Slovenská doprava má nedostatok zamestnancov: Doplniť ich majú cudzinci

Na Slovensku už dlhodobo evidujeme nedostatok pracovnej sily na pozíciách vodič autobusu a vodič ťažného nákladného vozidla vo vnútroštátnej a medzinárodnej doprave. Keďže ide o veľmi dôležité pozície nevyhnutné pre plynulý chod domácich a zahraničných dodávateľsko-odberateľských vzťahov, štát ponúkol náhradné riešenie. Chce zamestnať viac cudzincov.

Vláda SR schválila nariadenie, ktoré obnovuje režim udeľovania národných víz pre štátnych príslušníkov vybraných tretích krajín. Cieľom je možnosť zamestnať u nás vodičov autobusovej a kamiónovej dopravy. Vďaka tomuto nariadeniu vlády môžu získať národné víza na účel zamestnania občania Bieloruska, Srbska, Severomacedónskej republiky, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Gruzínska, Arménska, Moldavska, Ukrajiny, Kirgizska, Kazachstanu, Turkménska, Tadžikistanu, Uzbekistanu a Azerbajdžanu.

Slovensko chce udeliť viac ako 5-tisíc pracovných víz

Slovenská republika udelí v roku 2023 najviac 150 národných víz pre vodičov autobusu a najviac 5 000 víz pre vodičov kamiónu. “Tieto kvóty vychádzajú z porovnania vývoja voľných pracovných miest a počtu záujemcov o tieto povolania. Nariadenie tak umožňuje naplnenie polovice voľných pracovných miest v povolaní vodič kamiónovej dopravy a takmer tretiny na pozícii vodič autobusu,” informuje Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

Nejde o prvý raz, kedy Slovensko udeľuje takéto víza. Pilotný režim bol zavedený v apríli minulého roku. V roku 2022 bolo udelených celkovo 1 155 národných víz pre záujemcov o tieto profesie.

 

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy