12 otrepaných slov a fráz, ktoré by nemali zaberať miesto vo vašom životopise

Možno ste o tom ešte nepočuli, ale mnoho spoločností v dnešnej dobe využíva na posúdenie životopisov softvér, ktorý im automaticky zredukuje počet žiadateľov o prácu. To však nemení nič na tom, že by váš životopis nemal byť nabitý nič nehovoriacimi frázami.

Každý z nás z času na čas použije niektoré otrepané frázy. Ale zamestnávatelia čoraz častejšie posudzujú nových kandidátov práve podľa ich komunikačných schopností. Niektoré "cool" slová sú nadužívané, v životopise ich uvádza každý, a vďaka tomu väčšina z nich takmer stratila svoj význam. Sú z nich všeobecné slová, ktoré neodlíšia jednotlivého kandidáta od desiatok ďalších. Iné slová a frázy len zaberajú miesto a pripravujú náborového manažéra o čas. Na čo môžete nakoniec doplatiť, pretože na prečítanie jedného životopisu väčšinou manažér má len pár sekúnd.

Namiesto týchto prebytočných slov by uchádzači mali v životopise spomenúť svoje úspechy a ak je to možné, skôr ich na príkladoch ukázať, ako ich len popisovať. Keď sa vyhnete nadužívaným výrazom, môžete tým skutočne zaujať. Tu je niekoľko slov a fráz, ktoré do životopisu nepatria:

  1. Telefón, e-mail
    Nie je dôvod, prečo pred svoje telefónne číslo vkladať slovo "telefón". Každý vie, že desaťmiestne číslo je váš mobil. To isté platí o e-maile.
  2. "Som zameraný na výsledky"
    Namiesto konštatovania, že vám ide o výsledky, napíšte o tom, čo ste skutočne dokázali a s akými výsledkami.
  3. "Som vysoko kvalifikovaný, mám rozsiahle skúsenosti ..."
    Použitím týchto fráz prekvapivo neukážete zamestnávateľovi, že ste pre danú pozíciu vhodnejší ako iní kandidáti. Skôr docielite opak. Viac sa sústreďte na zručnosti a reálne prínosy, ktoré vaším prijatím spoločnosť získa.
  4. "Bol som zodpovedný za ..."
    Nadbytočné výrazy ako "zodpovedný za" a "kontrola nad" alebo "povinnosti zahŕňali" zmažte a stavte na jednoduchosť. Neskrývajte svoju skúsenosť a nekomplikujte svoj životopis spojením "Bol som zodpovedný za školenie nováčikov", keď môžete stručne a priamo napísať "Školenie nováčikov".
  5. Skratky
    Vždy by ste mali vypísať celý názov organizácie a jej skratku potom uviesť do zátvoriek. Napríklad "NBS" by bola správne napísaná ako "Národná banka Slovenska (NBS)". Veľké písmená sa horšie čítajú a keď je nimi zaplnená celá stránka, je naozaj ťažké sa v takej písmenkovej polievke vyznať.
  6. "Som ambiciózny"
    Človek by o sebe v žiadosti o prácu pochopiteľne neuviedol, že je lenivý, ale nazývať sa ambicióznym nedáva v tomto prípade zmysel. Môže to vyvolať názor, že síce stojíte o ponúkanú pozíciu, ale že čoskoro budete hľadať spôsob, ako postupovať vyššie, pretože nebudete spokojný vo svojej novej úlohe. Tým by ste zamestnávateľa nepotešili.
  7. "Som tímový hráč"
    Kto by ním nechcel byť? Ak neviete pracovať v tíme, tak pravdepodobne žiadnu prácu nezískate. Ale používanie tohto výrazu vás neodlíši od uchádzača pred vami alebo od toho, ktorého životopis nasleduje po tom vašom. Namiesto toho uveďte príklad, ako ste ušetrili spoločnosti čas, peniaze či zdroje vďaka nejakému projektu alebo v spolupráci s ďalšími ľuďmi.
  8. Microsoft Word
    Píšete to vy, píšu to aj všetci ostatní. V dnešnej dobe sa predpokladá, že máte základnú znalosť Microsoft Office. Ak neoplývate expertnou znalosťou konkrétneho programu, nemusíte ho v životopise zmieňovať.
  9. Ja, ja, ja
    Snažte sa vyhnúť zámenám ako ja, môj, my, naše pod. Človek, ktorý prechádza váš životopis vie, že hovoríte o svojich osobných skúsenostiach či schopnostiach, prípadne o spoločnosti, v ktorej ste pracovali. Nie je preto nutné uvádzať zámená.
  10. Moje ciele
    A keď už vynechávate zámená, rovno s nimi vymažte aj svoje kariérne ciele. Ak by ste ich ponechali, vysielate k zamestnávateľovi jasný signál, že sa zaujímate skôr o seba než o spoločnosť, v ktorej chcete pracovať. Keď si váš potenciálny zamestnávateľ prečíta hneď v úvode, čo od neho očakávate a čo chcete, rýchlo ho to schladí.
  11. "Úspešne som ..."
    Predpokladá sa, že všetko, čo zmienite vo svojom životopise, končilo úspechom. Netreba spomínať, že ste "úspešne viedli marketingovú kampaň" alebo "úspešne naplánovali ročný rozpočet".
  12. "Som úprimný"
    Úprimnosť je jedna z tých vecí, ktoré musíte ukázať, nie o nich len hovoriť. Žiadny z uchádzačov o prácu o sebe nenapíše, že nie je čestný.

Prajeme vám veľa úspechov na pohovore.

Viac o téme: Práca Životopis Cv Pracovný pohovor
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, monster

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy