Ako zanechať skvelý prvý dojem: 7 inteligentných trikov

Ľudia sa rozhodnú, či s vami chcú pracovať do dvoch sekúnd od momentu, kedy vás prvý krát stretnú. V tomto krátkom čase si druhá strana o vás vytvorí názor na základe vášho vzhľadu, vašej reči tela, vášho správania a toho, ako ste oblečený. Tieto prvé dojmy môžu byť takmer nezvrátiteľné, preto je dôležité, aby ste sa uistili, že za tieto dve sekundy dokážete na ľudí urobiť dobrý dojem. Nižšie nájdete jednoduchý návod, ako tieto dôležité chvíle ovplyvniť vo váš prospech.

Udržujte sa fit

Úroveň vašej energie závisí od vášho celkového zdravotného stavu. Ak ste unavený, môžete si byť istý, že budete vyzerať unavene - najmä pod stresom z úvodného stretnutia. A ak budete vyzerať unavene, ostatní ľudia sa rýchlo rozhodnú, že ste príliš slabý na to, aby ste prácu zvládli.

To neznamená, že musíte byť kulturista, musíte však byť dostatočne zdravý, aby ste mohli byť ostražitý, schopný a zainteresovaný.

Overte si firemnú kultúru

Rôzne priemyselné odvetvia majú rôzne normy týkajúce sa toho, čo je vhodné z hľadiska osobného vzhľadu a správania pri stretnutí. Napríklad dať si luxusný oblek do predajne s elektronikou môže pôsobiť ako posmech. Podobne to funguje aj v rôznych regiónoch po celom svete, v ktorých fungujú rôzne pravidlá. Zistite čo sa od vás očakáva ešte pred osobným stretnutím.

Vysielajte jasné signály

Nezabúdajte, že komunikujete aj pomocou vášho vzhľadu. Ľudia robia rýchle úsudky na základe oblečenia, doplnkov a vecí ako vaše: hodinky, šperky, aktovky, make-up, tón pleti, výraz tváre atď.

Pokiaľ je to možné, uistite sa, že vedome vytvárate sadu vizuálnych signálov, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou oznamujú, že ste typ človeka, s ktorým je vhodné spolupracovať.

Ako zanechať skvelý prvý Galéria fotiek (2)

Vytvorte ten najlepší pozdrav

Váš pozdrav má tri časti: váš úsmev, vaše slová a podanie ruky (alebo predklon v niektorých častiach sveta). Výskum je kľúčový: Napríklad, niektoré kultúry považujú zubaté úsmevy za vulgárne. Vaše slová by mali byť primerane formálne (alebo neformálne). Potrasenie rukou by malo byť skôr pevné, ale nemusíte zas nikomu rozdrviť ruku.

Zistite čo chcete

Obrovská časť prvého dojmu závisí od toho, či si myslíte, že ste si istý sám sebou a viete, čo ponúkate. Ľudia vedia vycítiť, či ste skutočne pripravený, alebo to len predstierate. Preto je dôležité vedieť, čo chcete dosiahnuť na stretnutí a byť pripravení to dosiahnuť. Dôkladná príprava vytvára postoj, ktorý ticho komunikuje, že ste dôveryhodný a spoľahlivý.

Nacvičte si svoj nástup

Teraz, keď ste pripravili všetky časti,  vyskúšajte si ako vám padne vybrané oblečenie, nástup do miestnosti, podanie ruky aj pozdrav. Zistíte tak, kde máte nedostatky a všetko dosiahnete do dokonalosti. Ak je to možné, natrénujte si pohovor s niekým, kto je vám blízky a získajte od nich spätnú väzbu.

Upravujte svoj prístup podľa potrieb

Keďže prvé dojmy sú pre úspech také dôležité, budete chcieť sledovať výsledky svojho úsilia. Po každom úvodnom stretnutí si všimnite reakcie ľudí, ktorých ste práve stretli. Venujte pozornosť výrazom tváre, slovám a následnému správaniu. Ak je to možné požiadajte o spätnú väzbu.

Kde je priestor na zlepšenie? Ak ste pripravený zanechať na pohovore skvelý prvý dojem, na Kariéra.sk nájdete stovky voľných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebookovej skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka čomu pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách.

Viac o téme: Pracovisko Práca Pohovor Vzťahy Prvý dojem
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: businessinsider, Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy