Vedci prišli na spôsob, ako zaručene odhaliť klamára: Prešli by ste testom?

Tím vedcov zložený z medzinárodných expertov počas nového výskumu prišiel na to, že ľudí, ktorí klamú, prezrádza ich reč tela. Klamára totiž prezrádza okrem už známych vzorcov v správaní tiež to, že svojimi pohybmi napodobňuje človeka, ktorému podsúva nepravdivú informáciu.

Najnovší výskum medzinárodného tímu vedcov naznačuje, že človeka, ktorý klame, je možné odhaliť vďaka jeho pohybom. Vedci totiž zistili, že človek, ktorý nehovorí pravdu, nevedomky napodobňuje pohyby osoby, ktorej nepravdivé informácie oznamuje. Vedci zverejnili výsledky svojho výskumu v odbornom časopise Royal Society Open Science.

Lož je prakticky neoddeliteľnou súčasťou ľudskej existencie a doteraz sa vedcom nepodarilo určitú formu klamstva zistiť u žiadneho iného tvora na planéte. Ruka v ruke s ľudskou túžbou dozvedieť sa pravdu, bolo vykonané už nespočetné množstvo rôznych výskumov, prostredníctvom ktorých sa vedci snažili rozkľúčovať vzorce, ktoré by lož odhalili.

Túžba dozvedieť sa pravdu

V minulosti tak smerovalo mnoho investícií práve do tejto oblasti, či už sa jednalo o vývoj elektronických detektorov lži, alebo len výskumov, ktorých cieľom bolo zistenie indícií vedúcich k odhaleniu klamára. Žiadne z týchto riešení však nie je stopercentné, a preto vedci stále bádajú, ako lož bezpečne odhaliť.

Vedci sa preto zamerali v novom výskume nielen na osobu, ktorá klame, ale aj na tú osobu, ktorej je lož podávaná, a došli k prekvapivému zisteniu. Tomu predchádzal náročný experiment, do ktorého zapojili dobrovoľníkov z radov študentov vysokých škôl. Vedci počas experimentu študentom úmyselne podávali nepravdivé informácie. V rámci následných rozhovorov medzi študentmi potom vedci pomocou akcelerometrov zachytili, že osoba napodobňovala gestikuláciou svoj náprotivok, ktorému klamala.

Najjednoduchšia forma mimiky

Experiment preukázal, že keď opýtaní ľudia klamali, vo veľkom percente prípadov napodobňovali pohyby osoby, ktorej lož odovzdávali. Zároveň tiež platilo, že čím sofistikovanejšia lož, tým presnejšie a početnejšie bolo napodobňovanie pohybov. Podľa vedcov je to spôsobené tým, že vierohodná lož vyžaduje vysokú mieru koncentrácie a telo bez vedomia mozgu hľadá určitú mimiku, ktorej najjednoduchšou podobou je práve imitácia toho, čo človek vidí.

Viac o téme: Test Výskum Odhalenie Klamstvo Vedci Lož. pravda
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, plusmagazine

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy