Najlepšie sa majú špecialisti, zákonodarcovia a vedúci pracovníci

Najlepšie sa majú špecialisti, zákonodarcovia a vedúci pracovníci.Najlepšie sa majú špecialisti, zákonodarcovia a vedúci pracovníci. Zdroj: thinkstock.com

Medzi najlepšie zarábajúcich zamestnancov na Slovensku patria ľudia vo veku od 35 do 44 rokov, majú vysokoškolské vzdelanie a pracujú v Bratislave. Najčastejšie sú pritom zamestnaní ako vedúci pracovníci alebo špecialisti v priemysle, obchode, službách, v oblasti informačných technológií, ako aj vo verejnej správe.

Tieto informácie vyplývajú z najnovšej analýzy Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Príjem najlepšie zarábajúcich ľudí pozostáva vo väčšej miere z pravidelných a nepravidelných odmien v porovnaní s "radovými zamestnancami". Lepšie zarábajúci ľudia tiež pracujú viac hodín.

"Podľa údajov z roku 2012 a 2013 najlepšie zarábajúci majú taktiež najvyššiu pravdepodobnosť zostať vo svojej príjmovej skupine z roka na rok," uviedla RRZ.

Kým na to, aby sa zamestnanec kvalifikoval medzi najlepšie platených ľudí, musel v roku 2003 zarobiť 3,8-násobok priemerného príjmu, v roku 2013 už musel zarobiť 4,2-násobok priemeru.

Väčšina najlepšie zarábajúcich ľudí pritom podľa analýzy pracuje v troch hlavných triedach zamestnaní. Sú buď zákonodarcovia či riadiaci pracovníci, ďalej špecialisti a napokon technickí a odborní pracovníci.

"Z pohľadu charakteristiky firiem vyše 65 % najlepšie platených pracuje vo veľkých firmách s viac ako 100 zamestnancami a až 70 % z nich pracuje v Bratislavskom kraji," priblížila RRZ.

Slovenský daňovo-odvodový systém je progresívny. Ako vyplýva z analýzy, najlepšie zarábajúci ľudia odvedú až 8,3 % celkových daní a odvodov zo zamestnaneckých zárobkov, pričom ich príjem predstavuje 6,8 % celkových zamestnaneckých príjmov.

"Priemerne odvedú približne 29 % svojho príjmu do verejných rozpočtov, pričom objem nimi platených priamych príspevkov štátu predstavuje rovnakú sumu ako suma priamych daní a odvodov dolnej štvrtiny zamestnancov na príjmovej škále," dodala RRZ.

Viac o téme: Domáce Naj Špecialista Plat Výplata Zárobok Najlepšie platení Zákonodarca Vedúci pracovník
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy