Čo je "digitálna demencia"? Ohrozuje vás viac, než si myslíte

Používate vy alebo niekto z vašich blízkych nadmerne mobil, tabliet alebo počítač? Hrozí digitálna demencia. Tento termín označuje úbytok kognitívnych schopností spojený s nadmerným používaním elektronických zariadení. Môže mať vážne dôsledky na naše zdravie a schopnosť fungovať v každodennom živote.

Termín ‚digitálnej demencie' prvýkrát vyslovil neurovedec Manfred Spitzer, ktorý sa snažil poukázať na to, nakoľko negatívne elektronické zariadenia ovplyvňujú funkciu nášho mozgu. Podľa neho nadmerné sledovanie najrôznejších obrazoviek vedie k zníženej koncentrácii, pozornosti, schopnosti učiť sa a taktiež negatívne ovplyvňuje našu pamäť. Používanie elektronických zariadení je tiež často spájané so sedavým spôsobom života, ktorý vedie k obezite a ďalším zdravotným problémom. Podľa výskumov aj zvyšuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby.

Vplyvy na kognitívne funkcie

Digitálna demencia ovplyvňuje našu schopnosť pamätať si informácie a učiť sa nové veci. Štúdie ukazujú, že nadmerné používanie digitálnych zariadení má negatívny vplyv na našu dlhodobú pamäť a schopnosť spracovávať informácie. Ľudia, ktorí trávia príliš veľa času online, mávajú problémy s udržaním pozornosti a koncentráciou, čo môže mať vplyv na ich výkonnosť v škole alebo práci.

Súvisiace zdravotné riziká

Okrem digitálnej demencie existuje množstvo ďalších zdravotných rizík spojených s nadmerným používaním elektronických zariadení. Patrí sem napríklad syndróm suchého oka spôsobený dlhým pohľadom na obrazovku, bolesti hlavy a migrény spôsobené žiarením modrého svetla a narušenie spánkového cyklu spôsobené používaním elektroniky pred spaním.

Odporúčania pre zdravé používanie elektronických zariadení

Stanovte si časové limity 

Je dôležité stanoviť si limity pre používanie elektronických zariadení, aby sme minimalizovali riziká spojené s vystavením digitálnym obrazovkám. Niekoľkokrát denne si určite časové rámce, kedy budete aktívne používať telefón, počítač alebo tablet. Môžete si napríklad stanoviť pravidlo, že sa na sociálne siete pozriete iba dvakrát denne počas 30 minút. Dôležité je dodržiavať tieto limity a neustále si ich pripomínať. 

Robte pravidelné prestávky

Pravidelné prestávky od elektronických zariadení sú kľúčové pre odpočinutie očí a mozgu. Každú hodinu si urobte krátku prestávku, počas ktorej sa vzdialite od obrazovky a zameriate sa na inú činnosť. Môžete si napríklad urobiť krátku prechádzku okolo domu, pretiahnuť sa, urobiť si šálku čaju alebo jednoducho zavrieť oči a niekoľkokrát hlboko dýchať. Pravidelné prestávky pomáhajú znížiť únavu očí a zlepšiť koncentráciu.

Používajte filtre 

Inštalácia filtrov na modré svetlo na vaše elektronické zariadenia je jedným z efektívnych spôsobov, ako minimalizovať negatívne dopady žiarenia modrého svetla na vaše oči a spánok. Tieto filtre znižujú množstvo modrého svetla, ktoré sa dostáva do vašich očí, čím znižujú riziko únavy očí a poruchy spánku. Môžete si ich jednoducho nainštalovať na svoje zariadenia a aktivovať ich v nastavení displeja.

Buďte aktívny

Zapojenie sa do aktivít, ktoré nevyžadujú používanie elektronických zariadení, je skvelý spôsob, ako vyvážiť váš čas strávený online. Vyhľadajte koníčky a záujmy, ktoré vás napĺňajú a bavia, a venujte im čas a pozornosť. Môžete sa napríklad venovať športu, čítaniu kníh, maľovaniu, vareniu alebo zahradničení. Aktívne činnosti nielenže zlepšujú vaše fyzické a duševné zdravie, ale taktiež vám umožňujú oddýchnuť si od digitálneho sveta a nabrať novú energiu.

Udržujte zdravý životný štýl

Zdravý životný štýl je kľúčom k prevencii negatívnych dopadov nadmerného používania elektronických zariadení. Pravidelná fyzická aktivita, vyvážená strava a dostatok spánku sú základnými piliermi zdravého životného štýlu. Snažte sa každý deň venovať aspoň 30 minút cvičenia, jesť vyváženú stravu bohatú na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty a zdravé tuky a dodržiavať pravidelný spánkový režim s minimálne 7 až 8 hodinami spánku denne. 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Trend Zdravie Práca Digitálna demencia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED, fitzivot
 
Staršie správy
Staršie správy