Ako čo najlepšie zapadnúť do pracovného kolektívu

Pre niektorých z nás, sa nedokáže ani samotný plat a benefity vyrovnať pocitu, ktorý máme pri práci, v dobrej atmosfére a so spolupracovníkmi, ktorých máme úprimne radi. Čo však, ak je to naopak a vo vašej práci chýba k spokojnosti práve tento element k tomu, aby bolo všetko dokonalé. Všetci chceme uspieť a niečo v práci dokázať, ale čo keď sa stretneme s odporom kolegov?

Veľa vecí dokážeme urobiť sami, ale často pre nás znamená veľa, ak môžeme naše úspechy zdieľať s našimi kolegami. Samo od seba sa nič nevyrieši a čakanie môže situáciu len zhoršiť. Na vyriešenie situácie urobte všetko, čo je v vašich silách.

Snažte sa

Bez ohľadu na to, do akej miery nesúhlasíte so svojím tímom, je dôležité dosiahnuť rozumnú spoluprácu. Ak sa práca nedá robiť individuálne, nevyhnete sa tímovej práci a preto je dôležité aby ste ju robili v čo najlepšom prostredí. Prevezmite iniciatívu pri plnení svojich povinností. Nečakajte, že vám vaša práca len tak „spadne z neba“, alebo že ju urobí za vás niekto iný. Produktivita by mala byť na prvom mieste, a to aj napriek nezhodám, urobte všetko pre to, aby si svoju prácu urobili čo najlepšie.

Nikto nemôže poprieť, že vaša kariéra je vo vašich rukách, ani zďaleka nie je bremenom, ktoré vaši kolegovia nemôžu zmierniť, ale všetko záleží len na vás a na rozhodnutiach, ktoré sami urobíte. Ak je pracovná atmosféra v duchu „každý za seba“, nezúfajte, snažte sa a časom vás za to určite odmenia.

Snažte sa vytvoriť si v práci priateľstvá

Ak existujú osobitné nezhody s jedným z kolegov, jedným z riešení by bolo pokúsiť sa s ním hovoriť v súkromí a pokúsiť sa nedorozumenia vyriešiť a prekonať konfliktné situácie tak bezbolestne, ako je to len možné. Nie vždy je sa to dá, ale je len na vás, aby ste pre to spravili maximum.

Vaša práca bude samozrejme oveľa jednoduchšia, ak ju budete robiť medzi priateľmi. Ak sú v práci negatívni ľudia, pre ktorých nie je socializácia na prvom mieste, určite existuje niekto, s kým sa môžete porozprávať. Preto sa neskrývajte medzi štyrmi stenami vášho pracoviska, ale snažte sa udržiavať kolegialitu a dokonca priateľstvo s ľuďmi, ktorí sú na to pripravení. Pokúste sa ich spoznať a prispôsobiť sa najlepšie ako viete.

Informujte šéfa

Informujte šéfa o súčasnej situácii na pracovisku. Nemusíte byť žalobaba, ale nezabudnite, že je lepšie pre všetkých, ak je známy koreň problému a ak sa všetko rieši včas. Takýchto situácii by v práci malo byť čo najmenej, pretože v každom prípade ovplyvňujú produktivitu. Snažte sa byť čo najprofesionálnejší, nemusíte milovať každého, kto s vami pracuje, ale musíte ich rešpektovať a byť schopní komunikovať na profesionálnej úrovni.

Ak je už nejaký čas cítiť, že v tíme chýba kolegialita, váš zamestnávateľ by mal o tomto probléme vedieť a naplánovať úlohy tak, aby sa vykonávali čo najlepšie. Najlepšie by bolo, samozrejme, riešiť také situácie tak, aby sa nevyskytovali alebo aby mali minimálny vplyv na prácu, ale niekedy to nie je z rôznych dôvodov možné. Je len na vás, aby ste sa nenechali nevyprovokovať a opätovali úsmev všade, kde sa dá. Nebojte sa však zastať sám seba – je to veľmi dôležité.

 

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy