Plánujete návrat do zamestnania a zvažujete umiestniť dieťa do škôlky? Ako postupovať a vyvarovať sa chybám

Končí vám rodičovská dovolenka? Alebo aj váš rodinný rozpočet poznamenala inflácia, neustále zdražovanie a aktuálna finančná situácia vám nedovoľuje už zostať s dieťaťom doma? Každopádne nastal ten správny čas poobhliadať sa a popremýšľať nad vhodnou škôlkou pre vašu ratolesť.

  • Aké sú aktuálne pravidlá umiestnenia dieťaťa na predprimárne vzdelávanie?
  • Akých chýb sa vyvarovať a na čo si dať obzvlášť pozor?
  • Môžem poslať žiadosť do viacerých predškolských zariadení?
  • Aké podmienky musím splniť pre prijatie dieťaťa do škôlky?
  • Kto rozhoduje o umiestnení dieťaťa v škôlke?

Pokiaľ vám napätý rodinný rozpočet nedovoľuje „luxus“ zvaný súkromná škôlka je dosť možné, že budete mať veľký problém umiestniť svoje dieťa do štátnej škôlky. Predškolských zariadení je málo a bojujú s obmedzeným počtom detí, ktoré môžu prijať.

Aké sú kritéria na prijatie dieťaťa do škôlky?

  • Zo zákona musí riaditeľ prednostne prijať dieťa, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné, t.j. do 31.08. 2023 dosiahne vek 5 rokov.
  • Školský zákon povoľuje prijať dieťa od veku 3 rokov, no v niektorých prípadoch sa vyžaduje dovŕšenie tejto vekovej hranice najneskôr do 31.8. 2023.
  • Výnimočne možno prijať dieťa od dovŕšenia 2 rokov veku, ak to dovoľuje kapacitné a personálne vybavenie materskej školy. Mladšie dieťa nemôže prijať riaditeľ za žiadnych okolností, jednalo by sa o porušenie zákona.
  • Ďalšie kritéria si môže určiť samotný riaditeľ, jedná sa napríklad o prednostné prijatie detí, ktorých starší súrodenec už navštevuje dané predškolské zariadenie. Obvykle sú všetky zverejnené s termínom podania žiadostí.
  • Za kritérium zo zákona nesmie byť pokladané, či sa matka vracia do zamestnania, alebo či sú obaja rodičia zamestnaní.
  • Kritériom prijatia podľa zákona nesmie ani byť fakt, či má dieťa trvalý pobyt v okolí škôlky, ak sa nejedná o povinné predprimárne vzdelávanie. Tieto obavy majú najčastejšie rodičia, ktorí sa odsťahovali za zamestnaním do iného mesta a nemajú zmenené trvalé bydlisko.
  • Ak chcete zvýšiť šance na prijatie vášho dieťaťa, žiadosť môžete podať do viacerých škôlok, zákon v tomto prípade nelimituje počet.
  • Neexistuje poradovník v prijímaní žiadostí, tj. čas a termín odovzdania prihlášky nehrá rolu.
  • Škôlky môžu prijímať deti aj počas roka, ak im to povoľujú aktuálne kapacity. Tým pádom mamičky nemusia čakať s nástupom do práce na začiatok nového školského roka.
  • Obzvlášť tí najmenší budúci škôlkari musia spĺňať základné kritéria na prijatie (byť odplienkovaní, dokázať sa obliecť, obuť či najesť atď.)

Aké sú podmienky na prijatie dieťaťa?

Termín podania žiadostí o prijatie do škôlky by mal byť zverejnení v mesiacoch marec až apríl. Všetky potrebné informácie nájdete vylepené na budove alebo internetovej stránke danej škôlky. Máte dve možnosti, buď si ju priamo stiahnete alebo si ju osobne vypýtate.

Súčasťou prihlášky je potvrdenie od pediatra o zdravotnom stave a povinnom očkovaní. Jedná sa o posúdenie zdravotnej spôsobilosti dieťaťa k nastúpeniu do predškolského zariadenia. Tu sa pripravte na 2 - 5 eur za každé potvrdenie, samozrejme v závislosti od konkrétneho pediatra. Potvrdená prihláška sa následne odovzdá, ideálne osobne v stanovený termín zápisu, v závislosti od konkrétnej škôlky (1. až 31. mája), prípadne poštou alebo elektronicky. Nie je potrebné, aby sa dieťa osobne zúčastnilo zápisu.

Riaditeľ nemôže prijať žiadosť bez potvrdenia zdravotnej spôsobilosti. Neabsolvovanie niektorého z povinných očkovaní nesmie byť dôvodom neprijatia dieťaťa.

O prijatí dieťaťa rozhoduje výhradne riaditeľ školy, samozrejme okrem predškolákov s povinným nástupom, tých musí uprednostniť podľa zákona. Bohužiaľ, dôvodom na prijatie nie je ani fakt, že sa mamičke končí rodičovská dovolenka a musí sa vrátiť do zamestnania.

Nezabudnite sa informovať ohľadom adaptačného procesu postupného začlenenia do kolektívu. Ten môže prebiehať individuálne podľa osobnosti dieťaťa, v priemere asi dva týždne. V tomto prípade, sa musíte pripraviť, že z hľadiska Zákonníka práce neexistuje nárok voľno zo zamestnania. Máte možnosť buď využiť neplatené voľno, alebo čerpať dovolenku nahromadenú počas materskej dovolenky.

Neprijali vám na prvýkrát dieťa? Nevešajte hlavu, proti rozhodnutiu je možné sa odvolať! Zamietnutie prijatia nie je definitívne, v mnohých prípadoch dochádza k uvoľneniu miest, a tým pádom k vytvoreniu priestoru na prijatie ďalších škôlkarov. Ideálne je zostať naďalej v kontakte s riaditeľom, prípadne napíšte oficiálne odvolanie.

  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy