10 tipov, ako požiadať o zvýšenie mzdy

Netlačte na vášho nadriadeného, aby sa vám ihneď vyjadril k zvýšeniu mzdy. Nechajte mu priestor a vytýčte si spoločný termín, kedy vám poskytne vyjadrenie.Netlačte na vášho nadriadeného, aby sa vám ihneď vyjadril k zvýšeniu mzdy. Nechajte mu priestor a vytýčte si spoločný termín, kedy vám poskytne vyjadrenie. Zdroj: thinkstock.com

Každý pracujúci človek má nárok na zvýšenie mzdy. Žiadosť o jej zvýšene by však mala byť správne načasovaná, aby sa zabránilo nepriaznivým následkom.

 

 

Ponúkame vám 10 tipov, ktoré vám pomôžu získať kladnú odpoveď od vášho zamestnávateľa.

  1. Vyberte si vhodný čas
    Existuje niekoľko podmienok, za ktorých môžete uskutočniť prvý krok k žiadosti o zvýšenie platu. V prvom rade by spoločnosť v ktorej pracujete mala mať kladný hospodársky výsledok, mala by mať dostatok zákaziek alebo objednávok, aby vytvárala zisk. Ak je prvá podmienka splnená, pozrite sa na svoju prácu. Darilo sa posledné obdobie vám alebo vášmu tímu, získali ste pre firmu lukratívnu zákazku? Ak áno, nezabudnite ešte na poslednú vec a tou sú interné pravidlá v spoločnosti. Zistite si, ako je v spoločnosti nastavený systém zvyšovania miezd, až potom požiadajte o zvýšenie platu.
     
  2. Teraz alebo nikdy
    Ak o zvýšenie platu oslovujete vášho nadriadeného, mali by ste tak urobiť, keď je najvnímavejší a najmenej „vystresovaný“. Určite nie je vhodné požiadať o vyšší plat posledný deň pracovného týždňa alebo počas rozhovoru na chodbe. Vhodnejšie je, schôdzku si dopredu naplánovať. Požiadajte šéfa o krátke stretnutie napríklad prostredníctvom emailu.
     
  3. Pripravte si dôvody
    Neexistuje nič horšie, ako byť nepripravený. Pred rozhovorom si pripravte hlavné dôvody zvýšenia platu. Určite by to však nemali byť dôvody, čo si chcete kúpiť do domácnosti alebo ako vám nevychádza planie účtov. Rozhovor o zvýšení mzdy sústreďte iba na jednu vec, vyjadrujte sa jasne a vecne.
     
  4. Poznajte svoju hodnotu v porovnaní s ostatnými
    Do úvahy by ste mali vziať aj vonkajšie faktory. Je to podstatný krok pred žiadosťou o zvýšenie platu. Vo väčšine spoločností je rozhovor o mzde tabu, ak však máte známych, ktorí môžu rozprávať o výške svojej mzdy, spýtajte sa ich na to.
     
  5. Analyzujte pracovný trh
    Zistite si aj situáciu na trhu práce. Ako sa pohybuje priemerný plat na rovnakej funkcii vo vašom odvetví a v regióne?
     
  6. Pripravte si argumenty
    Najväčším argumentov pri rozhovore o plate je vaša produktivita v práci. Zhodnoťte svoje pôsobenie v spoločnosti. Koľko rokov pracujete na danej pozícii, za akých platových podmienok a aké činnosti ste v priebehu rokov vykonávali? Spomeňte si na všetko, o čo ste sa v práci zaslúžili.
     
  7. Pripravte sa na vyjednávanie
    Najprv, ako sa pustíte do rozhovoru o plate s vašim nadriadeným, mali by ste vedieť, o aké zvýšenie platu žiadate. Pripravte si presnú sumu alebo vyjadrenie v percentách. Ak chcete žiadať napríklad o päťpercentné navýšenie mzdy, prekročte túto hranicu napríklad na osem percent, aby ste získali priestor na vyjednávanie. V konečnom dôsledku váš šéf môže pristúpiť na menšie zvýšenie a vy tak neklesnete pod vašu požadovanú sumu.
     
  8. Buďte diplomatickí
    Netlačte na vášho nadriadeného, aby sa vám ihneď vyjadril k zvýšeniu mzdy. Nechajte mu priestor a vytýčte si spoločný termín, kedy vám poskytne vyjadrenie. Tento čas by však nemal presiahnuť viac ako mesiac.
     
  9. Čo v prípade odmietnutia
    Buďte pripravení aj na negatívnu odpoveď od svojho nadriadeného. Ak nezískate zvýšenie mzdy, žiadajte napríklad ďalšiu kompenzáciu, ako napríklad preplatenie vyššej sumy stravných lístkov.
     
  10. Čo v prípade pozitívnej odpovede
    Ak ste boli úspešní pri rokovaní o zvýšení platu, gratulujeme. Nie je jednoduché získať navýšenie platu o 5 percent, ak sa vám to však podarilo, môžete poradiť aj druhým ľuďom, ako ste dosiahli zvýšenie.
Viac o téme: Zamestnanec Plat Mzda Zvýšenie Nadriadený Žiadosť Vyjednávanie Navýšenie O
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Toptipsnews.com
 
Staršie správy
Staršie správy