Slová, ktorým sa radšej vyhnite pri rozhovore o mzde

Ospravedlňovanie nepatrí do miestonosti o vyjednávaní platu.Ospravedlňovanie nepatrí do miestonosti o vyjednávaní platu. Zdroj: photl.com

Spomínate si na vašu poslednú pracovnú pozíciu a aký plat ste mali v tomto zamestnaní? Vyjednali ste v aktuálnom zamestnaní vyššiu mzdu? Existuje nepísané pravidlo, že každá zmena zamestnania so sebou prináša vyšší plat.

O predstave o výške mzdy sa najčastejšie rozprávate na pracovnom pohovore a pri vyjednávaní o zvýšení platu v aktuálnom zamestnaní. Kým v prvom prípade dostanete priestor na vyjadrenie sa, v druhom prípade by ste si mali počkať na správne načasovanie. O zvýšenie platu nežiadajte v čase, kedy sa firme nedarí, nemá uzatvorené dostatočné množstvo obchodov a nespĺňa plány na dosiahnutie požadovaného hospodárskeho výsledku.

Ak sa však práve rozhodujete, že zmeníte zamestnanie, máte šancu, aby ste si vyjednali vyšší plat. Právnička a prispievateľka v magazíne Forbes Victoria Pinchon vám poradí, akým slovám by ste sa mali vyvarovať pri rozhovore o výške platu.
 

  1. Ospravedlňujem sa
    Ženy sa zvyčajne ospravedlňujú za zbytočné a nepodstatné veci. Ospravedlnenie nepatrí do vyjednávacej miestnosti, pretože znižuje váhu argumentu. V žiadnom prípade pri vyjednávaní mesačnej mzdy, či už v novom zamestnaní alebo v súčasnom zamestnaní, nepoužívajte vetu ako: „Ospravedlňujem sa, že si pýtam vyššiu čiastku peňazí, ale mám pocit, že si ju zaslúžim.“
     
  2. Moja trhová cena je...
    Ak sa už raz pustite do vyjednávania vašej mzdy, musíte si byť istí sumou, ktorú ste povedali pred zamestnávateľom. Nemôžete spochybňovať sumu, ktorú ste už vyriekli. Na pochybnosti bol čas pred samotným rozhovorom, kedy ste si mohli zistiť priemerný plat na vašej pracovnej pozícii. Nie je na tom nič zlé, ak si napríklad rozhovor o vyjednávaní nacvičíte s kamarátom alebo známym. Potom by ste nemali byť zaskočení argumentmi druhej strany. Buďte preto pripravení na každú jednu otázku ohľadom mzdy.

    Na pracovnom pohovore je to jednoduchšie. Svoju požadovanú sumu vyrieknete pred manažérom alebo personalistom. Vtedy môžete dostať otázku, aká je vaša minimálna a aká maximálna požadovaná suma. Ak však žiadate o vyšší plat v súčasnom zamestnaní, mali by ste si rozhovor o zvýšení platu načasovať na správny čas.
     
  3. Áno, prijímam
    Ak ste v pozícii osoby, kedy vám cenu práce navrhuje druhá strana, túto ponuku hneď neprijímajte. Je vhodné uskutočniť si prieskum o výške platu podľa vášho odvetvia, aby ste mali prehľad. Keď si však nie ste istí výškou mzdy a chcete si to premyslieť, môžete slušne odmietnuť druhú stranu zo slovami: „Cením si vašu ponuku, ale musím si to ešte rozmyslieť.“
     
  4. Nie
    Slovo „nie“ je tak silné, že ak sa rozhodnete odmietnuť návrh, uzatvoríte celý rozhovor a zároveň aj celú dohodu o vyjednávaní. Nepoužívajte slovo „nie“ ani v prípade, ak budete cítiť, že ste sa ocitli v slepej uličke. Nechajte si priestor na diskusiu a rozhovor radšej uzatvorte so slovami, že potrebujete čas na rozmyslenie.

Hľadáte si pracovné ponuky, pri ktorých je uvedená mzda? Pozrite si ich na pracovnom portáli.

 

Viac o téme: Rozhovor Interview Komunikácia Plat Mzda Vyjednávanie Ohodnotenie Vyjednanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj:

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy