Ako zarobiť viac peňazí? Tipy na skvelo platené pozície

To, čo všetci chceme v kariére, je sebarealizácia a slušný plat. Vždy nám hovoria, že musíme mať prácu, ktorá nás baví a napĺňa. Bohužiaľ, mnohé práce, ktoré sú spoločensky prospešné, ako napríklad učiteľstvo, sociálna práca alebo práca v neziskovom sektore, vám neprinesú milióny. Ale také programovanie, to by mohlo! V tomto článku sa dozviete, akými ďalšími povolaniami si môžete v najbližších rokoch slušne zarobiť.

Ako zarobiť peniaze?

Väčšina ľudí ukončí štúdium, pošle životopis a zamestná sa. Kedysi ľudia strávili celý život u jedného zamestnávateľa. V súčasnosti však mileniáli menia trh práce, a tak sa stáva, že v snahe o vyšší plat a spokojnosť meníme zamestnanie každých niekoľko rokov. V zásade si môžete zarobiť peniaze týmito spôsobmi:

  • získať prácu na plný alebo čiastočný úväzok,
  • nájsť si prácu na čiastočný úväzok 
  • prevádzkovať vlastné podnikanie,
  • pracovať ako živnostník,
  • vytvárať pasívny príjem (akcie, prenájom nehnuteľností, pôžičky a investície P2P atď.)

Tipy na dobre platené pracovné miesta

Ak chcete využiť zamestnanecké výhody a istoty, ktoré vám môže ponúknuť len zamestnávateľ, budete chcieť vedieť, v ktorých oblastiach si môžete na súčasnom trhu zarobiť balík peňazí. Vybrali sme trinásť povolaní, ktoré budú v roku 2024 veľmi dobre platené a prinesú na váš bankový účet veľa peňazí.

Najlepšie platené pracovné miesta so školami a praxou

Riadiaci letovej prevádzky 

Sen mnohých chlapcov a s priemerným platom okolo 5000 EUR aj jedno z najlepšie platených zamestnaní v krajine. Na prijatie do kurzu v leteckej škole vám stačí stredoškolské vzdelanie. Jediným problémom je, že každý rok sa prihlási niekoľko stoviek uchádzačov. Čo potrebujete? Perfektnú angličtinu, vek do 28 rokov a predovšetkým neuveriteľnú odolnosť voči stresu.

Riaditelia spoločností a inštitúcií 

Väčšinou je to beh na dlhé trate. Je nezvyčajné, aby ste pri týchto ambíciách nemali vysokoškolské vzdelanie. Najdôležitejšou vlastnosťou je však charizma, ktorú budete potrebovať, keď budete stúpať po kariérnom rebríčku. Musíte byť tiež obrnení proti stresu a mať skvelé organizačné a komunikačné schopnosti. Samozrejme, záleží na tom, pre akú spoločnosť pracujete, ale priemer, s ktorým prichádzajú hlavní šéfovia firiem, sa pohybuje okolo 4500 EUR.

Vrcholoví štátni zamestnanci a úradníci v oblasti obrany a národnej bezpečnosti a požiarnej ochrany

Ich platy sa pohybujú okolo 4000 EUR a spolu s touto pozíciou prichádza aj značná spoločenská prestíž. Na dosiahnutie tejto pozície budete musieť pracovať až 20 rokov.

Hlavní lekári a vedúci zdravotnícki pracovníci

Ďalšie platené zamestnanie, ktoré vám prinesie plat viac ako 4000 EUR. Dokázali by ste zachraňovať životy a riadiť celé oddelenie? Mimochodom, viete, aký je rozdiel medzi mzdou a platom?

Riaditelia IT a riaditelia 

Ak programujete, určite sa nezastavte. Ak budete postupovať po kariérnom rebríčku, jedného dňa by ste mohli ako riaditeľ IT oddelenia akejkoľvek spoločnosti zarábať v priemere okolo 4000 EUR mesačne. Alebo aj oveľa viac. V súčasnosti má IT oddelenie takmer každá spoločnosť a s čoraz väčším počtom implementácií technológií sa význam tejto pozície bude len zvyšovať.

Skvele platené pracovné miesta, ktoré sa dajú ľahko získať

Ste absolventom strednej školy, ktorý už nechce študovať a chce vedieť, v akom odbore sa zamestnať? Na tieto pozície vás často prijmú aj bez skúseností alebo školy, zaplatia vám kurz alebo vás sami zaškolia, a ak sa osvedčíte, nebudete žiť zle. Medzi najlepšie platené pracovné miesta patria napr:

  • Vodiči nákladných áut a kamiónov,
  • Vývojári a vývojári,
  • Dozorcovia a vedúci predajní,
  • Obchodní zástupcovia a agenti,
  • Realitní agenti a makléri,
  • Policajti a policajtky,
  • Audítori a audítorky,
  • Vodiči a vodičky električiek.

Existuje mnoho pracovných miest, ktoré ponúkajú nadpriemerný plat a niektoré z nich môžete získať ľahko a pomerne rýchlo. Pozrite si aktuálnu ponuku pracovných miest a možno už o dva mesiace nájdete oveľa príjemnejšiu výplatu. 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy