6 vecí, ktoré majú uchádzači v životopise a netušia, že práve kvôli nim sú bez práce

Zdroj: Getty Images

Myslíte si, že je váš životopis v poriadku, no i napriek tomu sa vám nedarí nájsť prácu? Možno v ňom aj vy uvádzate niektorú z týchto šiestich vecí, ktoré spôsobujú, že personalisti váš životopis jednoducho prehliadnu, prípadne zaradia rovno medzi neúspešných kandidátov. Čo by ste vo svojom CV mali upraviť, aby sa stal pre firmy magnetom? Začnite s týmito vecami.

 

 

 

  1. Vaša stredoškolská e-mailová adresa
    V časoch, kedy len internet nastupoval, bolo zábavné vymýšľať si bláznivé prezývky. Mnohí si s takýmito menami vytvárali e-mailové schránky. Dnes je však situácia iná. Chcete pôsobiť ako dospelý a zodpovedný človek, profesionál. Zabudnite preto na infantilné e-mailové adresy, ktoré vám kedysi prišli zábavné: borec323@ alebo cicamicaparadnica@ sa do životopisu naozaj nehodia. Vaša e-mailová adresa by mala byť vytvorená z vášho priezviska a mena.
  2. Zbytočné záľuby
    O tom, čo radi robíte vo svojom voľnom čase, stačí porozprávať na pohovore. Do životopisu uvádzajte len také koníčky, ktoré už na prvý pohľad môžu mať prepojenie s prácou, o ktorú sa uchádzate. Ak sa hlásite do spoločnosti, ktorá sa zaoberá predajom motoriek, určite do CV napíšte, že jazda na dvoch kolesách je pre vás ideálny spôsob relaxu. Ak sa ale hlásite na pozíciu účtovníka, vašu záľubu v motorkách si nechajte pre seba.
  3. Schopnosti, ktoré sú nevyhnutnosťou
    Mať v životopise uvedené, že ovládate Microsoft Word, personalistovi dnes povie len to, že viete písať. Spomenúť základné zručnosti je v poriadku, nečakajte však, že ak uvediete len to nevyhnutné a nič navyše, výrazne sa odlíšite od ostatných uchádzačov.
  4. Zručnosti, ktoré neovládate
    Neprežeňte to - v snahe zaujať personalistu, s vymýšľaním si zručností a schopností. Ľahko a rýchlo sa totiž dá odhaliť, čo ste si vymysleli a čo naozaj ovládate.
  5. Uvádzate každé jedno vaše zamestnanie
    Možno si myslíte, že je dôležité, aby personalista videl prierez všetkých zamestnaní. Ak je ich však veľa a predlžujú vám životopis (ideálne je, ak má maximálne 2 strany), zvážte, ktoré v životopise uvediete. Dlhý životopis je totiž už na prvý pohľad problematický. Personalista nemá veľa času na jeho podrobné študovanie – chce už na prvý pohľad vidieť kto ste a aké je vaše profesijné pozadie. Preto do CV uveďte zamestnania, ktoré súvisia s pozíciou, na ktorú sa hlásite. Zdôraznite, aké boli vaše úlohy, za čo ste zodpovedali a čo ste sa naučili. Pokojne stačí uviesť 4-5 najzaujímavejších pracovných skúseností. Ostatné zamestnania môžete v životopise len uviesť bez popisu a bližšie o nich porozprávate na pohovore, ak sa na ne personalista spýta.
  6. Chýbajúci kvalitný obsah a vhodná úprava
    Zásadný bod, bez ktorého sa nepohnete. Ako prvé je dôležité, aby bol váš životopis zaplnený kvalitnými a relevantnými pracovnými skúsenosťami. So zaujímavými zamestnaniami, ale napríklad aj stážami, ste na pol ceste k úspechu. Na druhej strane vášmu CV nesmie chýbať vhodná a správna úprava. Dodržte pravidlo, aby bolo písmo čitateľné, text prehľadný (pomôže vám v tom upraviť veľkosť, hrúbku písma, ale aj odrážky a odseky) a nezabudnite pár vetami opísať svoje pôsobenie na danej pozícii.

Prečítajte si tiež: Personalistka, ktorej rukami prešlo 40-tisíc životopisov, prezrádza: Toto je 6 najotravnejších chýb vo vašom CV


Viac o téme: Životopis Chyby v životopise
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy