1 vec, ktorú určite potrebujete, ak sa cítite byť v strese

Pracujete v stresujúcom prostredí, zameranom na výkon a výsledky? Očakáva sa od vás, že budete rýchly, efektívny a neomylný? Cítite sa vyčerpaný, no máte pocit, že nemôžete poľaviť? Našli ste sa v tomto opise? Potom zaraďte do svojho To-Do listu všímavú pauzu.

Ako môže pomôcť pauza, keď je problémom práve málo času?

Aktuálna doba je zrýchlená a stres či vyhorenie sú už bežné pojmy. Práve vo chvíli, keď máte pocit, že nestíhate a nemáte na nič čas… sa potrebujete zastaviť a spomaliť tempo.  

Už aj pár minútová všímavá pauza dokáže uvoľniť napätie v tele a upokojiť rozbehnutú myseľ. Dokáže vás vytrhnúť z kolotoča nekončiacich požiadaviek a negatívnych myšlienok. Ukotví vás v prítomnosti a vy sa tak môžete spojiť sami so sebou. Keď sa vaša myseľ stíši, budete počuť, čo vám hovorí vaše telo. Vnímanie varovných signálov, ktoré nám telo vysiela, je totiž prevenciou vyhorenia.   

Ako na to?

  1. Vyhraďte si čas

Stačí pár minút. Nečakajte však, kým sa objaví voľná chvíľa. Vytvorte si vedome priestor, ktorý nebudete venovať práci, ale sami sebe. Môže to byť počas obeda, medzi stretnutiami alebo keď si pôjdete urobiť kávu. Cieľom je, aby sa vaša myseľ nevenovala pracovným povinnostiam.

  1. Venujte plnú pozornosť 1 činnosti

Už ste možno počuli, že multitasking nefunguje. Keď sa snažíme robiť viac vecí naraz, nerobíme naplno ani jednu. Vyberte si jednu činnosť, ktorej budete venovať celú svoju pozornosť. Skúste odložiť telefón počas obeda alebo pitia kávy a vnímajte len chute, vône, pocity v tele. Doprajte si krátku všímavú prechádzku či strečing. Alebo si len zatvorte oči a pár krát sa vedome zhlboka nadýchnite a vydýchnite.     

Doprajte si pauzu kedykoľvek sa budete cítiť zahltený a vyčerpaný. Takáto pauza môže znížiť stres, zlepšiť rozhodovanie a spoluprácu s ostatnýmivďaka čomu budete v práci efektívnejší. Nečakáte predsa od auta, že bude šlapať, bez toho, aby ste ho natankovali. Nevyžadujte to ani od seba.

Autor: Tatiana Barillová - kvalifikovaný lektor všímavosti (mindfulness) - www.mindfully.sk

Tatiana pôsobila vyše 15 rokov v oblasti ľudských zdrojov. Dnes sa naplno venuje téme Mindfulness. Mindfulness je základná ľudská schopnosť, ktorá nás vracia z preťaženej mysle k vnímaniu a cíteniu, z minulosti a budúcnosti späť do prítomnosti. Mindfulness je účinná technika a spôsob nastavenia mysle na zvládanie každodenného stresu, (nielen) pre ľudí, ktorí sú preťažení, hľadajú cestu, ako opäť získať ľahkosť bytia, radosť a rovnováhu v pracovnom, osobnom či rodinnom živote.

 

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy