Jedináčik, prvorodený či najmladší: Poradie v akom ste sa narodili, predurčí vašu kariéru

Psychológovia sa podľa Child Development Institute zhodujú, že poradie, v ktorom sa narodíte dokáže do veľkej miery ovplyvniť, akým človekom sa stanete. Či ste prvorodení, prostrední, najmladší, jedináčik, alebo pochádzate z dvojčiat, každá z týchto pozícii v rámci rodiny vás ovplyvní inak. Aký efekt majú na vašu kariéru?

Prvorodení

Najstaršie deti v rodine musia vynikať v škole, aspoň rodičia na ne kladú v tejto oblasti vysoké nároky. Majú o 16% vyššiu šancu ako ich súrodenci získať niekoľko titulov, čo súvisí aj s ďalším postupom v kariére. Volia zamestnania, ktoré vyžadujú vyšší level vzdelania ako napríklad medicína či ekonómia a sú zvyknutí prekonávať sa i pracovať dovtedy, kým nedosiahnu vrchol. Väčšina výkonných riaditeľov sa narodila ako prvorodení.

Prostrední

Prostrední súrodenci sú z domu zvyknutí vychádzať s rôznymi typmi ľudí, a preto inklinujú k zamestnaniam, ktoré vyžadujú interpersonálne zručnosti či skupinovú spoluprácu. Stredným deťom sa darí v sociálnej sfére ako i v profesionálnom športe.

Najmladší

Zvyknutí dostať všetko, čo si zmyslia i na množstvo pozornosti, miláčikovia rodiny zvyknú inklinovať k umeleckej a tvorivej pracovnej činnosti ako napríklad herectvo, maliarstvo či písanie kníh. Keďže rodičia na najmladších kladú menej nárokov, v škole sa zvyknú flákať.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstockphotos.com

Jedináčikovia

Jedináčikovia podobne ako prvorodení majú tendenciu ísť tvrdo za úspechom. Prácou zvyknú prekonávať obavy zo straty pozície na vrchole a v očiach svojich rodičov.

Dvojčatá

Dvojčatá vynikajú najmä v zamestnaniach, v ktorých môžu pracovať spolu, pretože ich spája silné puto. Nemajú potrebu navzájom súperiť a čas najradšej trávia v spoločnosti toho druhého. Najviac sa im darí v podnikaní.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy