Priateľstvo v práci? Dodržte toto základné pravidlo a nepokazte si vzťahy s kolegami

Spriateliť sa so svojimi kolegami môže byť výhodou a nevýhodou zároveň. Na jednej strane máte blízkeho človeka na pracovisku, ktorý vám pomôže „nezostať v kúte“, povzbudí vás k lepším výkonom, jeho prítomnosť tiež robí zo zamestnania príjemné miesto, čo oceníte v prípade, ak sa niečo nepodarí. Na strane druhej si však môžete vybrať za priateľa nesprávnu osobu, s ktorým bližší vzťah prinesie viac škody ako úžitku.

Predovšetkým ak ste v novej práci a snažíte sa „dostať bližšie“ k svojim kolegom, môžete sa spriateliť s nesprávnym človekom. Postupom času – ako ho lepšie spoznáte, totiž môžete zistiť, že nie je tak celkom vašou „krvnou skupinou“. Problém však je, ak ste sa mu otvorili a prezradili informácie, ktoré by mohol zneužiť.

Aj napriek možným negatívam plynúcich z priateľstva v zamestnaní je budovanie si bližších vzťahov v práci veľkou výhodou, dokonca z toho môže prosperovať aj samotný zamestnávateľ. Aby však priateľstvá na pracovisku boli pre všetkých prospešné, je dôležité, aby zamestnanci dodržiavali jedno základné pravidlo: vedieť, čo neprezradiť.

Je totiž častou chybou, ak sa kolegom-priateľom úplne otvoríme. Tento priateľský vzťah je totiž odlišný od tých bežných. S kamarátmi z práce máme často tendenciu rozoberať pracovné veci: našu nespokojnosť či hnev, čo často vedie k prezradeniu utajovaných informácií – napríklad výšky platu či odmien, alebo si uľavíme nadávaním na šéfa či kolegu. Toto sú však vety, ktoré nepatria do uší kolegov, hoci si s nimi dobre rozumieme. Nikdy totiž neviete, ako sa môže váš priateľský vzťah narušiť a ako skončia informácie, ktoré ste kedysi blízkemu kolegovi prezradili.

Ak si chcete ušetriť možné problémy a komplikácie v budúcnosti, naučte sa radšej neprezrádzať a nezverovať sa s osobnými a kľúčovými informáciami kolegom-kamarátom. Viete, čo by ste si mali nechať radšej pre seba?

6 vecí, ktoré by ste nemali prezradiť priateľom z práce

  1. Výšku vášho platu
    Určite vás zaujíma, koľko môže váš kolega, s ktorým si tak rozumiete, zarábať, je však lepšie, ak o svojich platoch neviete. Môžete totiž zistiť, že jeden z vás zarába výrazne viac a keď tomu druhému odmietnu zvýšiť plat, problém je ľahko na svete.
  2. Vašu sexuálnu minulosť
    Tento údaj by ste si mali nechať výhradne pre seba, v žiadnom prípade sa nehodí do pracovného prostredia.
  3. Choroby alebo zdravotné problémy
  4. Podrobnosti o vašom pracovnom výkone
    Najmä ak sa zveríte s nejakým vážnym prešľapom či tým, že ste nejakú úlohu poriadne „odflákli“. Ak už sa vám niečo takéto „podarilo“, aspoň si to nechajte pre seba.
  5. Udalosti z vášho osobného života (detaily rozvodu, rozchodu, ...)
    Možno si myslíte, že to, čo si poviete, ostane len medzi vami, často sa však vo firmách stáva, že si o niekom rozprávajú všetky oddelenia, a pritom ani daného človeka dobre nepoznajú. Čudujete sa, odkiaľ to môžu vedieť? Prílišná otvorenosť sa môže vypomstiť a informácie sa budú šíriť od zamestnanca k zamestnancovi.
  6. Váš názor na jednotlivých kolegov či šéfa
    A to najmä ak je negatívny. Ak sa potrebujete vyžalovať, radšej sa o tom porozprávajte s niekým mimo vášho pracoviska.

Pamätajte si, že priateľstvá v práci by mali byť výhrane profesionálne. Práca má v tomto prípade prednosť.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy