To naozaj? Najčudnejšie veci, ktoré uchádzači poslali personalistom: Po tomto stratili slová

Webové magazíny, blogy, odborné články. Nájsť zopár užitočných rád, ako správne napísať životopis či motivačný list, na internete vôbec netrvá dlho. Stále je však niekoľko ľudí, ktorým sa to urobiť nechce. A tak vznikajú životopisy, ktoré im znižujú šance získať prácu. Majú v nich totiž uvedené nevhodné fotografie, pripájajú k nim zle odkopírované motivačné listy a pri písaní sprievodného textu sa nevyjadrujú úplne správne. Pozrite sa, s čím všetkým sú schopní ľudia reagovať na pracovné ponuky. Čudujete sa, že sa im nepodarilo nájsť prácu?

  1. Namiesto fotky šialené gifko
    Posielate v rámci príloh aj svoju fotografiu? Jedna uchádzačka sa rozhodla ukázať svoju kreativitu a svoju fotku zaslala vo formáte GIF. Je tiež možné, že sa nevedela rozhodnúť, ktorú zo svojich dvoch obľúbených fotografií má zaslať, a tak poslala obe, vo forme meniaceho sa GIF obrázka. S takýmto meniacim sa efektom však mohla u personalistu vyvolať skôr epileptický záchvat.

    via GIPHY


    Tip pri výbere fotografií: Ak si hľadáte prácu a v inzeráte zamestnávateľ požaduje aj fotografiu, nehľadajte ju v albumoch z dovolenky. Požiadajte niekoho z rodiny alebo blízkych, aby vám pomohol vyrobiť si profesionálnu fotku. Oblečte si elegantný top (páni košeľu, dámy blúzku), sadnite si na stoličku k stene (ideálne bielej, bez obrazov a dekorácií) a urobte viacero záberov. Snažte sa, aby bolo v miestnosti dosť svetla. Fotku potom nemusíte nijako zvlášť upravovať, stačí len orezať. Fotografia, na ktorej nie sú žiadne rušivé elementy (pláž, bar, slnečníky či skrine u vás doma), pôsobí oveľa viac profesionálnejšie.
  2. Nevhodný sprievodný text
    Už dlho si hľadám prácu, no nedarí sa mi.
    Verím, že si aspoň prečítate môj motivačný list.
    Myslím si, že by som sa hodila do vašej firmy.
    Prosím o informáciu, kedy sa koná pracovný pohovor.
    Teším sa na spoluprácu.
    Tip  pri písaní sprievodného textu: Odborníci radia, aby ste sa predali a zaujali personalistu už v sprievodnom texte. Ten by nemal byť príliš krátky (Reagujem na pozíciu), ale zase ani príliš dlhý. Postačí 3 až 5 viet, v ktorých sa stručne predstavíte a zdôrazníte, prečo by si mal personalista otvoriť práve váš životopis a motivačný list. Možno je pravdou, že si už dlhšie hľadáte dobrú prácu, to však personalista nemusí vedieť – naopak, budete pôsobiť ako zúfalec. Zároveň nepôsobte prehnane sebavedome, na pohovor vás zavolá samotný zamestnávateľ, nežiadajte od neho dátum, kedy sa stretnete; neviete, či ste personalistu zaujali.
  3. Motivačný list niekoho iného
    Personalista, ktorý obsadzoval pozíciu účtovníka, bol asi veľmi prekvapený, keď v motivačnom liste jedna uchádzačka o sebe písala v mužskom rode a opisovala svoje skúsenosti z práce predajcu áut. Medzi svoje prednosti dokonca vyzdvihovala niečo úplne iné, než sa vyžadovalo v pracovnom inzeráte na účtovníka.
    Tip pri písaní motivačného listu: Nie je zlé, ak si pri písaní motivačného listu pomôžete nejakým vzorom. Nezabudnite však pripísať aj niečo vlastné, neostaňte len pri bezduchom kopírovaní toho, čo napísal niekto iný. Motivačný list (tak ako aj životopis) musí byť prispôsobený pracovnej ponuke, na ktorú reagujete. Dbajte tiež na to, aby ste si dobre odkontrolovali, či pripájate správnu prílohu. Potom sa vyhnete tomu, že personalistovi zašlete v motivačnom liste nezmysly.
  4. Nenechajte sa uniesť v motivačnom liste
    Prieskum trhu a príprava reportov je pre mňa relaxáciou.
    Práca v oblasti marketingu je pre mňa srdcovou záležitosťou.
    Všetko, čo mám za sebou, som si musel tvrdo oddrieť.
    Budem obrovským prínosom pre vašu spoločnosť.

    Tip pri písaní motivačného listu: Pri písaní motivačného listu nie je vhodné používať priveľmi vzletné a emocionálne ladené opisy a zdôvodnenia. To, že máte radi konkrétne pracovné činnosti, sa dá opísať aj inak, že sa pri nich skvele zrelaxujete. A vôbec, je naozaj pravdou, že relaxujete počas práce?
    Motivačný list má byť rozšírenou verziou životopisu. Môžete doň pridať podrobnosti z vašich pracovných skúseností a uviesť aj zopár informácií o sebe samom. Mnoho uchádzačov však robí chybu, že si motivačný list mýli s umeleckým opisom. Nie, slová a slovné spojenia ako „zbožňujem..., milujem..., som blázon do..., sa do motivačného listu naozaj nehodia. Taktiež vynechajte aj prehnane sebavedomé tvrdenia, že by si mal personalista vybrať práve vás, že firma vaším príchodom získa neskutočnú posilu a podobne. Personalista by to mal vyčítať z vášho životopisu – tým, že napíšete, čo sa vám podarilo dosiahnuť, ako ste sa o to pričinili a ako by ste pomohli firme, do ktorej sa hlásite. Namiesto otrepaných fráz radšej uveďte konkrétne príklady
Viac o téme: Životopis Motivačný list Fotka do cv
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy