting?

Gaslighting je psychologická manipulácia, ktorá spôsobuje, že obeť pochybuje o svojej vlastnej realite a pochybuje o svojich pocitoch alebo skúsenostiach. Pojem pochádza z britskej divadelnej hry Gas Light z roku 1938, hoci viac ľudí pozná filmovú adaptáciu Gaslight z roku 1944. Vo filme Ingrid Bergmanová hrá manželku, ktorú manžel presviedča, že sa zbláznila, a opakovane popiera, že jej zážitky sú skutočné. Napríklad kradne z domu predmety a potom ju obviňuje, že ich schováva, a tvrdí jej, že si predstavuje kroky, ktoré počuje v noci.

"Gaslighting sa môže vyskytnúť medzi akýmikoľvek dvoma osobami, ale častejšie sa vyskytuje pri nerovnováhe moci, pretože gaslighter sa môže cítiť posilnený svojím postavením," hovorí doktor Tony Ferretti, licencovaný psychológ so súkromnou praxou v Melbourne na Floride, ktorý sa špecializuje na vzťahy. "Jednotlivec, ktorý používa gaslighting, sa zvyčajne pokúša manipulovať druhými, aby získal väčšiu moc a kontrolu."

Motívy gaslightera sa môžu líšiť, ale gaslighteri sa zvyčajne cítia neistí a ohrození druhými, "takže sa snažia vyrovnať hru pomocou klamstiev a skreslení," hovorí Feretti. "Odmietajú prevziať zodpovednosť za svoje činy a namiesto toho obviňujú druhých, obhajujú svoju pozíciu, ospravedlňujú svoje konanie, manipulujú a presúvajú svoje vlastné problémy alebo konflikty na druhých v snahe vyhnúť sa zraniteľnosti alebo tomu, že sa mýlia."

Hoci film, ktorý inšpiroval tento termín, je starý takmer osem desaťročí, "gaslighting" sa v bežnom jazyku udomácnil až v poslednom desaťročí a nedávno si získal takú popularitu, že ho spoločnosť Merriam Webster vybrala za "slovo roka 2022".

Prečo je gaslighting v práci taký škodlivý?

Či už je gaslighter váš priamy nadriadený, spolupracovník, vyšší vedúci alebo dokonca niekto, kto vám podlieha, jeho negatívne účinky sú rovnaké.

"Gaslighting môže byť neuveriteľne škodlivý, pretože môže prispieť k depresii, úzkosti, strachu, pochybnostiam o sebe a pocitom bezmocnosti," hovorí Feretti. "Môže zničiť sebavedomie človeka a narušiť jeho sebadôveru. Človek môže spochybniť svoj úsudok, vnímanie a zdravý rozum, čo môže viesť k zlým pracovným výkonom, nerozhodnosti a pocitom nedostatočnosti."

Podľa štúdie z roku 2023 môže gaslighting tiež znížiť oddanosť zamestnanca k organizácii a môže ovplyvniť vašu schopnosť vykonávať prácu.

"Ľudia sa cítia vystresovaní a často zahltení vlastnou úzkosťou a zmätkom a majú problém robiť aj jednoduché rozhodnutia," hovorí Robin Stern, licencovaná psychoanalytička, spoluzakladateľka a zástupkyňa riaditeľa Yaleovho centra pre emocionálnu inteligenciu a autorka knihy The Gaslight Effect: How to Spot and Survive the Hidden Manipulation Others Use to Control Your Life (Efekt plynového osvetlenia: Ako odhaliť a prežiť skrytú manipuláciu, ktorú ostatní používajú na ovládanie vášho života).

Môže ovplyvniť aj vaše vzťahy mimo práce. "Takéto zrady môžu ovplyvniť vašu schopnosť dôverovať sebe a druhým," hovorí doktorka Eve Kilmerová, párová terapeutka z Boulderu, CO. "Časom sa manipulácia gaslightera môže stať zložitejšou a silnejšou, takže pre obeť je čoraz ťažšie vidieť pravdu."

Obeť sa môže dokonca sama začať gaslightovať, keď gaslighter nie je nablízku, vysvetľuje Stern. "Čím dlhšie gaslighting pokračuje, tým dlhšie trvá, kým znovu získate svoju realitu, dôveru k druhému, pocit bezpečia vo vzťahu," hovorí. "Je čoraz ťažšie vedieť, na čom ste a čomu veríte."

Aké sú príznaky a príklady gaslightingu v práci?

Gaslighting môže mať mnoho podôb, ale takmer vždy zahŕňa nejaké skreslenie reality. Niektorí ľudia opisujú, že sa pri gaslightingu cítia ako v Zóne súmraku, kde existujú paralelné reality.

Gaslighting: Čo to je, Galéria fotiek (3)

Dávajte si pozor na tieto príznaky a príklady:

  • Gaslighter klame o veciach, ktoré sa stali.

Napríklad "spolupracovník povie vášmu šéfovi, že ste mu nikdy nedali dokumenty, hoci viete, že ste mu ich dali, alebo šéf popiera, že vám niekedy sľúbil zvýšenie platu, hoci vám ho sľúbil," hovorí Kilmer. "Keď na to upozorníte, popierajú, znevažujú a minimalizujú."

  • Gaslighter tiež popiera alebo zmenšuje význam vašich pozorovaní.

Ak si všimnete, že iní ľudia menia kancelárie alebo sú zrazu pozývaní na stretnutia, hoci predtým neboli, môžete sa spýtať svojho šéfa, či v organizáciách dochádza k zmenám. Poprie, že by sa niečo dialo, "ale potom zistíte, že o tri alebo šesť mesiacov neskôr bola táto osoba povýšená nad iných ľudí," hovorí Stern.

  • Gaslighter vám polichotí alebo vás nazve príliš emocionálnym.

Spochybňujú alebo kritizujú tón hlasu alebo jazyk, ktorý používate, alebo vám hovoria, že preháňate alebo ste emocionálnejší, než si situácia vyžaduje.

  • Správajú sa milo aj chladne.

Gaslighter vás môže vyviesť z rovnováhy striedaním pochvaly s kritikou alebo slovným urážaním. Alebo vás môžu chváliť na verejnosti, ale kritizovať v súkromí, čím sťažujú ostatným ľuďom uveriť vám, keď sa pokúšate podeliť o to, čo sa deje.

  • Obviňujú vás z chýb, ktoré ste neurobili.

Gaslighteri vám môžu v súkromí alebo pred ostatnými povedať, že ste urobili niečo, o čom viete, že ste to neurobili, alebo trvajú na tom, že niečo, čo ste urobili, bolo zlé alebo nevhodné, hoci to tak nebolo.

  • Vynechávajú vás z dôležitých stretnutí, rozhodnutí alebo diskusií.

Gaslighter môže plynovú lampu dokonca znásobiť tým, že bude popierať, že sa tieto stretnutia alebo diskusie vôbec konajú.

  • Gaslighter manipuluje so situáciami, v ktorých sa nachádzate.

Môže to zahŕňať sabotovanie niečoho, na čom pracujete, aby ste vyzerali zle, alebo nastraženie situácií s cieľom zahanbiť vás alebo spôsobiť, že budete pred ostatnými vyzerať iracionálne.

Všimnete si určité červené vlajky:

  • Stern ponúka tento zoznam varovných príznakov gaslightingu v akejkoľvek situácii:
  • Viete, že niečo nie je v poriadku, ale nedokážete to pomenovať; môžete si dokonca myslieť, že problémom ste vy.
  • Neustále sa prehodnocujete.
  • Cítite sa zmätení a dokonca pochybujete o svojom zdravom rozume - v práci aj doma.
  • Máte problémy s prijímaním jednoduchých rozhodnutí.
  • Odstupujete od svojich priateľov a ľudí, ktorí vás dobre poznajú, zo strachu, že vás budú súdiť.
  • Už sa necítite byť tým, kým ste bývali.
  • Cítite sa spoločensky izolovaní.
  • Zistíte, že prežívate rozhovory so svojím gaslighterom - stále dokola.
  • Stále sa ospravedlňujete.

Niektoré príznaky sú špecifické pre pracovisko:

  • Cítite sa vyhorení a vyčerpaní vzťahmi s gaslighterom.
  • Neviete si spomenúť, kedy ste sa naposledy cítili motivovaní.
  • Pracujete ďaleko od svojho plného potenciálu.
  • Zo svojho pracoviska máte úplne iný pocit ako váš nadriadený.
  • Zasekli ste sa v práci a neviete prečo, pretože váš šéf vás neustále chváli.
  • Rozpoznávate u druhej osoby znaky gaslightingu.

Toto správanie alebo charakteristiky sú medzi gaslightermi bežné, hovorí Kilmer:

  • Pravidelne sa vyhýbajú prevzatiu zodpovednosti a rýchlo obviňujú iných zo svojich chýb.
  • Ľahko kritizujú druhých, ale keď sú kritizovaní, rýchlo prejavujú hnev.
  • Chýba im empatia voči druhým.
  • Potrebujú neustály obdiv a potvrdenie od druhých, aby si podporili svoje krehké ego.
  • Sú panovační.
  • Využívajú a zneužívajú druhých.
  • Majú zle nastavené alebo žiadne hranice.

Výroky, ako sú tieto, by mali spustiť varovné signály:

  • "Musíš sa upokojiť. Nie je dôvod, aby si sa kvôli tomu tak rozčuľoval."
  • "Si príliš citlivý."
  • "Neber si to tak osobne."
  • "Hľadáš v tom príliš veľa."
  • "Zdá sa, že si príliš emocionálny."
  • "Zdáš sa byť labilný."
  • "To som nikdy nepovedala. Musíš si to zle pamätať."
  • "Neviem, o čom to hovoríš."
  • "To sa nestalo."
  • "Ja som len žartoval."

Kto je najviac náchylný na gaslighting?

Nikto nie je úplne imúnny voči gaslightingu. Môže sa vyskytnúť medzi akýmkoľvek párom alebo dokonca medzi skupinou a jednotlivcom, hovorí Stern. Podľa štúdie z roku 2018 sa napríklad whistlebloweri môžu stať terčom gaslightingu zo strany organizácie. Whistleblower začne pochybovať o svojom "vnímaní, kompetencii a duševnom stave", keď "inštitúcia umožní represie a potom vyhlási, že daná osobna iracionálne prehnane reaguje na bežné každodenné interakcie".

Hoci sa obeťou gaslightingu môže stať každému, niektorí ľudia môžu byť zraniteľnejší ako iní. "Väčšiemu riziku sú vystavení jedinci, ktorí nemajú dostatok sebadôvery alebo sú neistí, ktorí sa nadmerne usilujú o uznanie a prijatie, ktorým chýbajú zdravé hranice a ktorí majú problémy s asertívnou komunikáciou," hovorí Feretti.

Tí, ktorí mali narcistického, kontrolujúceho alebo manipulatívneho rodiča, sú tiež náchylnejší, hovorí Kilmer. V kontexte tohto druhu podmienenej lásky "sa naučíte, že najbezpečnejšie je udržať rodiča v emocionálnej regulácii tým, že mu vyhoviete alebo ho upokojíte, inak riskujete hnev a odvetu," vysvetľuje Kilmer. "Naučíte sa nedôverovať svojmu úsudku, pretože vám bolo povedané, čo máte cítiť a čo si máte myslieť."

Empatickí ľudia môžu byť náchylnejší aj vtedy, ak majú problémy s určovaním hraníc, "pretože gaslighter vie, že budete znášať jeho manipuláciu a zneužívanie," hovorí Kilmer. V skutočnosti sa v jednej štúdii zistilo, že vyššia emocionálna inteligencia posilňuje účinok gaslightingu na organizačnú angažovanosť človeka.

Gaslighting: Čo to je, Galéria fotiek (3)

7 tipov, ako sa vyrovnať s gaslightingom v práci

Ak ste vystavení obťažovaniu plynom, je dôležité sa chrániť. "Gaslighting môže byť časom škodlivejší, ak sa mu nevenuje pozornosť alebo sa mu vyhýba," hovorí Feretti. "Časom máme tendenciu prežívať a prípadne predpokladať, že sme na vine, pretože nás vyčerpávajú."

1. Identifikujte správanie.

Prvým krokom je presne určiť, čo sa deje, a rozpoznať vzorce. Možno ste si napríklad všimli, že situácie, keď musíte o niečo požiadať alebo podať sťažnosť, spúšťajú gaslightingové správanie. Pomenovanie tohto správania pomáha aj vášmu vlastnému duševnému zdraviu. "Keď problém pomenujete, znižuje to časť emocionálnej toxicity, " hovorí Kilmer.

2. Vyhnite sa konfrontácii s gaslighterom.

Konfrontácia s gaslighterom je málokedy účinná, hovorí Kilmer. "Tendencia je veriť, že ak dokážete predložiť nepriestrelný dôkaz, gaslighter si to prizná," hovorí Kilmer. Ale "skutočnosť je taká, že gaslighteri sú v skutočnosti neistí a krehkí ľudia a zvyčajne sa rozzúria, ak sú konfrontovaní alebo kritizovaní, a budú sa chcieť pomstiť".

3. Spoľahnite sa na podpornú sieť.

Či už sú to ostatní v práci, priatelia mimo práce alebo vaša rodina - alebo ideálne kombinácia všetkých troch, vonkajšia podpora je kľúčová. "Je veľmi dôležité, aby ste si našli podpornú sieť a získali objektívnu spätnú väzbu, udržiavali zdravé hranice a vedeli, kedy sa odpojiť a odísť," hovorí Feretti. Vašou prioritou by malo byť nájdenie iných ľudí, ktorí vás skutočne podporujú. "Obklopte sa ľuďmi, ktorí cítia, že vám na vás záleží," hovorí Stern, "ľuďmi, ktorí chcú počuť viac o vašich pocitoch, nie ich odmietnuť."

4. Dokumentujte, dokumentujte, dokumentujte.

Zaznamenávanie rozhovorov po ich uskutočnení vám môže pomôcť "oddeliť pravdu od skreslenia", hovorí Stern. "V zápale rozhovoru, môže byť pre vás ťažké počuť skreslenie v tom, čo niekto hovorí." Z rozhovoru môžete odísť s pocitom chvíľkového upokojenia, ale "vo chvíli, keď si veci zapíšete, môžete si začať všímať, kde sa gaslighter odklána od pravdy" hovorí.

Odporúča plánovať a potvrdzovať všetky stretnutia e-mailom, vytvárať programy, robiť si poznámky a po stretnutí poslať zhrnutie. Oznámte druhej osobe svoje plány slovami typu: "Po tomto stretnutí vám pošlem e-mailom zhrnutie, a ak som si niečo zle zapamätal, dajte mi, prosím, vedieť."

5. Dištancujte sa, keď môžete.

Niekedy sa jednoducho musíte dostať z bezprostrednej situácie, keď dochádza k gaslightingu. "Keď si urobíte priestor na opätovné spojenie so sebou - aj keď si dáte prestávku a pôjdete na kávu - pomôže vám to vidieť: "Toto nie je správne." hovorí Stern. Radí vyhýbať sa rozhovorom, ktoré sa menia na boj o moc, a ponúka niekoľko výrokov na precvičenie:

  • "Takéto veci rada chvíľu spracúvam, takže sa k vám vrátim."
  • "Rád by som o tom popremýšľal a vrátil sa k vám."
  • "Tento rozhovor je pre mňa ťažký. Rád by som sa pozbieral a dal si prestávku."
  • "Idem si dať šálku kávy a v tomto rozhovore môžeme pokračovať neskôr."
  • "Rád by som to strávil. Môžeme na to nadviazať inokedy?"
  • "Mám pocit, že len chodíme tam a späť a potrebujem prestávku. Môžeme sa k tomu vrátiť?"
  • "Je mi nepríjemné, ako sa teraz cítim."

6. Praktizujte starostlivosť o seba.

Dobrá starostlivosť o seba môže znamenať, že sa obrátite na svoju podpornú skupinu, budete cvičiť, dobre sa stravovať, meditovať, praktizovať súcit so sebou samým a trpezlivosť a využívať pozitívne myslenie, hovoria Stern a Kilmer. Zamerajte sa na "asertívnu komunikáciu, budovanie sebaúcty a podporné vzťahy", dodáva Feretti. Sternová tiež odporúča pravidelne kontrolovať svoj emocionálny život.

7. Zvážte odchod zo zamestnania.

Nie každý má túto možnosť, ale môže sa stať nevyhnutnou, ak sa situácia naďalej zhoršuje, najmä ak ovplyvňuje vašu pohodu alebo pracovný výkon. "Ak to ovplyvňuje vaše duševné zdravie, hoci je to nespravodlivé, preskúmala by som možnosť získať inú pozíciu alebo prácu, kde nebudete musieť pracovať s gaslighterom," hovorí Kilmerová. Pretože bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíte navigovať alebo zmierniť situáciu, "gaslighteri sa nezmenia".

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Práca Vzťahy na pracovisku Gaslighting
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: the muse, Foto: Getty
 
Staršie správy
Staršie správy