Pracovný deň bez stresu

trhtrh

Poznáte ten pocit keď vám chýba energia v práci, keď vám všetko prerastá cez hlavu, nič nestíhate , snažíte sa „prežiť “ do konca pracovnej doby a cítite sa vystresovaný ? Ak áno určite vás poteší, že takéto pocity trápia občas každého.

Stres v práci, duševná i telesná záťaž sú do istej miery faktory, ktoré výrazne ovplyvňujú výkony človeka. Možno si poviete, že práve stres vám bráni v kvalitnom pracovnom výkone, ale nie je tomu vždy tak. Všetky uvedené faktory pôsobia na človeka motivujúco a podnecujú ho k ďalším výkonom. Ale niekedy nastáva chvíľa, keď už človeku nepomáhajú, práve naopak, ničia ho a vysávajú z neho všetku energiu. Zvládnuť takéto obdobie môžeme len v prípade, ak si začneme viac všímať seba a pozornosť upriamite na svoj pracovný štýl. Chcete vedieť ako úspešne zvládnuť stres a ušetriť si tak kopec energie? Ponúkame vám zopár elementárnych rád, s ktorými sa vám to zaručene podarí.

Dôležité je správne dýchanie.

Je dobré poznať techniky dýchania, ktoré uvoľňujú stres ako napríklad zhlboka dýchať (z hĺbky brušnej dutiny sa pomaly nadýchnuť potom pomaly vydychovať a uvoľniť napätie a strach). Ak dýchate len povrchovo znamená to, že svoje pľúca v skutočnosti vzduchom nenapĺňate . Tento spôsob dýchania má za následok rastúcu frekvenciu dýchania a pulzu.

Naučte sa koncentrovať.

K tomu, aby sme boli výkonní, prispieva v neposlednom rade schopnosť koncentrovať sa. Žiaľ, nie vždy sa dokážeme sústrediť na prácu tak, akoby sme chceli. Občas nám myšlienky uletia iným smerom a nechcú sa vrátiť späť. Ak sa človek dokáže výborne sústrediť na prácu, v porovnaní s ostatnými, ktorým táto schopnosť chýba, dospeje k rovnakému výsledku, ale za kratší čas. Na koncentráciu vplýva:
- dostatok kyslíka a tekutín, preto pravidelne vetrajte a dodržiavajte pitný režim
- správna životospráva, preto sa naučte raňajkovať. Získate tak potrebnú energiu. Vyvarujte sa ťažkým jedlám, ktoré vyvolávajú únavu a ospalosť.
- prestávky v práci, náš mozog sa dokáže naplno sústrediť na určitú vec maximálne deväťdesiat minút vkuse a potom potrebuje oddych. Po krátkej desaťminútovej prestávke znova „naskočí“ a my sme opäť schopní plnohodnotného výkonu. ( vyložte si nohy, počúvajte hudbu, vychutnať si šálku čaju, choďte sa prejsť...)

Naplánujte a zorganizujte si svoj čas.

Ak sa naučíte realisticky naplánovať si svoj čas, rozdelíte si pritom svoje aktivity na pracovné a súkromne, podarí sa vám úspešne vyhnúť sa stresu. Neplánujte si pracovný deň plný termínov, naopak, rátajte s prestávkami a chvíľami na oddych. Buďte však naozaj realistický! Na papieri sa toho dá zvládnuť veľa, ale reality je zväčša iná. Plánujte veľkoryso a s časovou rezervou, aby vás stretnutie, ktoré sa predĺži nevyviedlo z konceptu. Váš starostlivo pripravený plán by bol odrazu v troskách.
Navrhnite si taký plán, ktorý môžete splniť! Aj tu platí, nesnažte sa stihnúť príliš veľa vecí naraz a nechajte si priestor aj pre neočakávané udalosti. Urobte si hrubý odhad čo vás v daný pracovný deň čaká, čo musíte stihnúť, aké termíny či schôdzky vás čakajú...

Viac o téme: Navody
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy